Kada otpustiti stvari koje nam ne služe

U životu dođemo u situaciju kad treba pustiti neke stvari i ne vezati se previše za njih.Treba znati da uloge koje dobijamo kroz život nismo samo mi. Ja nisam samo majka, supruga, sestra, ćerka, prijateljica… ja sam puno više. Ako se previše posvetimo jednoj od njih možemo lako izgubiti sebe. Kad dijeca odrastu i krenu svojim putem treba ih pustiti, ali dati im do znanja da su uvijek kod nas dobrodošli. Moraju znati da smo uvijek za njih tu. Uloga roditelja je najveća i najvrednija u životu i ona nema pauzu ni odmor. Ipak  treba se pomiriti s tim da kad dijeca postaju odrasli naša uloga je sporedna u njihovom životu. Glavne uloge preuzimaju drugi. To je nešto lijepo i normalno. Možda  je to pravi trenutak da napokon sebe stavimo na prvo mijesto. Da pustimo njih da stiču svoja iskustva i da se uče na svojim greškama.

Imamo više vremena za sebe. Vezu ili brak u kojem se ne osijećamo sretno i ispunjeno trebamo prekinuti i pustiti. Krenuti dalje bez obzira na to šta drugi misle o tome. Za to je potrebna hrabrost, ali trebamo slušati unutarnji glas. Ako pored partnera ne osijećate sreću, mir i zahvalnost pustite. Prođu nam godine u pokušaju da spasimo nešto što je već dugo propalo. Zato trebamo više cijeniti sebe i ne pristajati na manje.

Isto tako i prijateljstva za koja znamo da nisu prava i iskrena prekinuti. Sve što nam ne da da dišemo punim plućima poslati što dalje od sebe. Ako nismo okruženi ljudima pored kojih smo opušteni, bolje je da smo jedno vrijeme sami i posvetimo se sebi. Kad smo zadovoljni sobom i vjerujemo u sebe u naš život će doći ljudi koji će biti vrijedni naše pažnje i vremena. Trebamo jednostavno biti sretni i zahvalni.  Sve što nas sprečava u tome na bilo koji način treba otpustiti. Hranu koja nam je teška prestati jesti. Uživati u izboru jela koja nam pružaju užitak. Cipele koje nas žuljaju baciti u smeće bez obzira koliko skupe su bile. Ponekad su jeftine stvari udobnije od luksuznih. Mjesta koja nas podsjećaju na neke ružne događaje ne posjećivati. Obilaziti samo ona koja nam izazivaju sreću. Muziku koja budi uspomene koje želimo zaboraviti, ne slušati više. Uvijek dolazi neka nova koja ima pozitivnu energiju. Pustite sav teret iz prošlosti i krenite dalje bez opterećenja. Budite sebi najbolji prijatelj i najveći prioritet. To nije egoizam, to je ljubav prema seb,i a samo oni koji dovoljno vole sebe mogu pružiti ljubav drugima…

Autor: S.M.

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...