Kada u vezi treba pristati na manje od idealnog

Danas svugdje slušamo da treba da znamo koliko vrijedimo, šta sve zaslužujemo i da ne smijemo pristati na manje, ako cijenimo sebe. Naravno to je u redu, ali ne po cijenu da ostanemo sami cijeli život.  Žene i dijevojke sebi u glavi naprave sliku idealnog partnera kojeg su spremni čekati do kraja života. Jer vole sebe i ne pristaju na manje. A možda je ono „manje“ baš idealno za vas. Idealni partner treba da bude lijep, simpatičan, pažljiv, inteligentan, ugledan u društvu i po mogućnosti financijski stabilan. Često žene koje su imale težak život gledaju posebno na ovu zadnju osobinu, jer treba im neko ko će ih držati kao malo vode na dlanu i ispunjavati sve želje.

To je takođe u redu, ali zar nije lijep osijećaj najveća želja.

ljubav-par

Putovanja i novac nisu dovoljni ako tu ne postoji bar malo simpatije. I tako dok mi čekamo tog nekog idealnog partnera, godine prođu i propuštamo priliku da budemo sretni. Provjerite jesu li to stvarno vaše potrebe, slušajte svoj unutarnji glas i ostanite realni. Ako je nešto za druge važno, ne mora značiti da će to i vas učiniti sretnim i zadovoljnim. Naravno pogrešno je i ostajati u vezi u kojoj nismo sretni samo da ne budemo sami, ali to je već druga tema.

Možda smo zaslijepljeni sa predstavom o idealnom partneru da ne vidimo prilike koje nam se nude. Ponekad površno gledamo na neku osobu i vezu osudimo na propast prije nego joj uopšte damo iskrenu šansu. Kad jedna osoba ne ispunjava sve kriterijume koje ste sebi postavili, ali ima ono „nešto“ dajte joj šansu. Najvažnije u svemu jeste kako se vi osijećate u vezi s tom osobom i šta ona budi u vama. Ako vam pomisao na tu osobu izazove osmijeh na licu, onda je to nešto vrijedno pažnje. Nemojte odmah misliti na bajke i „živjeli su sretni do kraja života.“

Živite u ovdje i sada, bez opterećenja šta će biti sutra.

ljubav-par

Koristite zajedničko vrijeme kvalitetno i nemojte biti strogi prema sebi ni partneru. Ne očekujte previše. Možda se pokaže da vas baš to što nije perfektno zabavlja. Ne možete promijeniti drugu osobu, ali možete promijeniti sebe i svoje prioritete. Odbacite sumnje i predrasude. Šta ako idealni partner postoji samo u vašim mislima koje nisu realne? Otvorite svoje srce i pružite ljubav da bi bili vrijedni ljubavi. Ponekad sve ispadne puno bolje nego smo očekivali. Usudite se.

Moje mišljenje je da treba odbaciti „idealno“ i pristati na „manje“ ako osijećate mir i sreću pored nekog. Ako vam je lijepo kad ste skupa. To je i više nego za dovoljno za početak. Prije nego što vam prođu najljepše godine u čekanju princa na bijelom konju, pokušajte uživati u onome što vam život nudi. Svaka osoba s nekim razlogom dolazi u naš život. Neke su tu da nas nauče nečemu, a neke da nas učine sretnim. Dajte im šansu da pokažu koja je njihova uloga, ali nemojte patiti kad ispune svoju svrhu. Ako je suđeno ostaće pored vas, ako nije pustite. Budite zahvalni na trenutcima koje ste proveli skupa i poželite joj sreću. Život je previše kratak i lijep da bi ga proveli u čekanju.

Autor: Suada Duraković

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Studio lepote Wizard u novom ruhu!

Studio lepote Wizard u novom ruhu! Renovirani prostor studija...

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima. Dan...

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila – pronađite savršen za vas

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila - pronađite savršen...

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” – Branka Bešević Gajić

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” - Branka...