GRAD KULTURE I ISTORIJE- ČAČAK GRAD KULTURE I ISTORIJE- ČAČAK
Smešten duž toka Zapadne Morave i okružen planinama Ovčar, Kablar i Jelica, Čačak predstavlja privlačnu destinaciju. Ovde se putnik može upoznati sa bogatom istorijom,... GRAD KULTURE I ISTORIJE- ČAČAK
Smešten duž toka Zapadne Morave i okružen planinama Ovčar, Kablar i Jelica, Čačak predstavlja privlačnu destinaciju. Ovde se putnik može upoznati sa bogatom istorijom, ali i sa brojnim kulturnim sadržajima kojih ima tokom čitave godine u ovom gradu.
Centar grada predstavlja najviše mesto koje Zapadna Morava nikada nije poplavila. Tu je u XII veku podignuta crkva Bogorodica Gradačka. U to vreme grad se zvao Gradac, a crkvu je sagradio gradski vladar Stracimir Zavidović, brat Stefana Nemanje. Crkva ima oltar sa tri apside, centralni prostor, koji natkriljuje velika kupola, kao i veličanstveni ikonostas iz sredine XIX veka.
Čačak je izuzetno bogat spomenicima kulture, od kojih svakako treba obići rodnu kuću vojvode Stepe Stepanovića, kao i njegov spomenik koji se nalazi u centru grada.
Na 20ak kilometara od grada nalzi se Ovčarsko-Kablarska klisura, koju još zovu i srpskom Svetom Gorom jer se u ovom prirodnom blagu zemlje, koji ima 38 izvora vode, veličanstvene pašnjake i litice, kriju još i manastiri koji su poznati širom države, a potiču uglavnom svi iz srednjeg veka.
Rrušeni i obnavljani oni svedoče o burnoj istoriji srpskog naroda, a ujedno su i riznica kulturnog bogatstva.
Autor: Ivana Živanić

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *