Kako da se same edukujete u eri interneta? (ili ne dozvolite da zbog toga što drugi nemaju vremena za vas, vi nemate vremena za sebe)

Kada sam odlučila da razvijam biznis na Instagramu, otvorila sam novi nalog na mreži i već sledeći dan sam otišla da zakupim hosting i domen. I počela da pravim blog. 

Da ste samo videli onu devojčicu koja mi je uzimala podatke za zakup hostinga i domena, kada me je pogledala i rekla: „Sami ćete da pravite sajt!? Ali to je komplikovano. I nije tako jednostavno.“ A ja se mislim, šta ti, drago dete, znaš šta je meni komplikovano. I šta su moji snovi. Ljubazno joj odgovorim da želim da pokušam, pa ćemo da vidimo gde će me to odvesti. 

Zar ne bi ovako trebalo da zazvuči svaka priča žene koja je 45+, koja ima ideju da želi da napravi nešto novo i moderno u svom životu. Na primer da napravi blog. Ili da drži na interentu radionice kako prevazilaziti traume nastale nasiljem u porodicu. Ili da uči ljude da heklaju on-line. Šta god. 

Znam da žene koje zađu u te neke super godine, imaju mnogo iskustva. I profesionalnog i životnog. Nekako ih svrstavam u red onih superherojina koje imaju sada dvadest godina profesionalnog iskustva, izgradile su određenu karijeru, ne manjka im samopuzdanja. Decu su izvele na put, muževi su pronašli svoje rutine i hobije, a te žene sada imaju vremena da se posvete nekim dodatnim načinima zarade. Možda i nije samo zarada u pitanju, nego žele jednostvano da ispune neki svoj san. Videle su negde na Interentu da puno drugih žena pokazuje slike svojih radova ili se snima i priča o svojim edukacijama. I ta ista žena zna da ima šta da kaže, ali ne zna kako? Gde? Koliko? Kada? 

Mada, najbitnije je da je rešila ko? I šta? Jer kad imamo jaku želju da nešto uradimo ostali upitnici nisu bitni, a odgovori se sami pojave. 

Gde da se edukujete?

Ima nekoliko načina. Prvo da se raspitate za prekvalifikacije koje se rade u državnim institucijama. Nacionalne službe za zapošljavanje često rade takve projekte. Uglavnom su aktuelni kursvi za digitalno opismenjavnje. Kako da se koristeti programe za pisanje i editovanje teksta i tabela. Kako da se pretražuje po Internetu i da se pišu mejlovi. Kako da napišete CV, motivaciono pismo. Kako aktivno da tražite posao. Ovo je odličan način da besplatno dođu do osnova. Kod državnih institucija je nepovoljno to što morate biti nezaposleni da biste dobili bilo koji vid edukacije. 

http://www.nsz.gov.rs/live/trazite-posao/svi-poslovi

Iste takve kurseve rade i privatne škole koje su multidiciplinarne. I tu vas ne uslovljavaju da li imate posao ili ne. Da li ste vlasnik biznisa ili ne. Jednostavno se sami raspitate o njihovom ponudi i platite te kurseve. 

Treći način gde možete da pronađete edukciju je internet. Postoji ogroman broj Youtube kanala, Instagram i Facebook profila, kao i sajtova, koji se bave edukacijom. Vaš zadatak je da izabere onaj koji je vama odgovara. 

Ta ogromna ponuda može da vas dovede do toga da ne znate kome da verujete. Može da vam se učini da svi imaju neki kurs i da vam nude neko znanje za pare. 

Na intenetu nije pitanje da li ćete da nađete nekoga ko će da vas edukuje, već je pitanje ko to zna da radi. 

Kako da prepoznate ko je za vas?

Prvo detektujte koje veštine su vam potrebne. Zatim istražite ko ima edukaciju za te veštine. Počnite da pratite njihov rad. Danas je trend da svi edukatori na svojim profilima na društvenim mrežama, daju puno besplatnog znanja. To besplatno znanje je sasvim dovoljno, ako ste vi disciplinovani da ga sami primenjujete. I ako imate vremena da sami eksperimentišete i pokušavate. Međutim, ako vam je potrebno da vas neko vodi kroz proces ili nemate vremena zbog svog primarnog posla, onda platite kurs kod edukatora koji vam je najviše „legao“. A da bi ste znali da vam je neko „legao“ isto će vam se reći kroz to besplatno znanje koje on deli. 

Pored ogromne ponude edukacija, interet ima još jednu moć – kao nikada do sada nam je omogućeno da se umrežavamo. Uvek su se ljudi iz iste branše udruživali. Osnivali su esnafe i zadruge. A sada na internetu je ta pojava dovedena na naš dlan. Iskoristite to. Tako ćete znati da vaše nedoumice nisu usamljene, da vaša pitanja nisu bez odgovora. Da niste sami. 

Za šta god da se odlučite, najvažnije je da ste srećne i da vas vaš rad i rast ispunjava.

Instagram: @vesnavristova

vesnavristova@gmail.com

Autor: Vesna Ristova

 

1 Komentar

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...