Kako je Frida Kalo pobedila ostale junake istorije umetnosti?

Dobila sam na poklon najlepšu ilustrovanu knjigu sa žvrljotinom na poleđini da će umetnost spasiti svet. Verujem da Frida nikada nije sebe doživljavala kao veličanstvenu osobu, njeno slikarstvo živi a ona nije tu. Nezamislivo mi je da jedna takva slikarka imala prvu samostalnu izložbu pred kraj života i uprkos svim mukama koje je doživela zdravstvene, ekonomske, ljubavne ipak poručuje – Viva la Vida!

Knjiga Marije Hese, Frida Kalo – Jedna biografija počinje Fridinim citatom „Podigneš li zidine oko sopstvene patnje, izlažeš se opasnosti da te ona izjeda iznutra.“ Ako želite da naučite kako da patnju pretvorite u beskonačnu ljubav, ako želite da bol transformišete u jedan novi svet, onda je ovo knjiga za vas. Prava Frida počiva u njenim slikama, crtežima, sva pisma koja su ostala iza nje, sve te priče su menjane u zavisnosti od perioda njenog života. Zamislite ženu bez balansa, živela je u potpunim krajnostima, sreća i tuga, mir i haos, crno i šareno. Mnogi govore kako je ona nadrealista a zapravo je umetnica koja je slikala sopstvenu stvarnost. Ona ima bol i četkice, tako nastaje jedan novi Univerzum. Prepustite se Kalo čaroliji!

„Stopala moja, šta ćete mi vi kada imam krila da letim“

Konstantno razmišljamo o tome kada ćemo biti srećni, a odgovor je uvek isti, kada završimo ovo ili ono, preliveno sa raznim dodatnim izgovorima i nepromišljenim planovima, dovodi čoveka do ludila. Ta sreća nikako da dođe. Zar ne? Frida nas uči da se osvrnemo iza sebe i pogledamo šta smo sve postigli. Ona ruši mitove o sreći, naučite lekciju o isticanju strasti, hajde da živimo punim plućima, da prihvatimo nesreću i radost kao sastavni deo života.

Živeo život, lubenice

Žena koja je inspiraciju za stvaranje umetničkih dela dobijala iz sopstvenog bola zapravo je simbol života – Živeo Život. Njena poruka je da budemo iskreni prema  sebi, tu je ključ večnosti. Danas njen lik možete pronaći na cegerima, majicama, haljimana, njen fazon i je i danas inspirativan mnogim dizajnerima, iako fizički nije pristutna njena senka nas posmatra. Ova knjiga predstavlja ilustrovano putovanje kroz Fridin svet i prikaz neopisive snage da ostvari svoje snove, a to poručuje i nama.

Autor: Jelena Vučković

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...