Kako da se motivišemo za iduću godinu

Uskoro se završava još jedna godina puna izazova i problema. Teška godina za sve ljude na planeti. Ipak nismo svi isti. I dok se jedni uspiješno nose sa svim, drugi se nalaze na kraju snage. Kako psihički, tako fizički, a mnogi se susreću i sa finansijskim problemima. Jedino pozitivno u svemu ovome jeste da nas se sviju tiče i da utiče na sviju bilo na ovaj ili onaj način. Ove zadnje dvije godine su nam pokazale koliko je život nepredvidiv i da se u jednom trenutku sve može promijeniti. Shvatili smo da treba da se suočimo sa samim sobom, svojim izborima u životu, sa partnerom, familijom.

To je za neke od nas  najbolje što im se moglo dogoditi. Međutim ima i onih kojima je fokus još uvijek na tuđim životima, jer biježe od svog vlastitog. Bez obzira kojoj grupi pripadate, moramo se pomiriti s tim da nikad više neće biti kao što je nakad bilo, treba da naučimo iskoristiti maksimalno ovaj život i počnemo disati punim plućima. Ne smijemo dopustiti da nas strah vodi. Ovo nam je pokazalo koliko smo otporni i prilagodivi. Dobro kaže jedna stara poslovica „možeš zatvoriti pticu ali ne i pjesmu“. Zato okrenite se sebi i pokušajte sami sebe motivisati da se osijećate dobro i budete sretni.

Zašto nam ponekad teško pada da se motivišemo i ostanemo istrajni u nekoj aktivnosti?

Počnemo nešto sa puno elana, ali nismo dovoljno uporni i brzo gubimo motivaciju. Ako nam rezultati ne dolaze odmah, prerano odustanemo. Loša motivacija ima razne razloge, ali uvijek imamo mogućnost izbora. Nemojte sebe nikad prisiljavati da radite nešto što ne želite. To je u mojim očima jedan vid nasilja prema sebi. S takvim ponašanjem samo stvarate otpor. Postavite sebi pitanje zašto to radim i da li mi to odgovara. Na taj način shvatite da li to stvarno želite i to može da vas motiviše. Vratite svoje samopouzdanje i počnite sebi ponavljati pozitivne stvari koje će pomoći da vjerujete u sebe. Popravite sebi dan sa sitnicama. Radujte se toploj kupki, šolji čaja ili udobnom krevetu.

Ponekad može biti korisno da se zapitamo:“ Šta da mi je ovo bila zadnja godina, šta mi je pokazala“? Sami sebi dajte odgovor na to pitanje i počnite stavljati prioritete u svom životu. Nemojte trošiti energiju i misli na stvari i ljude koji vam nisu bitni. Ljudi sa kojima provodite puno vremena utječu na to kako se osijećate.  Ako komunicirate sa ljudima koji su pozitivni i puni energije, velika je šansa da nešto od njihovog entuzijazma i motivacije pređe na vas. Izbjegavajte one koji vam crpe energiju. Nemojte čekati da vas drugi motivišu oslonite se na sebe i vlastite resurse.

Za kraj još jedna mudra izreka „ko hoće nađe način, ko neće nađe izgovor“. Mislim da je vrijeme da   prestanemo tražiti izgovore i počnemo biti sretni na sve moguće načine, bez obzira na okolnosti u kojima se nalazimo. Sreća je i dalje stvar izbora i želim vam puno sreće i motivacije za iduću godinu.

Autor: Suada Duraković

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti. Danas...

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled....

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom. Da...

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh. Uspešna...