IZLOŽBA „INSPIRISANI ITALIJOM“

Saradnja Galerije Matice srpske i Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu

U sredu, 30. oktobra 2019. godine u 18.30 časova u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu (Kneza Miloša 56) biće svečano otvorena izložba Inspirisani Italijom koju su zajednički realizovali Galerija Matice srpske i Italijanski institut za kulturu u Beogradu, a pod pokroviteljstvom DDOR osiguranja Novi Sad. Na otvaranju izložbe govoriće NJ. E. Karlo Lo Kašo, ambasador Republike Italije u Srbiji, dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske i Đorđo Markeđani, generalni direktor DDOR osiguranja Novi Sad. Autor i kustos izložbe je Stanislava Jovanović, kustos Galerije Matice srpske.  Izložba je otvorena do 29. novembra 2019. godine.

Izložba Inspirisani Italijom posvećena je srpsko-italijanskim kulturnim i umetničkim vezama, odnosno srpskim umetnicima koji su uzore i podsticaje za svoje stvaralaštvo pronalazili u umetničkoj tradiciji Italije. Odabirom umetničkih dela iz kolekcije Galerije Matice srpske biće vizuelno reprezentovana italijanska „iskustva“ srpskih slikara u umetničkoj tradiciji i praksi nastala u XVII, XVIII i XIX veku. Zahvaljujući delima Aksentija Marodića, Jeftimija Popovića, Jovana Popovića, Pavla Simića i drugih srpskih umetnika predstavljenih na izložbi, posetioci će biti u mogućnosti da se na posredan način upoznaju sa italijanskom umetnošću, ali i da spoznaju na koji način je ona uticala i inspirisala obrazovanje srpskih umetnika, bez obzira da li su se školovali, studijski boravili u Italiji ili su učili pred umetničkim delima koja su imali prilike da vide u gradovima Evrope.

Umetnička dela iz kolekcije Galerije Matice srpske predstavljena na izložbi odslikavaju jednu epohu, generacije umetnika i njihove umetničke ideale i stremljenja. Pored toga što svedoče o vezi srpske s italijanskom umetnošću ona ukazuju na inspirisanost duhom Italije, renesanse i novim pogledima na umetnost. Italija i italijanska umetnost omogućila je srpskim umetnicima da, usavršavajući se i bogateći sopstveno slikarstvo, u srpsku umetnost unesu nove ideje i motive. Podstaknuti novim vizuelnim iskustvima i idejama gradili su vezu između njihovog nacionalnog kulturnog nasleđa i nasleđa Evrope, uvodeći tako srpsku umetnost u nove tokove.

Redakcija

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Da li je i on bolestan?

Da li je i on bolestan? Polako se približavamo...

Kako ubijaju dobre devojke – YA roman za sve ljubitelje dobrih misterija

Kako ubijaju dobre devojke - YA roman za sve...

Insulinska rezistencija u trudnoći

Insulinska rezistencija u trudnoći. Insulinska rezistencija je metaboličko stanje...

5 knjiga koje će pomoći svakoj preduzetnici

5 knjiga koje će pomoći svakoj preduzetnici. A slobodno...