Francuska i njena gastronomija Francuska i njena gastronomija
Ruska salata, nadaleko poznata retko kada se desi da smo za prazničnom trpezom bez nje. A da li ste znali da je ovde u... Francuska i njena gastronomija

Ruska salata, nadaleko poznata retko kada se desi da smo za prazničnom trpezom bez nje. A da li ste znali da je ovde u Francuskoj poznata i pod imenom Oliver ( Olivije salata)? Svoje drugo ime duguje Belgijskom šefu, Francuskog porekla, Lucien Olivier ( Lucijan Olivije) koji ju je osmislio još daleke 1860. godine, radeći u čuvenom ruskom restoranu Ermitage ( Ermitaž). Odmah nakon nastanka doživela je veliku popularnost. S’toga je njen recept bio strogo čuvana tajna. Ali, kao i što to uvek biva, jednog dana, kuvarski pomoćnik šefa Olivijea, Ivan Ivanov, odlazi u drugi restoran da radi i njima odaje tajnu pripreme salate sa manjim izmenama što se tiče kompozicije sastojaka.

Međutim, velikom auditorijumu se ipak nije svidela u tako izmenjenom sastavu i prava, odnosno, originalna ruska salata postaje sve popularnija. Malo ko zna, u početku je bila pripremana od malo drugačijih sastojaka za razliku od današnje. U svom sastavu, između ostalog , imala je osim povrća i hladno kuvano meso ( najčešće piletina ) želatin sečen na kocke, pečurke tartufe, masline i začin kapar uz dodatak majonez sosa koji je bio pripreman od francuskog sirća, maslinovog provansalskog ulja senfa i naravno majoneza.

Dakle, tokom vremena, kao što je to slučaj sa svim receptima, nastaje bezbroj varijacija ruske salate, koje joj ni malo ne umanjuju ukus, već joj daju jednu specifičnu notu, kao što je slučaj sa mojom ruskom salatom koju sam pripremala sada za Božić u kombinaciji sa ananasom i klementinama. Bio je to pun kulinarski pogodak. Sladak ukus graška i šargarepe, težinu majoneza razbio je kiselkasti ukus ananasa i hladna svežina klementine. Još će bolji ukus imati ako umesto klementina dodate narandžu. Tek tada će ukus ostalih sastojaka doći do izražaja, bar sam ja takvog mišljenja. A vama ne preostaje ništa drugo nego da se upustite u slano-slatku avanturu i svakako mi javite utiske.

Autor: Sunčica Stanković

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *