Kako da izaberete pravu obuću za vaše dete?

Počinje proleće, a samim tim i roditeljska dilema kako svom detetu kupiti novu obuću.  Koji su to sve kriterijumi koje nova obuća mališana treba da zadovolji da bi bila funkcionalna za razvoj i rast dečije noge.

Polovna obuća može da stvori trajni deformitet stopala koje je u razvoju. Ni pozajmljenu ni nasleđenu obuću od starijeg deteta, dete ne treba da nosi, jer svako ima jedinstveno stopalo, kao i otisak prsta , pogotovu ako je dete u fazi intenzivnog rasta i razvoja.

Tu je nažalost materijalna komponenta presudana, ali dečije noge nisu iste i deca ne gaze isto, pa to može da dovde do trajnih deformiteta.

Evo  nekoliko stvari na koje treba obavezno obratiti pažnju pri kupovini dečije obuće:

Da li malisanu treba obuća za otvoren ili zatvoren prostor. Ako dete boravi u kući, najbolje bi bilo da bude u nekim debiljim čarapama. Mišići stopala treba da budu aktivni i slobodni kako bi se pravino formiralo stopalo. Ako birate obuću za vrtić, obuća treba da bude od kvalitetnog prirodnog materijala tankog i savitljivog đona da bi se stopalo prilagođavalo podlozi po kojoj se hoda.

Vremenske prilike dosta utiču na izbor obuće.

Zimska obuća treba da bude topla i nepromočiva, dok letnja obuća treba da bude od  prirodnih materijala sa fleksibilnim đonom i da obuća prijanja i bude pričvršćena kajšićima ili pertlama za stopalo.  Nikako detetu ne kupovati papuče i klompe, jer su neadekvatne za stabilnost dečijeg hoda. Prolećna i jesenja obuća se ipak najduže nose i zato ih birajte najbrižljivije što možete.

VELIČINA

Ne vredi ništa da to pitate decu, da li im je obuća taman. Najbolji način je da pošto se dečija noga brzo raste i razvija , da uzmete karton i na njemu precrtate decije stopala. Potom na palcu nacrtajte kvadrat velicine 0,5 cm i pre nego što detetu date obuću da proba obavezno stavite kalup u cipelu. Ako kalup ulazi bez poteškoća, to je pravi broj za vašeg mališana. Poneke prodavnice imaju svoje šablone, ali je najbolje da uradite sopstveni i da se isključivo rukovodite njime.

OBUĆA SA UGRAĐENIM ULOŠCIMA

Deca do 3 god imaju izgrađene svodove pa im ulošci neće smetati. Kod mlađe dece ili dece sa ravninim stopalima ili spuštenim svodovima, obavzno konsultovati stručno lice fizijatra ili pedijatra. Anatomski jastučići mogu da budu na pogrešnom mestu mogu da stvore žuljeve na nogama ili teskobu pri hodu pa da dete deformiše hod. Ulošci nisu prevencija ravnim tabanima (bolje pomažu vežbe nego specijalna obuća ) i spuštenim svodovima, zato konsultujte obavezno stručna lica.

KOPČANJE CIPELA

Pertle, čičak ili neka treća varijanta kopčanja je uvek dilema koju imaju roditelji.

Deca ne moraju da znaju da vežu pertle, ako su tu stariji koji ce im pomoći u obuvanju. Pertle ako su dobro vezane mogu da pruže stabilnost pri hodu ( trčanje ili neravan teren).

Čičak ima tu prednost kada dete samo treba da obuje ili izuje obuću, jer to najlakše i najbrže uči.

Patike da ili ne

Istraživanja su pokazala da patike bez obzira na marku i cenu nisu najbolja obuća za vašu decu. Ona mogu da se nose kada deca imaju neku sportsku aktivnost, ali ne celodnevno. One su pravljene po šablonu za odrasle, a ne po dečijoj nozi koja je u rastu i razvoju i nikako ne treba da menjaju ostalu obuću. Deca do 3. godine nipošto  ne treba da ih nose, mekane su i kalupi su predviđeni za već formirano stopalo, đonovi su prilagođeni pojačanoj fizičkoj aktivnosti, a ne normalnom hodanju.

Deca ne treba da nose patike od najranijeg uzrasta već za to treba sačekati da dete krene na sportsku aktivnost, pa da se prema toj aktivnosti kupi detetu adekvatna obuća. Na primer, dete ne može da igra fubal u baletankama niti u kopačkama da je na fizickom. Ako ih dete svakodnevno nosi treba da ima bar dva para da  bi mogle da se izvetre i izluftiraju od znoja ili da se operu i osuše (što je najbolja  dezinfekcija).

Zato kada krenete u kupovinu naoružajte se strpljenjem dok ne nađete model koji će zadovoljiti  namenu i većinu ovih navedendih kriterijuma. Uvek imajte na umu da cena i kvalitet nisu u sprezi, a na vama je obaveza da pronađete ono što je najoptimalnije za vaše dete.

Autor: Olivera Marinkovic

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...