Intervju: „Ja prvo skačem, pa posle razmišljam kako ću da preplivam“ – Katica Đorđević

Katica Đorđević je osoba koja je sa koferom punim problema uspela da izađe na površinu i postane najbolja verzija sebe. Uz stalnu edukaciju i rad na sebi, sada pomaže drugima. U intervjuu saznaćete šta je sve u životu prošla, kako je to prevazišla, kao i način na koji pomaže ljudima oko sebe.

1.Tokom samog početka magazina jedna ste od prvih koji su dali intervju. Šta se od tada sve promenilo?

Da, sećam se tog prvog intervjua. Od tada se promenilo mnogo toga. Dala sam otkaz na poslu za koji sam verovala da će mi pomoći da postignem još neke ciljeve. To je bila prva velika odluka koju sam napravila nakon intervjua. Platila sam avionsku kartu I Švedsku precrtala kao opciju. Ugasila sam još neka lažna prijateljstva. Posao je počeo baš tada da cveta, nikada bolje nisam radila i nikada kreativnija nisam bila.

Pokrenula sam svoj mali Biznis. Pokrenula sam Online radionicu 7 nedelja do transformacije, Business Brainstorming program, Business individualne programe, jer sam se u međuvremenu dodatno obrazovala i dopunila znanje pa sam sada i Business Coach za pokretanje malih preduzeća i unapređenje istih, a i Entrepreneurship coach-Trener za lidere i preduzetnike.

Preselila se još dva puta i radim na još dva meni draga projekta koji čekaju da ugledaju svetlost dana. I da, ona moja izjava sa intervjua je postala meni omiljena sopstvena izjava „Ako neuspeh ne postoji kao opcija uspeh je zagarantovan“ i toga se i dalje držim. Mnogo toga se promenilo.

2.Ono što je privuklo veliku pažnju jesu radionice koje ste pokrenuli. Da li biste mogli malo opširnije da kažete našim čitaocima?

Od početka mog javnog rada svi su me pritiskali da pravim seminare uživo. U jednom momentu sam doživela najezdu seminara, pravio ih je svako, a nije baš svaki od njih imao smisao i svrhu. Meni se ideja o seminarima uživo nije baš dopadala na taj način jer sam strastveni zaljubljenik online poslovanja, jer smatram da na taj način štedimo i sebe i publiku od bespotrebnog stresa. Smatram da su Online edukativni sadržaji nešto što je budućnost školovanja i otporni su na propast, štede novac, a i vreme i prilagođavaju se svakom pojedincu, zato me i savladala ta strast. Online radionice koje sam napravila sadrže 99.9% mog ličnog iskustva koje je sirovo i realno i zato ga i smatram vrednim. Izdvojila bih radionicu 7 nedelja do transformacije, jer je ona suština i srž mog napretka i razlog zbog koga su kod mene promene bile vidljive jako brzo.7 nedelja do transformacije je radionica kojoj sam dala dušu jer taj način života ja udišem svaki dan. Ona je promenila perspektivu mnogih učesnika, mnogi su kompletno nove verzije sebe upoznali tek tada, jer je realnija i emotivnija od svega što je na našim prostorima do sada ponuđeno. Ja bar u to potpuno verujem. Da, postoji i Business Brainstorming program koji je zapravo Business produžetak prve radionice ali je 7 nedelja do transformacije temelj.

3.Kroz rad na sebi Vi ujedno radite i sa ljudima. Vaš put je bio trnovit i ni malo lak. Šta Vam je rad na sebi najviše doneo?

