Intervju sa autorkom Jovanom Ivetić: Knjiga „Možda nerešeno” stiže na naše police

Intervju sa autorkom Jovanom Ivetić: Knjiga Možda nerešeno” stiže na naše police. Sa Jovanom Ivetić smo prošle godine razgovarali o njenom prvencu „Za pobedu postoje i drugi načini”, a danas pričamo o nastavku ove knjige, „Možda nerešeno”. Trenutno naručivanje romana „Možda nerešeno” za ceo svet moguće je preko Amazona i Book Depository. Kod nas u Srbiji knjigu možete naručiti tako što ćete se javiti Jovani na Instagramu (jovana.iv_) ili na Fejsbuk stranici There Are Other Ways to Score.

Jovana, reci nam kakav je osećaj znati da će tvoja druga knjiga uskoro biti u rukama čitalaca? Kakva su tvoja očekivanja od nastavka?

Prvo, draga Milice, želim da ti se zahvalim na odabiru mene kao sagovornika i na prilici da baš sad, par dana po objavljivanju knjige imamo priliku da popričamo.

Više je pomešanih osećanja. Prvo je tu olakšanje jer sam uspela sve da stignem na vreme, tj. pred početak Prvenstva u Kataru, što mi je bio cilj, ali iznad svega uzbuđenje što će toliko dragih ljudi s kojima se redovno čujem prethodne dve – dve i po godine i koji otkako su završili prvu knjigu iščekuju nastavak priče uskoro dobiti priliku da vide šta se to dešava nakon onako neočekivanog završetka. Iskreno, iako mi je „Za pobedu postoje i drugi načini” izuzetno draga i negde najmilija srcu jer mi je prva priča koju sam ikad ozbiljno zamislila od početka do kraja, „Možda nerešeno” je daleko ozbiljnija, zrelija, realnija i kvalitetnija. Ne mislim da je prva knjiga manje vredna, već da je u ovoj nekako osetno koliko sam narasla kao pisac, zbog čega sam jako ponosna i nadam se da će i čitaoci to primetiti.

 

Napisati jednu knjigu je velik uspeh, napisati i objaviti dve je zaista sjajno, pogotovo za nekoga mladog kao što si ti. Da li ti je lakše išlo pisanje prvog ili drugog dela?

Što se tiče tehnika i koncentracije, definitivno drugi. Valjda zato što sam od izdavanja prve knjige pa do sad napisala i dve obimne priče na Votpadu (sajtu za besplatno čitanje i objavljivanje tekstova). Međutim, što se tiče emocija, vezanosti za likove i deljenja njihovih trenutaka smeha i bola, ovaj put mi je bilo daleko teže. U prvom delu svi oni su bili mladi, nezreli, neoprezni, nezajažljivi, a sad su zreliji, ozbiljniji, svesniji sebe, okoline i posledica svojih odluka i postupaka, i to se oseti, po mom mišljenju, od početka do kraja. U svakom slučaju uživala sam i jedva čekam da krenem novu priču.

Sigurna sam da naši čitaoci jedva čekaju da vide šta si nam spremila u ovom delu priče o Džejn. Hoćeš li nam otkriti makar neku sitnicu da nam zagolicaš maštu pre nego što krenemo sa čitanjem knjige?

Da kažemo da se u prošlom delu radilo o borbi za trofej, o pronalaženju drugih načina za ostvarenje ciljeva, za ispunjenje hirova i naprasnih želja i poriva. Sad je došlo vreme za naplatu dugova, da svako dobije šta je zaslužio, da se isprave nepravde iz prvog dela, ali na kraju ipak ostavljam na svakom čitaocu zasebno da sudi da li je neko odneo pobedu ili je za sad ipak samo možda nerešeno.

 

Gde su dve knjige, tu su još dve. Priča o Džejn je zamišljena kao tetralogija, pa zato moram da pitam znaš li možda već sada kada će treći deo biti objavljen?

Iskreno, volela bih da je završim i izdam već naredne godine, ali to sve zavisi od mog glavnog posla. Ono što znam je da će sigurno izaći pre Evropskog prvenstva u Nemačkoj na leto 2024, a ja ću sve dati od sebe da bude ranije. Jedino što me možda omete u tome je ideja za jednu priču koja mi se mota po glavi i ne da mi mira već par meseci, a koja nije baš ljubavni roman, već više drama o traumatičnom gubitku, lečenju, prijateljstvu, i preboljevanju. Ako budem imala sreće sa poslom i rasterećeniji raspored letenja, onda će ta izaći pre trećeg nastavka o Džejn, ali o svemu ću blagovremeno obaveštavati.

Za kraj mogu samo da ti poželim mnogo uspeha sa ovom knjigom i da te pitam možemo li uskoro očekivati i neku promociju i druženje sa čitaocima u Srbiji.

Hvala ti mnogo. Što se tiče promocije, ako moj tim ne prođe u finale Svetskog prvenstva, moguće je da ću tad organizovati druženje u Beogradu. To će biti u periodu između 18. i 20. decembra. Razrađuju se planovi za gde, kad tačno i kako, ali imam podršku i pomoć divnih drugarica i sestara tako da sam sigurna da će sve biti na vreme i lepo organizovano. Pisaću o svemu na svom Instagram profilu.

Intervju obavila: Milica Barać

 

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Studio lepote Wizard u novom ruhu!

Studio lepote Wizard u novom ruhu! Renovirani prostor studija...

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima. Dan...

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila – pronađite savršen za vas

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila - pronađite savršen...

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” – Branka Bešević Gajić

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” - Branka...