Kako da proverite ispravnost automobila pred put?

Redovno održavanje vozila i provera tehničke ispravnosti su preduslov za bezbednu vožnju. Ali i za sprečavanje zaustavljanja vozila na putu ili iznenadnih troškova popravke.

Povoljne cene za mali servis automobila će biti dobar izbor po vaš novčanik. Pri iznenadnom potrebom za popravkom, situacija će nalagati da istu platite znatno više – što je neprijantost koju biste redovnim servisom izbegli.

U daljem tekstu pronađite šta podrazumeva provera automobila pred put.

Od čega se sastoji provera ispravnosti automobila pred put?

Iako je podrazumevano potrebna redovna potrebna ispravnosti – obavljanje servisa automobila neposredno pred put – bez obzira na godišnje doba, je način da obezbedite soju sigurnos i poštedite se iznenadne neprijatnosti na putovanju.

Iskusni vozači koji vode računa o svom automobilu, najčešće imaju pripremljenje liste potrebnih provera ispravnosti pred put kako se ne bi desilo da neka važna stavka bude zaboravljena.

Bilo da su za rad samog automobila ostvareni prosečno povoljni uslovi – u skladu sa mogućnostima i funkcionalnostima modela automobila, na takvoj listi bi na prvom mestu trebalo da se nađu delovi automobila koji se najčešće kvare.

Po savetima stručnjaka, priprema vozila za put podrazumeva:

  • Pregled akumulatora
  • Posignut optimalan nivo ulja u motoru i provera ostalih tečnosti u elementima automobila
  • Proveru ispravnosti pneumatike
  • Proveru svetlosne signalizacije automobila

Provera stanja akumulatora – Kada je vreme za zamenu?

Ispravan akumulator – baterija automobila, je uslov za siguran put. Akumulator treba redovno održavati, a posebno kada planirate da automobilom dođete do udaljene destinacije.

Zato je važno da neposredno pre putovanja proverite ispravnost akumulatora, to jest da li je dovoljno napunjen kako bi izdržao ceo planirani put i ima li dobro vezu sa električnim sistemom automobila.

Čak i kada je sve u najboljem redu – dobro je da očistite površinu akumulatora mešavinom jedne kašičice sode bikarbone u čaši vode, a da podrazumevano, za slučaj iznenadnog otkazivanja akumulatora na putu,  u gepeku imate odgovarajuće kablove za startovanje.

Imajte u vidu i da ukoliko se pridržavate svih uputstava za korišćenje, kao i da na svakom redovnom servisu automobila posebno testirate akumulator – preporučen rok upotrebe akumulatora je oko tri godine.

volan-automobil-putovanje-vozac

Nivo ulja na meraču – Koji je optimalan nivo ulja u motoru?

Optimalan nivo kvalitetnog ulja je važan kako bi automobil mogao da funkcioniše reglarno. Odstupanje od optimalnog nivoa neizbežno dovodi do kvara, dok upotreba starog ili lošeg ulja može vremenom dovesti do oštećenja automobila.

Zato je važno da nivo ulja redovno proveravate, kao i menjate ulje kako bi ono uvek bilo u odgovarajućem stanju i moglo da ispunjava svoju svrhu smanjenja trenja između elemenata automobila i hlađenja istih.

Nivo ulja možete pratiti na meraču na instrument ploči putem signalnih lampica, međutim, pre nego što se uputite na duže putovanje, bilo bi dobro da samostalno proverite isti.

Optimalan nivo ulja u motoru nije univerzalno određen, već zavisi od modela motora u automobilu. Zato ćete informaciju o odgovarajučoj količini ulja pronaći u priručniku za korišćenje automovila. Uglavnom se radi o količini od oko jednog litra ulja.

Pritisak u pneumaticima – Koliki treba da bude pritisak u gumama?

Nedovoljno ili prekomerno naduvane gume koje nisu u skladu sa propisima direktno postavljaju nebezbedne uslove za korišćenje automobila. Odgovarajući pritisak u pneumaticima omogućava precizne reakije vozila na vozačevo upravljanje volanom.

Propisno napumpana guma omogućava i optimalno trajanje gume. Informacije o odgovarajućem pritisku vazduha u gumama automobila možete da pronađete u korisničkom uputstvu ili na unutrašnjoj strani vozačevih vrata.

Provera svetlosnih i signalnih uređaja automobila

Provera svetlosnih i signalnih uređaja automobila je još jedan od ključnih faktora koji od kojih zavisi bezbednost upravljanja vozilom. Sijalice služe da omoguće vozaču da bezbedno upravlja vozilom i komunicira sa ostalim učesnicima saobraćaja tokom vožnje.

Kao i ostali elementi automobila, sijalice takođe imaju svoj vek trajanja. Kontrolom ispravnosti sistema osvetljenja na vozilu na mesečnom nivou ćete omogućiti da predupredite iznenadno pregorevanja sijalica tokom puta.

Putovanje sopstvenim prevozom ima mnogo prednosti, ali takođe i obavezu da vodite računa o vozilu radi bezbednosti na putovanju. Obavljanje kontrolnog pregleda je jedini način da tokom vožnje budete bez brige da će iskrsnuti neki kvar.

Takođe, vozilo je investija u koju treba redovno ulagati kako bi zadržala svoju vrednost – redovno održavano vozilo će biti u značajno boljem stanju, pa pred sam put neće biti potrebe za dodatnim troškovima popravke.

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kupaći & leto sa Liscom

Kupaći & leto sa Liscom. Lisca i ove godine...

Pripremite pileća krilca kao u najboljim KFC restoranima

Pripremite pileća krilca kao u najboljim KFC restoranima. Od...

Poverenje kao ključna karika između međuljudskih odnosa i komunikacije

Poverenje kao ključna karika između međuljudskih odnosa i komunikacije....

Queen Sensation na drugom izdanju Wine & Music Festivala

Queen Sensation na drugom izdanju Wine & Music Festivala....