ISTOČNA SRBIJA 3. DEO

U hotelu u Kladovu imali smo mogućnost da idemo na dva fakultativna izleta.

Prvi: poseta HE „Đerdap“, pontes Diana, ostaci Trajanovog mosta.

Drugi: Manastir Vratna, Prerasti reke Vratne, Rajačke pimnice.

Mi smo izabrali drugi izlet i tako posle istraživanja Kladova, krenuli smo prema manastiru Vratna. Manastir Vratna sagrađen je u 14.veku i pripada eparhiji Timočkoj pravoslavne Srpske Crkve. Prema predanju, podigao ga je arhiepiskop Nikodin. Tokom celog vremena više puta bio je rušen, a sada je ženski manastir. U manastiru nalazi se ikona Vratnjanska Bogorodica iz 15.veka, koja je bila slučajno otkrivena kada su poslali na reustavraciju ikonu. Prilikom te reustavracije, ispod ikone su pronašli originalnu ikonu – Vratnjanska Bogorodica. Takođe pored ove ikone nalazi se jedna zlatna ikona – to je poklon od jedne ruske žene. Priča glasi da kod te žene deca su se međusobno svađala i ona dok je bila u manastiru molila se da se deca pomire. Po povratku u Rusiju njena deca su nju zajedno dočekala. Kao znak zahvalnosti za ispunjenu želju, poklonila je zlatnu ikonu, koja se nalazi u manastiru tačno pored Vratnjanske Bogorodice.

Posle manastira krenuli smo ka kamenim mostovima, koje se zovu Prerasti, i nalaze se oko  kilometra od manastira. Put je obeležen i ide se kroz šumu. Pored manastira stoje štapove, za lakše hodanje do tih mostova. U jednom delu put se razdvaja na dva dela. Ako se ide levo, onda se stiže do kamenih stena, po kojim se (ukoliko možete) penjate skroz gore na vidikovac sa krstom (nalazi se tačno iznad manastira i vidi se sa zemlje). Stavljen je kanap, za koji se držite dok se penjate, ali su jako strmne stene, tako da je ovo mesto dostupno, ukoliko imate bolju fizičku kondiciju i snagu.  Ako idete desno, onda dolazite do kamenih mostova. Ukupno ih ima tri: mali, veliki i suvi. Mala Prerast i Velika Prerast nalaze jedan pored drugog, dok je suvi udaljen od njih. Mi smo posetili prva dva, koja su bili ranije celina jedne velike tunelske pećine, kroz koju je tekla reka Vratna i čiji se svod urušio i napravio ova dva mosta.

Nakon šetanja kroz ovaj deo vratili smo se ka autobusu i krenuli prema Rajačkim pimnicima, ili kako kažu – „mesto, gde vino stanuje“. U pitanju su kamene kuće. Neke od njih su napravljene u 19.veku. Ukupno ima oko 200 vinskih kuća. Obično su se ove kuće ukopavale oko jednog metra u zemlju, da bi temperatura bila pogodna za čuvanje vina.

Pored pimnica obišli smo i staro rajačko groblje iz 19. veka.  Interesantno je da na tim nadgrobnim spomenicima nema ispisanih reči, nego simboli. Neki se ponavljaju stalno, ali nema dva ista nadgrobna spomenika. I naravno, ovde smo imali organizovani ručak uz muziko i naravno, vino.

Autor: Kristina Jovičić

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Šta čitati ove zime?

Šta čitati ove zime? Zima mi je oduvek bila...

Alternativne terapije za ublažavanje bolova u zglobovima kod osteoartritisa

Alternativne terapije za ublažavanje bolova u zglobovima kod osteoartritisa....

Da li je i on bolestan?

Da li je i on bolestan? Polako se približavamo...

Kako ubijaju dobre devojke – YA roman za sve ljubitelje dobrih misterija

Kako ubijaju dobre devojke - YA roman za sve...