Gubitak posla i nezaposlenost: Kako ostati motivisan i ne gubiti nadu

Gubitak posla i nezaposlenost: Kako ostati motivisan i ne gubiti nadu

Jedna od težih životnih situacija sa kojom skoro svaki pojedinac bude suočen jeste gubitak posla. Osim finansijske neizvesnosti koja se tom prilikom javlja, prisutno je i mnoštvo negativnih osećaja od kojih u ne možemo pobeći. Protekle dve godine unele su mnogo nesigurnosti na tržište rada. A veliki broj ljudi je iskusio šta znači ostati bez radnog mesta i redovnih mesečnih primanja. Nositi se sa ovom specifičnom životnom situacijom i prevazići negativne emocije sa kojima smo u tom periodu okruženi, jeste veliki poduhvat. Ali je neophodan kako bismo se vratili na kolosek i ponovo uspostavili kontrolu nad našim životom.

Ostanite motivisani i uz nekoliko praktičnih saveta započnite novo poglavlje i stremite ka pronalaženju boljih poslovnih prilika.

Gubitak posla i nezaposlenost: Kako ostati motivisan i ne gubiti nadu

Suočavanje sa snažnim emocijama

Budući da psiholozi, uzimajući u obzir količinu stresa, gubitak posla upoređuju sa razvodom braka ili gubitkom bliske osobe. Jasno je da smo u tom periodu izloženi velikoj količini snažnih i negativnih emocija. Prvenstveno neverica i šok, poricanje i bol, a na samom kraju prihvatanje i spoznaja šta se zapravo dogodilo. Ovaj krug emocija u kome se zateknem može da potraje i mesecima, a zavisi od različitih faktora, uključujući i podršku bliskih osoba koja igra veliku ulogu u celokupnom procesu. Okružite se pozitivnim ljudima, osobama na koje uvek možete da se oslonite i podelite sa njima sve što vas tišti. Ukoliko se posle određenog vremena i dalje osećate beznadežno i imate osećaj kao da gubite kontrolu, porazgovarajte sa stručnim licem koje će vam pružiti odgovarajuću psihološku podršku.

Prilika za preispitivanje

Nakon što se završi period tugovanja i smenjivanja različitih osećanja, počećete da preispitujete prethodno radno iskustvo. I da li postoji nešto u čemu ste pogrešili. Da li ste bili dovoljno dobri i zašto ste baš vi dobili otkaz? U odgovorima na ova pitanja možda možete potražiti smernice za nastavak vaše karijere. I otkriti da li je sektor u kome ste radili dovoljno inspirativan i čini vas motivisanima. Predah od posla može biti idealna prilika da utvrdite da li je vreme za konkretnije promene kada je u pitanju vaš poslovni put. A spoznaja trenutnih potreba će pomoći da lakše postavite fokus prilikom apliciranja za nove poslovne poduhvate.

Izrada plana potrage za poslom

Kada ste utvrdili šta je ono čime želite da se bavite u budućnosti, vreme je da napravite konkretan plan potrage za poslom i držite se zadatih aktivnosti. Kako biste bili vidljivi na tržištu rada, koristite sve raspoložive resurse, kao što štampani mediji, sajtovi za pretragu poslova i mreže poput LinkedIna, koje će vas spojiti sa profesionalcima iz različitih oblasti. Svakodnevno pratite aktuelnosti i obratite pažnju na firme čiji oglasi za posao i trenutne otvorene pozicije najviše odgovaraju vašim kvalifikacijama i prethodnom radnom iskustvu. Kreirajte dnevnu rutinu, a pretragu za poslom uvrstite u vaše primarne aktivnosti i budite dosledni zadatom rasporedu.

Fokusirajte se na ono što vas čini srećnima

Gubitak posla je trenutna situacija i prolazno stanje. A kako biste lakše i bezbolnije prevazišli sve prateće izazove, važno je okružiti se pozitivnim ljudima, ali i aktivnostima. Nastavite da upražnjavate hobije koji vam pružaju zadovoljstvo. Ili je možda prava prilika da se oprobate u novom sportu i otkrijete vaš skriveni talenat.  Volontiranje može biti odličan izbor kada imate višak slobodnog vremena. Osećaćete se ispunjeno pomažući nekome. A sa druge strane, upoznaćete nove ljude koji vam mogu biti od presudnog značaja za novu poslovnu priliku.

Investirajte u nove veštine

Učenje i savladavanje novih veština traje tokom cele karijere, a posebno je aktuelno kada se nalazimo u potrazi za poslom. U zavisnosti od vaših potreba i prekvalifikacije, u moru rapoloživih kurseva i edukacija, pronaći ćete odgovarajući. Online nastava je poslednjih godina posebno aktuelna, stoga će ona biti odličan izbor i pružiće vam mogućnost da je uskladite sa ostalim obavezama. Različiti Youtube kanali mogu biti korisni kada govorimo o veštinama predstavljanja i komuniciranja na intervjuu za posao. Uz malo vežbe, postaćete konkurentni na tržištu rada i za kratko vreme pronaći novu poslovnu priliku.

Situacija u kojoj se trenutno nalazite na prvi pogled izgleda kao kraj sveta i lavirint iz koga ne možete da izađete. Međutim, uz adekvatne korake i podršku bliskih ljudi, vremenom ćete ojačati i dobiti novu energiju koja će vas držati pozitivnim dok birate sledeći poslovni izazov.

Gubitak posla i nezaposlenost: Kako ostati motivisan i ne gubiti nadu

Autor: Ljiljana Bugarin

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Studio lepote Wizard u novom ruhu!

Studio lepote Wizard u novom ruhu! Renovirani prostor studija...

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima. Dan...

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila – pronađite savršen za vas

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila - pronađite savršen...

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” – Branka Bešević Gajić

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” - Branka...