Kako fizička aktivnost poboljšava fokus kod dece sa poremećajem pažnje?

Kako fizička aktivnost poboljšava fokus kod dece sa poremećajem pažnje? Poremećaj pažnje s hiperaktivnošću (ADHD) je kompleksno neurološko stanje koje značajno utiče na pažnju, impulsivnost i aktivnost kod dece. Prema Američkoj akademiji za dečju i adolescentnu psihijatriju, ADHD utiče na oko 5-7% dece širom sveta, što ga čini jednim od najčešćih neurobioloških poremećaja kod dece. Ova stanja mogu ozbiljno ometati obrazovni napredak, socijalne veštine i opšti kvalitet života dece.

Šta je ADHD i kako utiče na decu?

ADHD, ili poremećaj pažnje s hiperaktivnošću, je neurobiološki poremećaj koji se najčešće dijagnostikuje u detinjstvu. On se manifestuje kroz tri glavna simptoma: nepažnju, hiperaktivnost i impulsivnost.

Nepažnja se odnosi na teškoće u održavanju pažnje na zadacima ili aktivnostima koje zahtevaju mentalnu angažovanost. Deca s ADHD-om mogu biti lako ometena spoljašnjim uticajima i teško zadržavaju fokus na školskim zadacima ili igrama.

Hiperaktivnost se odlikuje kao prekomerna fizička aktivnost ili nemirnost. Deca teško miruju u različitim situacijama, kao što su časovi ili porodične aktivnosti.

Kako fizička aktivnost poboljšava fokus kod dece sa poremećajem pažnje?

Impulsivnost se manifestuje kao tendencija da se deluje bez razmišljanja o posledicama. Deca s ADHD-om često reaguju prebrzo ili pre nego što su dovoljno razmislili o svojim postupcima, što može dovesti do problema u kontroli ponašanja i učenju pravila društvenih interakcija.

Ovi simptomi mogu značajno uticati na svakodnevni život deteta. U školskom okruženju, deca s ADHD-om često imaju poteškoća sa praćenjem instrukcija, organizovanjem svojih obaveza i završavanjem zadatka do kraja. To može dovesti do akademskih izazova, kao što su lošiji rezultati na testovima ili zadacima.

Takođe, mogu doživeti konflikte u socijalnim interakcijama zbog impulsivnog ili nepredvidivog ponašanja, što može uticati na njihovu sposobnost da razvijaju stabilne prijateljske odnose. U porodičnom okruženju, roditelji se često suočavaju s izazovima u postavljanju granica i upravljanju ponašanjem deteta koje može biti impulsivno ili hiperaktivno. Zbog toga upoznajte dete sa što više opcija koje će pojačati njegovu fizičku aktivnost, igranje različitih sportova, vožnja bicikla i dečiji trotineti su idealni za leto, a mogu pomoći detetu koje se bori sa poremećajem pažnje.

Kako fizička aktivnost poboljšava fokus kod dece sa poremećajem pažnje?
Kako fizička aktivnost poboljšava fokus kod dece sa poremećajem pažnje?

Kako fizička aktivnost utiče na mozak i koncentraciju kod dece s ADHD-om?

Istraživanja objavljena u časopisu Pediatrics naglašavaju da fizička aktivnost doprinosi povećanju nivoa neurotransmitera u mozgu, kao što su dopamin, serotonin i noradrenalin. Ovi neurotransmiteri su odgovorni za regulaciju različitih funkcija mozga, uključujući pažnju, raspoloženje i koncentraciju.

Dopamin je neurotransmiter koji je posebno važan u kontekstu ADHD-a jer igra bitnu ulogu u kontroli pažnje, motivacije i nagrađivanja. Serotonin pomaže u stabilizaciji raspoloženja i regulaciji impulsivnog ponašanja, dok noradrenalin igra ulogu u pripremi mozga za reakcije na spoljne stimulanse.

Kroz fizičku aktivnost, telo deteta stimuliše proizvodnju ovih neurotransmitera. Vežbanje podstiče lučenje dopamina, što može poboljšati sposobnost deteta da se koncentriše na zadatke i bolje upravlja svojim ponašanjem.

Kako fizička aktivnost poboljšava fokus kod dece sa poremećajem pažnje?

Fizička aktivnost može poboljšati kognitivne funkcije kao što su obrada informacija, pamćenje i rešavanje problema. Ovi aspekti su od suštinskog značaja za uspešno obavljanje školskih zadataka i svakodnevnih aktivnosti. Povećan protok krvi i kiseonika u mozgu tokom treniranja može poboljšati rad neuronskih mreža i podržati bolju kognitivnu funkciju kod dece s ADHD-om.

Redovno vežbanje može značajno smanjiti nivo hiperaktivnosti kod dece s ADHD-om. Povećana aktivnost pomaže u kontrolisanju viška energije i nemira u produktivnije aktivnosti, čime se omogućava deci da se bolje fokusiraju na svoje zadatke i obaveze.

Učestvovanje u timskim sportovima ili grupnim aktivnostima može pomoći deci s poremećajem pažnje da razviju socijalne veštine kao što su saradnja, timski rad, komunikacija i upravljanje emocijama. Ove veštine su važne za uspešno funkcionisanje u školi i društvenom okruženju.

Organizovane sportske ili rekreativne aktivnosti pružaju rutinu u životu dece, što je važno za decu koja imaju izazove u održavanju i organizovanju svojih aktivnosti. Ovo može značajno poboljšati njihovu sposobnost da se koncentrišu na svoje obaveze i da bolje upravljaju svojim vremenom.

Kako fizička aktivnost poboljšava fokus kod dece sa poremećajem pažnje?
Kako fizička aktivnost poboljšava fokus kod dece sa poremećajem pažnje?

Kako roditelji mogu integrisati fizičku aktivnost u svakodnevni raspored svoje dece?

Roditeljska podrška u integraciji fizičke aktivnosti je neophodna za decu koja se suočavaju sa ADHD-om, pružajući im podršku i motivaciju za redovno vežbanje.

Važno je da fizička aktivnost bude redovna i uključena u svakodnevnu rutinu deteta. Preporučuje se barem 60 minuta umerene do intenzivne aktivnosti svakog dana. Ova kontinuirana praksa pomaže u održavanju nivoa energije, regulaciji pažnje i smanjenju hiperaktivnosti.

Kako fizička aktivnost poboljšava fokus kod dece sa poremećajem pažnje?
Kako fizička aktivnost poboljšava fokus kod dece sa poremećajem pažnje?

Odabir pravih aktivnosti može značajno uticati na motivaciju i angažovanost deteta. Važno je birati aktivnosti koje dete voli i koje su prilagođene njihovim interesovanjima i sposobnostima. To može uključivati sportove, ples, vožnju bicikla ili aktivnosti u prirodi. Bitno je da dete uživa u aktivnostima jer će tako lakše održavati motivaciju za redovno vežbanje.

Kako fizička aktivnost poboljšava fokus kod dece sa poremećajem pažnje?

Roditelji treba da budu podrška i izvor ohrabrenja za svoje dete tokom fizičkih aktivnosti. Važno je podsticati dete da istraje i uživa u svakom koraku, bez pritiska na rezultate ili performanse. Ohrabrivanje deteta da se trudi i da uživa u procesu učenja novih veština može ojačati njihovo samopouzdanje i samodisciplinu.

Fizička aktivnost može biti moćan alat u upravljanju simptomima ADHD-a kod dece. Redovno vežbanje ne samo da poboljšava koncentraciju i fokus, već takođe doprinosi opštem zdravlju i dobrobiti deteta. Roditelji imaju priliku da podrže ovaj proces uvodeći aktivnosti u svakodnevni život i pružajući deci podršku koja im je potrebna za uspešno upravljanje ovim izazovnim stanjem.

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Zašto nam tuđi uspesi služe kao motivacioni podsticaj?

Zašto nam tuđi uspesi služe kao motivacioni podsticaj? Tuđi...

Ljubav je igra bez granica

Ljubav je igra bez granica. Upravo naiđoh na neke...

Voće koje podiže raspoloženje: Prirodni izvor sreće

Voće koje podiže raspoloženje: Prirodni izvor sreće. Kada se...

Zašto je seksualnost devojaka/žena sa invaliditetom tabu tema u 21. veku?

Zašto je seksualnost devojaka/žena sa invaliditetom tabu tema u...