Greške iz prošlosti ne nosite u budućnost

Na ovom svijetu ne postoji niko bez prošlosti. Svi smo mi proživjeli određeni dio života. Naša prošlost se sastoji od lijepih i manje lijepih događaja. Isto tako svi smo pravili greške i donosili pogrešne odluke. Ne možemo je promjeniti, ali možemo promjeniti kako se osijećamo u vezi toga. Često se uhvatimo u tome kako analiziramo svoje greške iz prošlosti i pri tome osjećamo ljutnju, strah, krivnju, žaljenje i ogorčenost. Kad nas obuzmu takve misli, onda tu prošlost dovodimo u sadašnjost, što  automatski utječe na našu budućnost, jer počinjemo sumnjati u sebe. Jedini način da budemo srećni, ispunjeni i mentalno zdravi jeste da živimo u sadašnjem trenutku. Kad kažem u sadašnjem trenutku to ne znači da nemamo prošlost, ni da ne smijemo praviti planove za budućnost. Ono što se desilo u prošlosti, to ne možemo više mijenjati. Jedino što možemo mijenjati jeste način na koji gledamo na to. Jedno je slušati o tome da se treba osloboditi prošlosti, a sasvim drugo u tome uspjeti. Prvo prihvatite sve što je bilo, s tim se odlučujete za mir. Oprostite sebi i drugima.  Vjerujte u to da ste uvijek radili najbolje što je bilo u vašoj moći. Suosjećanje i razumjevanje nam je potrebno da zacijelimo rane i zatvorimo to poglavlje svog života.

Ponekad razmišljamo o prošlosti s ciljem da razumijemo zašto smo tada nešto napravili, kako smo napravili. Ili zašto nismo napravili kako smo htijeli, zašto nismo poslušali svoju intuiciju. Najgore što možemo uraditi sebi jeste da se kritiziramo i prebacujemo sebi za stvari koje više ne možemo promijeniti. S tim dopuštamo greškama da nas definiraju. Umjesto toga prihvatite ih kao putokaze, gdje ste bili, i gdje više nikad ne želite biti. Uvijek iz svega možemo izvući barem jednu pozitivnu stvar. Na greške trebamo gledati kao na osobni rast. Da bi znali šta želimo, moramo prvo upoznati šta je to šta ne želimo. One nam daju priliku da vidimo svijet iz druge perspektive. Smisao je da shvatimo da nismo savršeni i da naučimo druge kako da ne griješe tamo gdje smo mi to radili.

Ne krivite druge za svoje greške. S tim se stavljate u pasivnu poziciju iz koje ne vidite sve mogućnosti koje vam život nudi. Radite na stvaranju novih pozitivnih iskustava, koja će se pretvoriti u lijepe uspomene. Okružite se ljudima koji vas razumiju i koji vam daju pozitivnu energiju. Osvijestite svoje jake strane, šta je to što vas čini posebnim. Ako smo u prošlosti napravili neku grešku, to ne znači da bi to uradili i danas.  Usudite se pogriješiti, ali nemojte dozvoliti das vam se iste ponavljaju. Ne treba se stidjeti svojih grešaka. Možda su nam baš one trebale da nam otvore oči i pokažu kakva osoba želimo biti. Mi nismo naše greške, mi smo ono što smo iz njih naučili.

Autor: Suada Duraković

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kupaći & leto sa Liscom

Kupaći & leto sa Liscom. Lisca i ove godine...

Pripremite pileća krilca kao u najboljim KFC restoranima

Pripremite pileća krilca kao u najboljim KFC restoranima. Od...

Poverenje kao ključna karika između međuljudskih odnosa i komunikacije

Poverenje kao ključna karika između međuljudskih odnosa i komunikacije....

Queen Sensation na drugom izdanju Wine & Music Festivala

Queen Sensation na drugom izdanju Wine & Music Festivala....