Kako izaći iz uloge žrtve?

Ako na život gledamo kao na film trebamo se truditi da mi igramo glavnu ulogu. Biti žrtva znači svoju moć, da upravljamo svojim životom i donosimo odluke, predati drugima. Najčešće postajemo žrtva u odnosu s drugim ljudima, jer nas ne cijene dovoljno. Ne poštuju naše mišljenje, želje ni potrebe. Ponekad krivimo situacije, mogućnosti, okolnosti u kojima se nalazimo. Žrtve ne vide izlaz i uvijek imaju neki izgovor za neuspeh. Ponavljaju svoje probleme i imaju  potrebu  da ih drugi sažaljevaju. S tim gube šansu za napredak. Dopuštaju da drugi upravljaju njihovim životom. Okrivljujući druge, oduzimaju sebi mogućnost izbora. Kad jednom uđeš u ulogu žrtve započinje začarani krug iz kog je teško izaći. Lakše se je prepustiti okolnostima nego pokušati ih promjeniti. Zbog toga nosimo u sebi negativne emocije koje vremenom prerastu u razne bolesti. Nakon toga dobijamo još jaču ulogu žrtve. Kako izaći iz te uloge?

Prvi korak je prepoznati situaciju i biti iskren prema sebi. Priznati sebi da ste tu gdje jeste, ali nemojte se kriviti zbog toga, jer niste namjerno tu. Niko od nas ne bira svijestno da se nađe u toj situaciji. Drugi korak je čvrsto odlučiti da želite napustiti tu ulogu. To je za mene najvažniji korak. Obećajte sebi da ćete od sada drugačije postupati i podsjećajte se na to svaki dan. Nemojte biti strogi prema sebi, ako ste godinama bili u ulozi žrtve, neće se to tako brzo promjeniti. Odluka je najvažnija i držite se za nju. Ali znajte da je to proces koji treba vremena. Treći korak je shvatiti da imamo svaki dan izbor i moć mjenjati  svoj život. Veliki broj ljudi misli da nema izbora i ne vidi izlaz iz situacije. Ali to nije istina. Uvijek postoji izbor, samo što se bojimo odgovornosti koju nosi nova odluka. Radije ostajemo u zoni komfora koja je poznata nego da biramo nešto novo gdje ne znamo rezultat. Strah od nepoznatog treba pobijediti. Misliti i raditi drugačije, počinje od malih stvari, koje pomažu da dobijete na samopouzdanju. Slijedeći korak je preuzmite odgovornost za svoj život. Sagledajte situaciju u kojoj se nalazite i zapitajte se šta možete uraditi da se ona promjeni. Budite strpljivi sa sobom i svakim danom radite na tome i stvari će se polako mijenjati. Prihvatite i  to da neke stvari ne možemo promjeniti, ma koliko se trudili. Nismo odgovorni za druge ljude, niti njihove postupke. Ali uvijek imamo izbor kako ćemo na te stvari gledati. Ne dopustite da drugi imaju toliki uticaj na vas. I još jedna važna stvar je da znamo koliko vrijedimo i da zaslužujemo samo najbolje od života. Što više počnemo poštovati sebe brže ćemo izaći iz uloge žrtve. Kada ste svijesni svoje vrijednosti, snage i vrlina očekujete i od drugih da vas cijene. Pohvalite sebe svaki dan za postignuti uspijeh, ma koliko mali vam se činio. Probudite snagu u sebi i nagradite se za to. Dozvolite sebi da se dobro osijećate bez obzira na vanjske okolnosti.

Ako ste bili u ulozi žrtve, da bi imali više pažnje, razumjevanja, podržke, i ljubavi vjerujte da to zaslužujete i bez toga. Ako ste dobijali sve to, a izgubili moć da gradite kvalitetan život, onda nije vredelo ništa. Volite prvo sebe pa će vas i drugi voleti. Ne dopustite nikad više da drugi upravljaju vašim životom i donose odluke umjesto vas. Svatko od nas zna šta je najbolje za njega. Slušajte svoj unutarnji glas i nećete pogriješiti. Ne zaboravite da smo mi ta glavna uloga u našem filmu.

Autor: S.M.

2 COMMENTS

    • Poštovan hvala na komentaru i drago nam je da Vam je naš tekst pomogao. Preporučujemo Vam knjigu, koja je napisala autorka ovog teksta. Knjiga je „Sve možeš ako veruješ da možeš“ – Suada Duraković. Tu smo za sve potrebne informacije.

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Studio lepote Wizard u novom ruhu!

Studio lepote Wizard u novom ruhu! Renovirani prostor studija...

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima. Dan...

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila – pronađite savršen za vas

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila - pronađite savršen...

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” – Branka Bešević Gajić

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” - Branka...