Kako biram knjige koje čitam?

Kako biram knjige koje čitam? Sedim danas, pijem kafu i vršljam po društvenim mrežama (loša navika koje pokušavam da se rešim, ali avaj) kad mi na Instagramu stiže poruka. U poruci pitanje: „Kako biraš knjige koje čitaš?” Pitanje deluje sasvim jednostavno, uzimajući u obzir to da vodim bukstagram nalog. Odgovor, međutim, baš i nije lak, makar za mene, da ne kažem, nemam jedan odgovor, nego mi se u glavi odmah rađa ideja tekst.

Kako biram knjige koje čitam?

Evo nekoliko načina kako biram knjige koje čitam. Sigurno ima i nekih koje ću zaboraviti, ali recimo da su ovo najčešći načini.

Preporuke prijatelja

Postoji taj mali, ali odabrani, krug ljudi čijem čitalačkom mišljenju verujem. Ako neko od njih predloži neki naslov, velike su šanse da će baš to biti sledeća knjiga koju ću čitati.

kako-biram-knjige-koje-citam
Kako biram knjige koje čitam?

Pomoć bibliotekara

U mojoj lokalnoj biblioteci rade sjajni ljudi. Ako mi nekad ponestane inspiracije šta da čitam, oni su uvek tu da priskoče u pomoć i predlože mi neki naslov u skladu sa onim što i inače volim da čitam.

Kako biram knjige koje čitam?

Biram zajedno sa svojom čitalačkom ekipom

Prošle godine sam zaključila da je sjajno čitati zajedno sa drugim ljudima, pa sam rešila da pokrenem neku vrstu onlajn književnog kluba. Svakog meseca na zadatu temu biramo tri naslova koje zajedno čitamo i komentarišemo.

Ovo predstavlja veliku stabilnost i olakšicu u mojim čitalačkim izborima. Moram posebno da se zahvalim svim svojim drugaricama iz Dugoročnog buddy read-a (kako od milja zovemo svoju grupicu), jer da nema njih ja verovatno nekih meseci ne bih pročitala ni reč.

TBR (to be read) liste

Često pravim liste na kojima se nalaze naslovi koje planiram da čitam. Dešava se da naiđe neki period u kojem sam baš odlučna i pridržavam se svoje liste, pa tako biram šta ću sledeće čitati. Ipak, češće se dešava da liste batalim posle nekog vremena, jer mi se raspoloženje promeni. I tako dolazimo do sledeće stavke.

kako-biram-knjige-koje-citam
Kako biram knjige koje čitam?

Raspoloženje kao glavni faktor svake moje odluke, pa tako i onih čitalačkih

Najčešće se vodim time da knjige koje čitam biram u skladu sa onim kako se osećam. Ne kažem da uvek pogodim, ali iz ovakvih izbora rodile su se neke velike književne ljubavi (između mene i romana, hehe).

Nekad samu sebe iznenadim

Početkom ove godine umotala sam nekoliko knjiga sa svoje police u papir i ostavila ih sebi kao knjige iznenađenja. Prvobitni plan bio je da svakog meseca čitam po jednu, ali pošto ove godine poprilično zabušavam sa čitanjem, uglavnom uzmem jednu na svaka dva-tri meseca. I da, zaista se iznenadim kada vidim koji sam naslov izvukla.

Kako biram knjige koje čitam?

Biram da ne izaberem

Ponekad ni sama ne znam šta bih čitala, pa uglavnom ili započnem pet naslova odjednom, što je najčešće ne završi slavno, ili ne čitam ništa po nekoliko nedelja.

Nadam se da sam ovom mini listom odgovorila na pitanje sa početka teksta. Kako vi birate naslove koje čitate?

Autor: Milica Barać

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Najčešći problemi sa stopalima leti: Kako ih sprečiti i rešiti

Najčešći problemi sa stopalima leti: Kako ih sprečiti i...

Čovek bez obaveza – Miroslav Ćurčić

Čovek bez obaveza - Miroslav Ćurčić. Miroslav Ćurčić nas...

Dobijate ono o čemu razmišljate

Dobijate ono o čemu razmišljate. Misli i načini razmišljanja...

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu. I...