Ono što mi je doneo rad na sebi je prvenstveno sigurnost u sopstvene odluke i izbore. Nekako i kroz taj rad sa klijentima sam shvatila da je svima to najteža stavka i bez obzira na to što želimo i novac i ljubav i poštovanje od drugih, ono što zaista istinski najviše želimo je da u ogledalu vidimo sigurniju, a ne savršeniju verziju sebe. To je ono što je meni bilo potrebno jer nesigurnost je dovela da svaki deo sebe posmatram kao grešku i manu koja je za svaku osudu. Hvala Bogu, uz čitanje, edukaciju i učenje nisam sebe zaštitila od negativnosti i neprijatnosti, one svakako moraju da nam se dešavaju hteli mi to ili ne, ali sam uspela da sebe zaštitim od opsesivne potrebe da budem savršena prema tuđim merilima. Savršenost se ipak nalazi u onome što mi istinski jesmo bez obzira da li smo trenutno u prijatnoj ili neprijatnoj životnoj fazi, spoznaja toga jeste razlog moje kompletne promene pogleda na moj život.

4.Koji su to trenuci kada ste mislili da nećete moći dalje, ali ste ipak uspeli da isplivate?

Ja sam lično imala mnogo tih uznemirujućoh trenutaka koji su me navodili da se zapitam kako uopšte ja uspevam da preživim sa toliko neizdrživom patnjom? Stvarno je bilo mnogo tih trenutaka i iskreno nije mi jasno i dalje kako sam uspevala tada, a i sada.

Najmučniji trenutak je gubitak brata, trenutak u kome imaš osećaj da umireš iznutra, a srce sa jedne strane govori ti da moraš dalje čak i ako želiš da te više nema. Zatim raspadanje porodice kompletno, razvod roditelja, prekidanje kontakta sa celom porodicom, zatim izbacivanje iz kuće od strane moje druge porodice. Nemaština, dugovanje novca za kredit, nemogućnost nalaženja normalnog posla, odlazak verenika u inostranstvo da bi obezbedio i meni posao… Stvarno ima mnogo tih trenutaka koji su doveli čak i do otkrivanja mog tumora na koži i operacije istog. Sve to je nešto za šta mislimo da se dešava uvek nekome tamo, meni se desilo sve što sam mislila da ne može da se desi meni, zato sam i počela da cenim svaki mali gest, svaki udah vazduha i svačiji najmanji čin ljubavi kao ogroman. Zaboravila sam na previše zameranja, razvijanje mržnje i opsesivne pljuvačine koja nema kraja, zaboravila sam na rizik i na razum jer sam toliko toga doživela pa znam da i najbezbedniju luku može da sruši oluja tek tako. Volim da kažem da su me sve te situacije izgradile i napravile surovo realnom i najzahvalnija sam na tom delu sebe koji sam upoznala.

5.Vaš posao, slobodno možemo reći, cveta. Pokrenuli ste i biznis radionice. Gde i na koji način dobijate najbolje ideje?

Ja sam prilično svestrana i znatiželjna osoba koja može da se prilagođava mnogim delatnostima i aktivnostima. Možda deluje prepotentno, ali kada se nečemu posvetim ili sam najbolja ili neću ni da radim. Ne najbolja u odnosu na druge, već najbolja prema sopstvenim očekivanjima. Od sebe uvek imam visoka očekivanja jer u meni ne postoji vizija osobe koja je prosečna. Imam jako puno zanimanja i interesovanja. Školovana sam u sektorima koji nemaju veze jedni sa drugima i izvlačila sam iz svakog iskustva najbolje. Imala sam prilike da radim u kategorijama koje su me osposobile za mnoge poslove pa sam na taj način iznutra i kroz praksu učila i prikupljala znanja koja nisu dostupna onome ko ne skoči u more čak i ako ne ume da pliva. Ja prvo skačem pa posle razmišljam kako ću da preplivam. Nikada ne prestajem da istražujem,svaku dobru ideju, svaku priliku za ekspanziju koristim  maksimalno i naravno da je to moralo da dovede i do razvijanja Biznis edukacija kod mene jer je to nešto što meni kao kreativcu sa milion ideja omogućava da zadovoljim svoju glad za stvaranjem a i tuđu potragu za Biznis rešenjima.

