Francuski mille-feuille (milfoj – hiljadu listića kolač) Francuski mille-feuille (milfoj – hiljadu listića kolač)
Recept: Za tri ovakva parčeta meni su trebala dva pakovanja lisnatog testa Za poslastičarsku kremu: 700 ml mleka 7 žumanaca 6kašika šećera 90gr br... Francuski mille-feuille (milfoj – hiljadu listića kolač)

Recept:

Za tri ovakva parčeta meni su trebala

dva pakovanja lisnatog testa

Za poslastičarsku kremu:

700 ml mleka

7 žumanaca

6kašika šećera

90gr br brašna

25 gr putera

3kašike umućenog šlaga

Za šlag:

200 gr šlaga

200 ml gazirane vode

Priprema:

Lisnato testo staviti u pleh, izbosti ga viljuškom po celoj površini da ne bi naraslo prilikom pečenja, zatim posipati kristal šećerom, ne puno, 1 šaka šećera, kako bi se šećer prilikom pečenja otapao i stvorio fini sloj karamela. Peći u zagrejanoj rerni na 190 stepeni 25 minuta. Ako se desi da se ipak malo testo podigne, izvaditi iz rerne i opet ga viljuškom bocnuti na toj strani i vratiti u rerni. Izvaditi iz rerne, ostaviti da se ohladi i seći reckastim nožem kako biste izbegli lomljenje.

Priprema muslin kreme:

Od 700 ml mleka odvojiti 200 ml, ostalu količinu zagrevati do vrenja. Žumanca umutiti sa šećerom, dodati mleka i brašna i dobro umutiti žicom da nema grudvica. Uzavrelo mleko sipati u žumanca uz neprestano mešanje, zatim svu količinu vratiri u šerpu i kuvati kremu dok se ne zgusne. Skloniti od vatre, dodati putera, sjediniti, pokriti kremu providnom folijom i ostaviti da se ohladi. Na kraju dodati šlaga, sjediniti. Umutiti šlag i garnirati kolač kremom i šlagom.

Uživajte i prijatno!

Autor: Sunčica Stanković

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *