Kako donijeti odluku?

U životu svaki dan donosimo brojne odluke. Počevši od toga šta ćemo doručkovati, šta obući, šta ćemo prvo uraditi na poslu. Većinu odluka donosimo po navici, automatski, bez da razmišljamo o njima. Međutim postoje i one velike odluke zbog kojih danima ne spavamo, jer nismo sigurni kako se odlučiti. To su na primjer stvari: koji fakultet upisati, koji posao prihvatiti, da li odseliti u novi grad, da li pristati na brak, da li dobiti dijete? Takve odluke utiču na naš budući život i vrlo je važno da ste usklađeni sa odlukom koju donesete. Treba da vjerujete da je to jedino ispravno za vas. Često se bojimo donijeti neku odluku, zbog straha od nepoznatog. Radije ostajemo u svojoj zoni komfora iako ona nije dobra za nas. Ako se ipak odlučimo da treba donijeti odluku, kako da budemo sigurni da radimo ispravno?

Za neke odluke je potrebno dobro da se informišete i istražujete prije nego se odlučite. Potražiti od drugih mišljenje pomaže ponekad da situaciju sagledamo iz druge perspektive. Ali vi ste ti  koji donose odluku. Napravite listu za i protiv i razmislite dobro o svakoj stavci na toj listi. Kad jedna strana prevagne, zatvorite oči i obratite pažnju na to kakav imate osijećaj. Ako se dobro osijećate usklađeni ste s tom odlukom. Ako osijećate strah ili nelagodu razmislite još jednom. Nemojte donositi važne odluke pod stresom. Ako odgađate odluku do zadnjeg trenutka i donosite je pod pritiskom, velike su šanse da će to biti pogrešna odluka. Donosite ih u miru i tišini. Obratite pažnju na znakove svoga tijela. Nemojte slušati samo razum, povjerujte u svoju intuiciju. Meni je pomogao savjet od mog terapeuta. Pošto sam imala tri opcije i nisam znala kako da odlučim, poređala sam tri stolice. Svaka stolica je bila za jednu opciju. Trebala sam sijesti na nju, zatvoriti oči i zamisliti kakva me budućnost čeka ako se odlučim za taj put. Kakve mi emocije dolaze i kakve mi signale šalje moje tijelo. To mi je stvarno pomoglo i pokazalo kojim putem da krenem. Ne morate za to ići kod terapeuta, možete sami kod kuće, u miru odraditi tu viježbu. Upitajte se šta je to zapravo šta vi želite. Nemojte donositi odluke da udovoljite drugima i da ispunite tuđa očekivanja. Preuzmite odgovornost za svoje odluke. Ono što je vama jako važno, možda drugima nije. Važno je da odluka koju donesete bude u skladu sa vašim željama i potrebama bez obzira šta drugi misle o tome.  Postoje i situacije gdje trebamo spontano i brzo donijeti neku odluku. Tad nemojte oklijevati i usudite se. Vjerujte u svoju intuiciju. Prva misao koja vam dođe u vezi s tim uglavnom je ispravna. Ponekad nemamo šta izgubiti, nemojte propustiti priliku. Takođe treba nekad nešto i odbiti, a vrijeme nam pokaže da li smo donijeli pravi izbor.

Na kraju kad donesemo odluku, trebali bi prespavati jednu noć i vidjeti kako ćemo se ujutru osijećati. Mozak u toku noći radi u našu korist i ujutru su nam misli puno jasnije. Ako se idućeg dana dobro osijećate i pomisao na donešenu odluku budi u vama lijepe emocije, budite sigurni da ste na pravom putu. Nemojte dopustiti da žalite za odlukama koje niste donijeli, a trebali ste.

Autor: S.M.

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Lip Pill: Revolucionarni plumper za usne u obliku pilule

Lip Pill: Revolucionarni plumper za usne u obliku pilule....

Sve što vas je zanimalo u vezi oldtajmera

Sve što vas je zanimalo u vezi oldtajmera. “Getting...

Beskrajna lepota: Moć plemenitosti u oblikovanju istinskog sjaja

Beskrajna lepota: Moć plemenitosti u oblikovanju istinskog sjaja. Inspiraciju...

Piće koje daje snagu i leči – orahovača

Piće koje daje snagu i leči - orahovača. Liker...