6.Malo smo se odaljili od teme rada na sebi (jer o tome već imamo intervju sa Vama) baš iz razloga da čitaocima približimo online poslovanje i pokretanje sopstvenog biznisa. Recite nam čime se sve bavite i na koji način sve to postižete?

Kao što sam već iznad navela, Biznis rad je moja strast. Kada su svi ludeli za zakonom privlačenja ja sam bila fascinirana Biznis edukacijama i srategijama Biznis edukatora koji nisu imali školsko znanje već znanje stečeno iskustvom, ka tome sam krenula i sama malim koracima. Ono čime se trenutno bavim sve je povezano sa mojim strastima pa zato i ne predstavlja preveliki problem. Problem je samo to što svi oblici mog poslovanja zahtevaju da ja budem lično prisutna, pa kakav god problem da se desi jedina mana je što nema ko da zameni moju ulogu ali i to se rešava.

Trenutno se bavim Individualnim Online konsaltingom na polju ličnog razvoja, održavam dve online Radionice, Individualni Biznis konsalting za početnike a i za preduzetnike, Ortačko vođenje Instagram naloga za klijente i dizajn sadržaja, radim i kao Edior fotografije i to će uskoro biti dostupno i javno kao usluga za sve, osnivač sam i vlasnik malog Biznisa za proizvodnju Organske kane za privremene tetovaže pa sarađujem sa dosta kozmetičkih salona na tom polju, pravim i radionicu za rad sa kanom. Ima dosta toga što se još razvija, ipak sam svestrana.

Postižem uz pomoć verenika i rokovnika hhahaha… Sve što mora da se odradi ide na papir. Svaka najsitnija ideja, svaka obaveza, svaka tačkica mora da bude na papiru. Onda idem od one koja je najlakša da se reši odmah i nekako sve krene kao po loju. Prepreka ima uvek, ali ako su na papiru opet se lakše reše.

7.Šta biste preporučili našim čitaocima koji žele da se otisnu u preduzetničke vode? Na šta najviše da obrate pažnju, a šta nikako da ne rade?

Ono što ja moram najviše da naglasim je  DA NIKAKO NE SLUŠATE OKOLINU ! To je najbitniji deo pokretanja bilo čega, ne slušajte tuđu logiku, ne slušajte tuđe faktore rizika, ne slušajte tuđa uverenja, tuđ razum i „dobronamerne“ savete da je ipak bolje da nađete siguran posao. Ne slušajte jer ćete se nakon toga suočiti sa ulogom nesrećne i hladne osobe koju nećete prepoznati. Niko ne želi da živi prazan i neispunjen život, a unovčavanje svoje strasti može to da reši. Nije poenta biznisa samo novac, već lep život koji vam omogućava vaša strast i nešto u čemu uživate toliko da nećete biti svesni onog trenutka u kome radite.

Zaboravite na izgovore da niste školovani, postoji jedna izjava „THE WORLD IS FULL OF EDUCATED FOOLS“- Svet je prepun školovanih budala- to i jeste istina. Škola nije garancija uspeha u Biznisu, snalažljivost jeste.

Ne čekajte da budete spremni, nikada nećete biti spremni, skočite čak i ako ne znate da plivate. Učite usput, praksu ne može da zameni ni jedno usmeno uputstvo. U svemu što ja sada radim ne postoji ni logika ni razum, sve je srast koju sam potkovala znanjem i iskustvom dok sam plivala, a ne dok sam posmatrala druge dok plivaju.

8.Kao neko ko mnogo toga radi, a ujedno je i motivator, kako počinje Vaše jutro, a kako se završava Vaš dan? Koji su to mali ili veliki rituali koji Vaš dan čine uspešnim i produktivnim?

Moji rituali su se menjali onako kako sam sama sebi menjala i dodavala obaveze. Nekada su jutra zauzimala taj deo edukacije, napretka i završavanja obaveza. Sada sam postala noćna ptica. Mislim da svako od nas ima neki svoj jedinstveni ritam i trenutak u kome nam se aktivira kreativna energija i elan za obavljanje zadataka bez obzira na šta se oni odnose.

Sve obaveze počinjem da završavam od 23h pa nekada ostajem  i do 06h ujutru. Ali evo jedne informacije. Verovatno će mnogi pomisliti da ne žele takav život ako će tako raditi svaki dan sa samo 3 sata sna. Poenta je što nije svaki moj dan takav. Ja sama sebi zadajem zadatke i pravim projekte. U toku dana beležim ideje, a u toku noći konkretno na njima radim.

Pošto dizajniram i izglede svojih ambalaža i projekata na kojima radim, nekako mi je noć najlakša. Ali zato ja za jednu do dve noći završim sve što neko radi 3 meseca.

Kada ne zadam sebi previše zadataka volim uveče pred spavanje da meditiram sa kristalima i binauralnim zvucima, pomolim se Bogu i spavam onoliko koliko mi obaveze ujutru dozvoljavaju. Jutra su mi prilično brza. Ranije sam meditirala isključivo ujutru, shvatila sam da mene to usporava. Ako ne iskočim odmah i ne počnem da radim od mene nema vajde. Tako da ujutru pišem planove i odmah krećem da radim. Kompletno onaj deo rada nekada je i kraći od 4 sata ukupno. Svako jutro sat vremena pakujemo pakete sa porudžbinama, zatim verenik šalje, a ja radim konsultacije, kada to završim imam ceo dan za edukaciju ili razvijanje ideja za pomoć porodici itd. Na momente se dešava haos zbog prebukiranosti, ali se brzo vratim na moju stazu.

9.Vaša radionica 7 nedelja do transformacije polaznicima je donela mnogo pozitivnih rezultata. Da li ste i sami prošli kroz sve segmente?

Što se radionice tiče već sam previdela ovo pitanje pa i odgovorila. Da, sve što učim druge prvo mora da bude iz mog ličnog iskustva, jer ne verujem nekome ko uči napamet nešto što nikada nije iskusio u praksi. U tu radionicu verujem do koske. Verujem u svaku reč, u svoju nameru, u način rada i poentu iste. Znam da će mnogima promeniti život kao što je promenila meni. Do sada je na radionici bilo preko 260 osoba i održava se po šesti put. Skoro sam obeležila godišnjicu radionice i ne mogu da verujem da je već prošlo toliko vremena. Pauze između novih ekipa skoro da nisu ni postojale, a o rezultatima polaznika ne moram da govorim. Naglasila sam da za rezultate garantujem ukoliko se prati i radi sve što sam navela kao zadatak. Oni koji su sve radili imaju rezultate i veće nego što sam i ja kao mentor očekivala. Posebno mi je drago što sam uspela da prenesem jednostavnost kroz tu radionicu i da dotaknem sva životna područja pa čak i ako neko misli da ne može ostvariti ništa već u prvoj nedelji se uveri u suprotno jer uz jasno ciljane zadatke ne može da ne primeti očigledne rezultate već u prvoj nedelji rada.

Još jednom pozivam sve da se pridruže radionici. Za sve one koji preko ovog teksta dođu do radionice važi popust od čak 90% za radionicu. Dobro mi došli.

10.I za kraj poruka čitaocima Shine magazina.

10.Tuđa sumnja ne plaća vaš hleb na stolu, zato nema potrebe uključivati je u želju za sopstvenim poslovanjem. Radite tiho, ali zapnite jako. Ne pokrećite svoje poslovanje da bi drugima zapušili usta već da bi sebi vratili krila. U suprotnom niko vam ne može garantovati zadovoljstvo i vidljive rezultate.

Intervju obavila: Lidija Gajić

 

 

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...