IZLOŽBA U ZAVIČAJNOM MUZEJU U ZEMUNU

U Zavičajnom muzeju Zemuna otvorena je izložba „Kulturni i zabavni život Zemuna između dva Svetska rata“. Autor izložbe je Ljiljana Aćimović, viši kustos muzeja grada Beograda.

Izložba otkriva bogat i zanimljiv život zemunaca, koji se odvijao u periodu između 1918. i 1941. godine.  Nakon završetka Prvog Svetskog rata, došlo je vreme da se zaboravi sav užas i strah koji su osećali tokom tih godina i da se prepuste zabavama. Bile su organizovane čajanke, maskenbali, slavlja povodom rođendana, slava, balovi. Ljudi su pokušavali da se vrate u život, koji su imali pre nego što je izbio rat. I dok se svet polako spremao za sledeći rat, Zemunci su uživali.

 

Na ovoj izložbi veliki akcenat stavljen je na sam Zemun i šta se dešavalo ovde, kao i pregled štampe tog vremena: „Sremski glasnik“, „Zemunski glasnik“, „Zemunski Vesnik“.

Kroz čitavu izložbu vodiće vas kustosi, koji će vam odgovoriti na vaša pitanja, ali sve informacije možete da vidite na plakatima, koji su postavljeni u prostorijama muzeja, a takođe imate mogućnost da vidite i neke predmete iz tog vremena, kao što su:

-pravila srpske zanatlijske pevačke i prosvetne zadruge u Zemunu (1921.g)

-članska knjižica Humanog društva „Siroče“ na ime zemunskog lekara Đorđa Čučkovića

-pozivnica Upravnog Odbora Oficirskog doma za svečanu zabavu povodom rođendana Petra II (6.septembar 1938.)

-pečat Sokolskog društva u Zemunu

 

Dok budete čitali informacije na plakatima, saznaćete kako i za šta su se koristile razne lokacije u Zemunu. Neke od njih postoje dan danas, a neke su nažalost bile srušene i nema nigde više i naznaka da su bile na tom mestu. Tako u gradskom parku bile su priređivane sokolske vežbe i smotre skauta.

Posle rata bilo je stvoreno dosta novih humanitarnih društava: „Dobra volja“, „Siroče“, „Dobrotvor“, Rusko žensko dobrotvorno društvo.

Sportska društva su takođe aktivno učestvovala u ovom vremenu, a bitan deo skoro svake zabave bio  je „kulturni program“- koncerti ili pozorišni komadi (obično jednočinka),  koje su izvodili članovi društva koje je organizovalo zabavu.

 

Osim pozorišta, zemunci su jako voleli da obilaze i bioskope, kojih je bilo u to vreme tri: „Gater“, „Central“, „Grand“. Svi su bili u Glavnoj ulici. Gledani su bili američki i nemački filmovi, a posle još ruski i mađarski.

Posle rata, pojavili su se i oglasi za izlete i letovanja, a kasnije i zimovanje. Bile su popularne i banje, naročito Slankamen.  Zemunska opština uredila je prvo besplatno javno kupalište tako što je ogradila prostor za decu i neplivače (na Velikom Ratnom Ostrvu).

Zemunci su imali prilike da čuju i brojna predavanja, a prvo predavanje u organizaciji novostvorenog Udruženja zemunskih studenata održao je 17.februara 1924.godine pesnik Sima Pandurović : “Život i rad Alekse Šantića“. Predavanje je bilo održano u sali hotela „Grand“, a cena je bila simbolična, dva dinara za đake i pet dinara za odrasle. Posle toga predavanja su se održavala i u novootvorenom Poljoprivredno-šumarskom fakultetu.

Deca su se najviše radovala porodičnim proslavama rođendana, Materica, Božića, a kasnije i Nova Godina, Vrbice, Uskrs, kada su i dobijali neke poklone (uglavnom obuća i odeća, retko slatkiše, knjige, igračke). Bioskopi su za njih nabavljali crtaće, ali u glavnom su ih puštali u večernjim terminima tako da su mogli da ih gledaju zajedno sa roditeljima.

Izložba traje do 5.februara 2019.godine. Ulaz je besplatan.

Radno vreme izložbe: utorak-subota: 10.00-17.00

                                    nedelja: 10.00-14.00

Takođe, ovo je prilika da vidite kao izgleda Zavičajni muzej Zemuna (Spirtina kuća) jer je on zatvoren za javnost već duži vremenski period.

 

Autor: Kristina Jovičić

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Njeno veličanstvo – BIBLIOTEKA

Njeno veličanstvo – BIBLIOTEKA. Dugo sam razmišljala šta je...

Kifla kroasani pečeni na ulju

Kifla kroasani pečeni na ulju.Da li ste probali...

1.Jedan po jedan – knjiga za prave ljubitelje trilera

1.Jedan po jedan - knjiga za prave ljubitelje trilera....

Čarapansko srce veliko kao kuća

Čarapansko srce veliko kao kuća. U jednom lepom, Lazarevom...