IZLOŽBA „INSPIRISANI ITALIJOM“

Saradnja Galerije Matice srpske i Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu

U sredu, 30. oktobra 2019. godine u 18.30 časova u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu (Kneza Miloša 56) biće svečano otvorena izložba Inspirisani Italijom koju su zajednički realizovali Galerija Matice srpske i Italijanski institut za kulturu u Beogradu, a pod pokroviteljstvom DDOR osiguranja Novi Sad. Na otvaranju izložbe govoriće NJ. E. Karlo Lo Kašo, ambasador Republike Italije u Srbiji, dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske i Đorđo Markeđani, generalni direktor DDOR osiguranja Novi Sad. Autor i kustos izložbe je Stanislava Jovanović, kustos Galerije Matice srpske.  Izložba je otvorena do 29. novembra 2019. godine.

Izložba Inspirisani Italijom posvećena je srpsko-italijanskim kulturnim i umetničkim vezama, odnosno srpskim umetnicima koji su uzore i podsticaje za svoje stvaralaštvo pronalazili u umetničkoj tradiciji Italije. Odabirom umetničkih dela iz kolekcije Galerije Matice srpske biće vizuelno reprezentovana italijanska „iskustva“ srpskih slikara u umetničkoj tradiciji i praksi nastala u XVII, XVIII i XIX veku. Zahvaljujući delima Aksentija Marodića, Jeftimija Popovića, Jovana Popovića, Pavla Simića i drugih srpskih umetnika predstavljenih na izložbi, posetioci će biti u mogućnosti da se na posredan način upoznaju sa italijanskom umetnošću, ali i da spoznaju na koji način je ona uticala i inspirisala obrazovanje srpskih umetnika, bez obzira da li su se školovali, studijski boravili u Italiji ili su učili pred umetničkim delima koja su imali prilike da vide u gradovima Evrope.

Umetnička dela iz kolekcije Galerije Matice srpske predstavljena na izložbi odslikavaju jednu epohu, generacije umetnika i njihove umetničke ideale i stremljenja. Pored toga što svedoče o vezi srpske s italijanskom umetnošću ona ukazuju na inspirisanost duhom Italije, renesanse i novim pogledima na umetnost. Italija i italijanska umetnost omogućila je srpskim umetnicima da, usavršavajući se i bogateći sopstveno slikarstvo, u srpsku umetnost unesu nove ideje i motive. Podstaknuti novim vizuelnim iskustvima i idejama gradili su vezu između njihovog nacionalnog kulturnog nasleđa i nasleđa Evrope, uvodeći tako srpsku umetnost u nove tokove.

Redakcija

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...