ISTOČNA SRBIJA 2. DEO – KLADOVO ISTOČNA SRBIJA 2. DEO – KLADOVO
Kada smo stigli u Kladovo imali smo večeru uz švedski sto, a posle toga smo mogli koristiti bazen i spa centar.  Sobe u hotelu... ISTOČNA SRBIJA 2. DEO – KLADOVO

Kada smo stigli u Kladovo imali smo večeru uz švedski sto, a posle toga smo mogli koristiti bazen i spa centar.  Sobe u hotelu su sa pogledom na Dunav, koji je u ovom delu kao more, a i Rumunija nije daleko.

Za subotu smo planirali izlet do manastira Vratna, da vidimo prerasti reke Vratne i da idemo do Rajačkih pimnica, ali pre toga smo iskoristili jutro da obiđemo sam gradić Kladovo. Sam hotel nalazi se na obali Dunava uz plažu, tako da tokom letnjeg vremena možete i da se kupate u Dunavu. Mi smo krenuli duž obale prema tvrđavi Fetislam, koja se nalazi nekih 10 minuta od hotela. Tvrđava podignuta je 1524.godine po naredbi Sultana Sulejmana Veličanstvenog, kada je komandant turske vojske Bali-beg, u colju rata sa Ugarskom podiže jako utvrđenje i daje mu ime „Fethi Islam“ (Fetislam).

Utvrđenje pada 1591.godine pod naletom hajduka koje je na njega poslao vlaški vojvoda Mihailo. 1810. godine Turci bez borbe predaju Kladovo srpskoj vojsci, ali već u 1813. godini ga ponovo zauzimaju i obnavljaju i do sredine 19.veka Fetislam je tursko uporište za očuvavanje vlasti. 1824.godine knez Miloš pokrenuo je borbu za oslobođenje Kladova koja je trajala skoro 10 godina, i 1833.godine Kladovo je oslobođeno od turaka. Do tvrđave vodi poseban out sa magistrale, unutra tvrđave uglavnom je kaldrmisana staza. Na teritoriji Fetislama nalazi se i stadion, ima malo dečije igralište, postoji staza po kojoj može da se spusti sve do Dunava. U planu je da se tvrđava još više obnovi. Nakon šetnje kroz Fetislam krenuli smo do gradskog jezera, odnosna ima ih dva, i nalaze se na drugoj strani od tvrđave. Oko jezera ima dečije igralište, oko samog jezera postoji šetalište, sportski centar „Jezero“, i parking. Oko jezera ima restorana i kafića. Posle šetnje pored jezera i bacanja kamnčića krenuli smo prema centru, gde se nalazi Arheološki muzej Đerdapa, gradska čaršija, koja je pretvorena u pešačku zonu.

Takođe na obali Dunava uz hotel Đerdap nalazi se lepa bela vila „Ruža“, u kojoj je 16.maja 1972.godine predsednik  SRFJ Josif  Broz Tito i njegova supruga Jpvanka  prespavali jednu noć. Tada je bila puštena u rad velika betonska brana na Dunavu.

U centru se nalazi u crkva Svetog Georgija. Malo dalje od centra ima i zoološki vrt.

Postoji mogućnost izleta do ostatka tvrđave Pontes Diana, Mosta Trajana i do hidroelektrane Đerdap. (na ovu turu nije bilo dovoljno ljudi prijavljeno). Mi smo otišli do Manastira Vratna, Prerasti reke Vratne i Rajačkih pimnica. Njima će biti posvećen sledeći tekst.

Autor: Kristina Jovičić

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *