Inspiracija za mnoge sportiste širom sveta Dick Hoyt preminuo u 80. godini – Najdirljivija priča u svetu trčanja

Čuveni TEAM HOYT koga su činili otac i sin, Dick i Rick Hoyt zajedno su završili preko 1000 trka, uključujući maratone, duatlone i triatlone (6 Ironman-a). Vozili su bicikl i trčali preko cele Amerike i prešli oko 6000 km za 45 dana!

Dick Hoyt koji je inspirisao hiljade trkača, očeva i sportista sa invaliditetom gurajući svog sina Ricka u invalidskim kolicima u desetinama bostonskih maratona i stotinama drugih trka preminuo je u sredu 17. marta.

Russ Hoyt, jedan od njegovih sinova, za Associated Press je izjavio: „Znam da je to kliše, ali želim da ljudi znaju da je moj otac heroj, ne samo zato što je gurao mog brata Ricka u maratonima, već zato što je svima nama bio sjajan otac s kojim ste mogli razgovarati, inspirisao je ljude da na svoju decu gledaju kao na jednake bez obzira na njihov invaliditet“.

Rick Hoyt rođen je 1962. godine i zbog nedostatka kiseonika na samom rođenju dijagnostifikovana mu je celebralna paraliza. Njegovim roditeljima lekari su preporučili da svog sina stave u instituciju u kojoj bi, skoro pa – samo postojao, kao biljka, jer nisu bile šanse da se oporavi niti da živi „normalan“ život.

Ovde počinje put hrabrih roditelja koji su namerili da malog Ricka ipak uvedu u društvenu zajednicu, obrazovanje i sport. Svim snagama su se borili da ga integrišu u školski sistem i pokažu da je njihov sin mnogo više od fizičkog ograničenja.

U proleće ’77. godine Rick je rekao svom ocu da bi želeo da učestvuje na humanitarnoj trci od 8km koja je posvećena jednom igraču Lakrosa koji je ostao paralizovan nakon nesreće. Dick, koji je bio daleko od trkača dugoprugaša, pristao je da podrži svog sina i trči trku gurajući ga u kolicima.

Kada su uspešno završili trku, Rick je saopštio onu odlučujuću rečenicu svom ocu: ”Tata, kada trčimo, osećam kao da nisam hendikepiran”.

Dick Hoyt je svog sina, kvadriplegičara prvi put gurao na Bostonskom maratonu 1980. godine. Zajedno su u specijalizovanim invalidskim kolicima završili 32 maratona u Bostonu, sve dok se Dick zbog zdravstvenih problema nije povukao 2014. godine.

Za oca kakav je Dick, ovo je bilo dovoljno da nastane jedna od najdirljivijih priča koja nas iznova podseća na najviše vrednosti koje postoje u nama.

Dick i Rick zajedno su završili preko 1000 trka, uključujući maratone, duatlone i triatlone (6 Ironman-a). 1992. godine vozili su bicikl i trčali preko cele Amerike i prešli oko 6000 km za 45 dana! 

Više o ovoj inspirativnoj priči na: https://www.trcanje.rs/prica/jedna-od-najdirljivijih-prica-u-svetu-trcanja-tim-hojt/

Foto izvori: zimbio.com i teamhoyt.com

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...