INTERVJU SA PRAUNUKOM SLAVNE JUGOSLOVENSKE GLUMICE!:“Izuzetno sam ponosan na svoju prabaku i njen rad“ – Aleksa Nedeljković

Da li je tačna tvrdnja našeg naroda da „krv nije voda“? Odgovor smo dobili u današnjem razgovoru sa beogradskim vokalnim umetnikom Aleksom Nedeljkovićem čiji je život baš vezan za scenu. Njegova prabaka bila je slavna glumica Milka Lukić koju svi pamtimo po ulozi Jagode u seriji „Ljubav na seoski način“.

„Nažalost prabaka i ja nismo imali mnogo vremena da se družimo i pričamo o njenom, a kasnije i mom profesionalnom radu jer je njen kraj života bio vezan za moje najranije detinjstvo, već neki početak adolescencije. Svakako neizbrisivo sećanje je njen širok osmeh, vedar duh i dostojanstvo. Priče moje rođene bake i njenih sestara su svakako nešto što meni mnogo govori o njenom životu i njoj kao osobi, ali i glumici.  Uvek mi bude drago kada njene kolege kažu neku lepu reč o njoj. Što sam stariji postajem svesniji njene veličine i traga koji je ostavila na jugoslovenskoj glumačkoj sceni.“ Tvrdi Nedeljković i na početki našeg razgovora.

1.Vi ste publici prepoznatljivi po interpretiranju etno muzike. Čuvar ste pesme Kosova i Metohije, putem nota dopirete do srca ljudi. Vaš život je, kako smo rekli, vezan za scenu. Da li to nosi nekakve veze što Vam je prabaka bila poznata glumica i svoj dar prezentovala na sceni kao Vi danas?

– Svakako da ima. Do srca publike ona je dolazila rečima, a ja notama, stihovima… Imamo isti zadatak da emociju nesebično delimo sa našom publikom. Scena je već duži niz godima deo mog života, a prabaka Milka je ceo svoj život provela na njoj. Tokom osnovne škole ja sam se oprobao pored muzike i u glumi pa odigrao i nekoliko uloga! Snimio sam čak jedan kratkometražni film. Verovatno da je veliki deo njenog „umetničkog gena“ prešao na mene, ali ja ostajem veran tradicionalnoj pesmi. Gluma je davno ostala po strani što ne znači da nije imala veliku ulogu u izgradnji mene kao umetnika.

2.Mnogi kažu da neverovatno ličite! Da li se Vi slažete sa tom tvrdnjom?

– Tako je, mnogi su to primetili pa čak i ja u ovim godinama. Ljudi koji su je poznavali tvrde da čak imamo i karakternih sličnosti pored toga što nam je život oboma posvećen umetnosti. Drago mi je ako je zaista tako!

3.Koja je uloga Vaše prabake Vama draga i šta mislite koja je to ostavila poseban trag? 

– Meni lično posebno značajan momenat u njenoj karijeri je uloga Magde u zaista neprevaziđenoj „Koštani“ Bore Stankovića. Vetivatno zato što je sama radnja, mesto i vreme u kom se odvija vezano za muziku kojom se bavim. Svakako uloga Jagode Jovanović u seriji Radio Televizije Beograd „Ljubav na seoski način“ je nešto što je svakako ostavilo poseban trag, kako na glumačkoj sceni tako i u njenoj karijeri.

4.Da li postoji neki običaj ili tradicija koja je vezana za Milku u vašoj porodici?

–  Kada bismo se rastajali, pevali smo pesmu „Je’l ti žao što se rastajemo“, a na slavama „Vrti, vrti kolo“ koju je Milkina sestara posebno lepo izvodila.

5.Kakav je osećaj imati takvu ličnost u svojoj bliskoj porodici? Vaša pouka za kraj našim čitaocima povodom nesvakidašnje rodbinske veze u bliskoj porodici…

– Izuzetno sam ponosan na svoju prabaku i njen rad! U to vreme snimiti toliko filmova, serija, TV drama i odigrati tako veliki broj predstava u Nacionalnom teatru je zaista za divljenje! Ali i danas, složićete se sa mnom. Volela je ono čime se bavila, mislim da je to ključ njenog uspeha. Ne mogu biti lažno skroman i reći da nije neverovatan osećaj imati Milku za prabaku i na neki način krenuti njenim stopama. Potrudiću se da zaista u svakom pogledu opravdam to što sam njen praunuk. A za kraj čitaocima mogu poručiti da upoznaju svoje pretke jer tako možemo saznati dosta o nama samima.

6.Ko je bila Milka Lukić?

Jugoslovenska televizijska i pozorišna glumica Milka Lukić rođena je 2. aprila 1936. godine u Beogradu. Svoje glumačko obrazovanje stiče u novosadskoj Državnoj glumačkoj školi. Prve glumačke korake načinila je u šabačkom, a potom u niškom i kragujevačkom Pozorištu. Zahvaljujući svom talentu i radu 1961. godine postaje član ansambla u Narodnom pozorištu u Beogradu, gde je ubrzo dobila pozitivan odgovor kritike i publike. Na velikoj sceni nacionalnog srpskog teatra donela je preko 70 uloga u pozorišnim ostvarenjima te kuće. Pored pozorišta, zapažene uloge ostvarila je i na televiziji i filmskom platnu. Zasigurno najveću prepoznatljivost stekla je ulogom Jagode Jovanović u kultnoj humorističkoj seriji „Ljubav na seoski način“.

Poslednju premijeru, u njenoj matičnoj kući, na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu imala je 2004. kada je nekadašnja Anka zaigrala ponovo u kultnoj Nušićevoj satiri “Gospođa ministarka”, ali ovog puta kao Tetka Savka. Sa tom ulogom završila je svoj umetnički, ali i životni put.

Preminula je 14. decembra 2009. u svom rodnom gradu.

 

 

 

 

 

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Savet za regionalnu saradnju prepoznao zalaganje Jovane Šipčić prosperitetu žena Zapadnog Balkana

Savet za regionalnu saradnju (RCC) dodjeljuje već treću godinu zaredom nagradu...

Organizacija je ključna veština u svim aspektima života

Organizacija je ključna veština u svim aspektima života. Organizacija...

Knjižara BIS PLUS: Knjižara koja pruža sve

Knjižara BIS PLUS: Knjižara koja pruža sve . Dobrodošli...

Brzinski voćni kolač – Banana rolat

Brzinski voćni kolač - Banana rolat. Da li volite...