Iskrena ispovest o nasilju nad ženama

Nasilje nad ženama, tabu tema o kojoj se nerado priča ali ima ga svukuda oko nas. Zašto žene trpe nasilje u dvadeset prvom vijeku? Za to postoje brojni razlozi. Jedan od razloga je ljubav, ali to je samo na početku  jer nakon svakog vida nasilja ljubav se polako smanjuje i nestaje. Poslije svakog ružnog događaja dolazi ubijeđivanje kako nas voli, da ne može bez nas i da se to sigurno neće više nikad ponoviti. Izvinjava se , moli da mu oprostimo i mi počinjemo da se nadamo da je to možda bio zadnji put. Vjerujemo mu da će od sad biti sve u redu. U većini slučajeva  poslije toga bude par dana sve u redu, negdje čak i par mijeseci ili par godina, ali kad jednom doživiš nasilje i oprostiš znaj da će se sigurno ponoviti. Kad jednom oprostiš ono što nebi trebalo od tebe se očekuje da ćeš  svaki idući put oprostiti. S tim pomjeraš granice i ulaziš u začarani krug iz kojeg se je teško izvući. Danas nakon toliko godina pitam se kako sam mogla to sebi dopustiti, ali u tim trenutcima nisam znala bolje.

Drugi  razlog je to što mislimo da nemamo kome da se obratimo za pomoć i stidimo se. Iako mi nismo te koje bi se trebale stidjeti ipak nas je sramota priznati pred drugima da u našem braku nije sve u redu.Tu je još i strah od toga šta će drugi reći i misliti o nama. Bojimo se da nam niko  neće vjerovati i šutimo. Pošto on vidi da mi šutimo s tim ga samo ohrabrujemo da nastavi i dalje. Uvijek postoji neko kome se možemo obratiti za pomoć samo što smo mi u tolikom strahu da to jednostavno ne vidimo .Ako nemamo nikog u familiji ili u krugu prijatelja u koga imamo povjerenje, tu su socijalni radnici čiji je posao da se brinu o takvim slučajevima. Trebamo samo svoj ponos i stid odbaciti i tražiti pomoċ. Kod meine je to bio takođe centar za socijalni rad. Nije mi bilo jednostavno strancima pričati o stvarima koje se normalno nebi trebale dešavati u jednom braku, pogotovo ne u prisustvu dijece, ali nisam vidjela drugi izlaz.

Danas znam da je to bila jedina prava odluka i zahvalna sam na pomoċi koju sam dobila. Financijska sloboda igra takođe veliku ulogu. Puno žena nema nikakva primanja i ovisna je o mužu i njegovoj plati tako da nevidi način na koji bi ona sama mogla opstati. Znam da to predstavlja veliki problem, ali prije nego živite s nekim samo zbog toga što nemate posao, potražite način kako to promjeniti. Uvijek postoji neko riješenje, samo trebamo više vjerovati u sebe da mi to možemo i raditi na tome. Ako su tu još i dijeca onda je situacija još teža. Najveća greška koju žena može učiniti je da ostane u braku u kojem vlada nasilje,z bog dijece. Ja sam isto bila takva. Željela sam da moja dijeca rastu u normalnoj familiji s oba roditelja, a nisam vidjela da s tim ne činim nikom od nas uslugu. Dijeca zaslužuju mirno i bezbrižno dijetinjstvo, a ne da svako veče prije spavanja slušaju šta se dešava u sobi roditelja. S tim naša dijeca doživljavaju traume koje će pamtiti cijeli život. Puno je ljepše  rasti u miru sa jednim roditeljem nego u strahu sa oba. Mi žene ipak dajemo sve od sebe da sačuvamo brak ali ponekad je bolje priznati da je ljubav sad zamjenio strah, a nismo rođene da živimo u strahu. Strah igra jako veliku ulogu i da bi se žena usudila prijaviti nasilje i napustiti ga treba puno hrabrosti. To u većini slučajeva traje dugo  godina i ponekad je potrebna ona zadnja kap da se desi, da prelije čašu i da kažemo sad je dosta. Kad jednom žena  odluči da neće više trpiti nasilje spremna je na sve da uspije i sigurno će i uspijeti. Jednom kad shvati da zaslužuje više od života, dobija snagu i donosi prave odluke koje je vode na njenom putu, jedna drugoj. Često sam slušala „Prava žena neće nikad doživjeti nasilje „ pa čak i od žena i to mi je teško padalo. Svaka od nas koja se uspije izvući iz toga je vrijedna divljenja, dubokog poštovanja i sama sebi je najveća podržka. Ona zna da je pobijedila najveću bitku u svom životu i sve ostalo su sitnice.

Autor: S.M.

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti. Danas...

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled....

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom. Da...

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh. Uspešna...