KAKO DA KREIRAŠ PLAN RAZVOJA POTENCIJALA?

Da bi se utvrdilo koliki je ustvari tvoj potencijal pravog profesionalca, neko od potencijalnih klijenata ili saradnika može da ti postavi pitanje o tvojim planovima vezanim za profesionalni razvoj. Efektan plan profesionalnog razvoja mogao bi da osmisliš na sledeći način:

Prikupljanje informacija

Ukoliko je napredovanje u karijeri tvoj prioritet onda je dobro mesto za početak formulisanja efikasnog plana, informisanost o načinu razmišljanja uspešnih lidera. Saznaj sve o veštinama i oblastima znanja koje su ti potrebne kako bi razvio planove i ideje koje si sebi postavio. Razmotri na koji način ti možeš da razviiješ bazu znanja koja će doprineti tvom uspehu.

Odlučnost

Teški periodi sastavni su deo svakog razvoja. Neki će samo da se povuku pred izazovima sa kojima se budu suočavali na putu do cilja. Ti nastavi samo da prolaziš kroz teškoće kako bi znao na kraju da se trud koji si uložio u ostvarenje sopstvenih potencijala, uvek isplati.

Pokaži kreativnost tako što ćeš postojeću ideju razviti u neku mnogu bolju mogućnost. Takođe, nemoj da se plašiš da pustiš druge da ti pomognu u obavljanju zadataka u kojima su bolji od tebe. Razumećeš svakako da ne možeš sve sam da odradiš i budi spreman na promenu stila, ali i kontrole u koordinaciji nad postavljenim ciljevima.

Budi nezavisan

Nezavisnost ne podrazumeva nužno da ćeš sve uraditi sam. Kao što si verovatno naučio od uspešnih lidera, oni su u mogućnosti da učine bilo šta kako bi ostvarili svoj razvojni plan.

Oni koji će uspeti na svom putu, uvek traže relevantno znanje koje će im pomoći u njihovom poslovanju. I zapamti da niko bolje od tebe neće promovisati to što radiš. Samo si ti u stanju jasno da preneseš svoju ideju drugima i ubediš ih u njene, ali i svoje vrednosti.

Rizik se (nekad) isplati

Svaka nova zamisao podrazumeva i rizik. Ako hoćeš da realizuješ svoje ideje, onda bi trebalo da razviješ instinktivno znanje kako da ublažiš i upravljaš rizičnim situacijama. Tvoji rezultati će biti najbolji kada budeš koristio svoje prirodne, dominantne talente.

U tom procesu svakako će ti pomoći razna usavršavanja i edukacije, ali ako imaš one potrebne sposobnosti i veštine, posao će ti biti dosta olakšan. Iz tog razloga, ključna je stvar da prepoznaš ono što ti je potrebno i uložiš konzistentan trud kako bi mogao da neguješ te veštine u potpunosti.

Igra kajanja

Ovde je reč o tome da ne treba da odustaneš od svojih namera. Za to ti je potrebna vizija da vidiš ono što drugi ne vide, strast prema tome, kako bi se motivisao da nastaviš da radiš na svojim planovima, svest da se izgradiš kroz taj proces i hrabrost za donošenje pravih odluka. Ovo su delovi tvoje igre. Ipak, najvažnije je ono što povezuje sve te delove u jednu celinu, a to je istrajnost da se pridržavaš svega ovoga iz dana u dan i iz godine u godinu, sve dok ne uspeš u tome.

I da ne bi došlo do zabune, tvoj uspeh ne bi trebalo da ima svoju krajnju tačku. Glavni cilj je da nastaviš sa prevazilaženjem prepreka i da rasteš u pravcu koji si ti izabrao za sebe. Pretpostavka je da sve ove aspekte imaš uvek na umu i da razvijaš svoje planove na neodređeno vreme. To ti možda zvuči zastrašujuće ovako, ali istrajnost će te odvesti tamo gde želiš da  budeš. Na pravom si mestu da saznaš više o informacijama koje su ti potrebne da bi u tome i uspeo.

Autor: Ivana Živanić

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Njeno veličanstvo – BIBLIOTEKA

Njeno veličanstvo – BIBLIOTEKA. Dugo sam razmišljala šta je...

Kifla kroasani pečeni na ulju

Kifla kroasani pečeni na ulju.Da li ste probali...

1.Jedan po jedan – knjiga za prave ljubitelje trilera

1.Jedan po jedan - knjiga za prave ljubitelje trilera....

Čarapansko srce veliko kao kuća

Čarapansko srce veliko kao kuća. U jednom lepom, Lazarevom...