Intervju: „Novinarstvo i književnost su poslovi u kojima se ne živi od stare slave“ – Vesna Dedić

Dama sa stilom koja svojom jednostavnošću  svojom harizmom osvaja srca gledaoca i čitaoca, Vesna Dedić, za vas otkriva šta je za nju pravo novinarstvo, šta u novinarstvu najviše voli, o svojoj emisiji „Balkansom ulicom“ i svojim knjigama.

1.Vi ste neko ko je veoma potkovan što se novinarstva tiče. Šta Vam najviše prija, a šta Vam najviše smeta u današnjem svetu novinarstva?

Više mi ništa ne smeta. Dovela sam sebe na nivo svesti da gledam isključivo šta ja mogu da ponudim gledaocima, da se takmičim samo sa sobom. Čime se služe oni koji se talmiče sa mnom, da li su ispred ili iza mene, ko me spotiče i izaziva… to me se odavno ne tiče.Što se tiče generalne atmosfere u srpskim medijima to je toliko komlikovano da ja priznajem da ne razumem jer se u trgovinu nikad nisam razumela.

2.“Balkanskom ulicom“ je emisija koja je mnogo iznad drugih, što se samog sadržaja tiče. Kako birate goste, koji su Vam prioriteti u odabiru?

Iskreno, goste biram kao i muškarce, ne glavom već srcem. Takva mi je koncepcija emisije da biram samo one u čijem pogledu prepoznam „ono malo duše“ koju je dodirnuo i uspeh i pad i ljubav i nevera i učini mi se da mogu to gledaocima da ispričaju.

3.Koja emisija i koji gost će Vam uvek ostati u sećanju?

Ja isključivo razmišljam o emisijama koje planiram da snimim, a sećanja ostavljam gledaocima. Božanstven je osećaj kada susrećem ljude koji pamte emisije, rečenice koje su gosti izgovarali ili kada mi kažu „ta emisija mi je promenila život“. To se broji. Ja se brojim u novinare samo dok postoji ljubav publike prema Balkanskom ulicom. Čega se ja sećam i šta je meni važno to je suštinski nebitno. Ja sam uvek više volela novinarstvo nego sebe u tom novinarstvu.

4.Vaš doprinos kulturi putem medija je zaista za svaku pohvalu. Kako ste se snašli na novoj televiziji, među novim okruženjem?

Ja imam 30 godina radnog staža i odavno se u ovom poslu ne snalazim i nemam pravo da sebi dopuštam početničke greške niti da očekujem da mi bilo ko, ni menadžemt, ni gledaoci gledaju kroz prste. Na Nova S počela sam sam da radim sa ogromom odgovornošću, ali sa uživanjem jer je atmosfera na Novoj kreativna, prijateljska i vrlo podsticajna.

5.Šta najviše nedostaje današnjem novinarstvu?

Ništa. Svega je previše. Nedostaje više novinarstva, a manje trgovine novcem, emocijama i interesima.

6.Koje kvalitete dobar novinar i voditelj mora da poseduje?

Solidno poznavanje novinarskog zanata, mnogo raznih talenta i da je nadprosečno vredan.

7.Pored toga što vodite emisiju Vi imate iza sebe i književno stvaralašto, Vaše knjige. Šta je to što Vas je motivisalo da napišete prvu knjigu? Kako je počelo i koliko je trajalo?

Pišem celog života i nemam hrabrosti da objavljujem. Pre deset godina sam u trenutku skupila hrabrosti i eto… sad pišem jedan roman godišnje i uživam u ljubavi čitateljki. Ne umem da pričam o svom pisanju.

8.Da li je pisanje knjige naporan posao i da li imate neke posebne rituale dok pišete?

Ne mistifikujem ni sebe ni posao kojim se bavim. Rituale imam u svom privatnom životu, rituale vezane za ljude koje volim. U poslu sam vojnik i tako se ponašam iako imam generalski čin.

9.Koje pisce privatno najradije čitate?

Ovog leta sam otrkila Jasenku Lalović, uživala u njen dva romana „S ove bande moje gore“ i „S one bande moje gore“.

10.Da li imate neke novitete u planu što se tiče emisije, knjiga i Vaše karijere uopšte?

Novinarstvo i književnost su poslovi u kojima se ne živi od stare slave. Mora stalno da bude nešto novo. Ovih dana snimam nove intervjue za emisiju Balkanskom ulicom i prikupljam materijal za roman koji će se pred čitaocima pojaviti početkom leta 2021.

Intervju obavila: Lidija Gajić

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...