Jezro Kudreč

U blizini Smederevske Palanke nalazi se jezero Kudreč. Sastoji se od dva jezera – Kudreč I, koji je veći od  jezera  Kudreč II. Dubina jezera Kudreč I je oko 15 metara, dok je dužina malo više od jednog kilometara. Postoji dve brane, jedna je na početku jezera, i oko nje nalazi se hotel i restoran „Jezero“, a druga brana nalazi se između dva jezera. Teritorija oko jezera nije baš sređena, jedan deo prolazi kroz šumu i ide se kružno sa manjim usponima. Tako da ljubitelji prirode, pešačenja i aktivnog odmora uživali bi u ovoj stazi, dok na drugoj strani postoji domaćinstva, pa tu i tamo mogu da se sretnu ribolovi, pogotovo na drugom jezeru, gde možete da vidite i divlje patke. Što se tiče riba ovde mogu da se ulove: bela riba, šaran, rečni rakovi, a u šumi ima i malo divljači, pa tu i tamo možete da naletite na neku srnu ili fazana (kako su nam rekli meštani). Mi dok smo šetali i trčali nismo videli.

Pitali smo kako je nastalo ime jezera, pa su nam ispričali legendu za koju se vezuje nastanak imena:

„Nekada davno, na mestu gde se sada nalazi jezero, bila je mala crkva u šumi sa lekovitom vodom. Ovamo su dolazili iz cele Srbije da bi se lečili. Crkva je bila dobro sakrivena u šumi, tako da Turci nisu mogli nju da pronađu. Međutim, jednog dana siromah popio je čašicu više, pa kad su ga Turci sreli i upitali o crkvi, on je njima pokazao i objasnio put. Turci su pronašli crkvu, spalili nju i par ljudi što su bili u njoj i srušili do temelja. Taj siromah je čuo i shvatio šta je uradio i počeo da izgovara reči: „KUD REČE! KUD REČE!“. Posle toga taj siromah je ubrzo i izgubio svoj razum, i obesio se na mestu u blizini crkvenog potoka, koji su nazvali posle po njegovim rečima –KUDREČ. „

U neposrednoj blizini jezera nalazi se i šuma Mikulj, gde je smešten PD „Jasenica“, koji su inače i organizovali Brdsku Kros trku, na kojoj smo prisutstvovali.

Tako da ukoliko imate slobodan vikend, koji želite da provedete u prirodi, a da pri tome ne putujete daleko, ovo mesto može da bude savršen izbor.

Autor: Kristina Jovičić

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kupaći & leto sa Liscom

Kupaći & leto sa Liscom. Lisca i ove godine...

Pripremite pileća krilca kao u najboljim KFC restoranima

Pripremite pileća krilca kao u najboljim KFC restoranima. Od...

Poverenje kao ključna karika između međuljudskih odnosa i komunikacije

Poverenje kao ključna karika između međuljudskih odnosa i komunikacije....

Queen Sensation na drugom izdanju Wine & Music Festivala

Queen Sensation na drugom izdanju Wine & Music Festivala....