Fleke na koži: Kako se izboriti sa hiperpigmentacijom

Fleke na koži: Kako se izboriti sa hiperpigmentacijom

Leto je u jeku i visoke temperature i sunčevo zračenje su u osetnom porastu. Pravo je vreme da vidimo šta možemo da uradimo po pitanju nege kože. Nakon dugog i nepravilnog izlaganja kože suncu može doći do dehidrirane i suve kože. Osim toga može doći do pojave pigmentacija (hiperpigmentacija, pega i fleka).

Uzrok nastanka hiperpigmentacije

Tamne pigmentacije na koži, tj. hiperpigmentacije, najčešće se javljaju u starijem životnom dobu ili tokom i posle leta. Uzrok može biti preterano izlaganja UV zracima, bilo na suncu bilo u solarijumu. Nastaju usled povećanja količine melanina u koži (pigmenta odgovornog za boju kože kod čoveka). Pojedine pigmentacije nastaju kod žena u trudnoći i kod osoba koje uzimaju kontraceptivne pilule. To onda ukazuje na hormonsko poreklo te promene. Vrlo često uzrok nastanka može biti i upotreba kozmetičkih preparata lošeg kvaliteta. Tretman ovakvih promena često je veoma dug, ali se one mogu sprečiti, a u velikoj meri i ukloniti.

Kako razlikovati pege i fleke

Pege se pretežno javljaju kod riđokosih i plavokosih osoba. Takve osobe imaju genetsku predispoziciju za pojavu pega. Promene su prisutne već u prvim godinama života. Najčešće se javljaju na predelima koji su najviše izloženi suncu.

Fleke na koži mogu biti i posledica hronične inflamacije (zapaljenja) kože. Tom prilikom se keratinociti oštećuju pa se melanin nagomilava u dermisu. Osim pigmentacija koje nastaju isprovocirane spoljašnjim faktorom, vrlo često se javljaju i staračke fleke. One mogu biti sasvim uobičajene posle 40-te godine života. Koža je na mestu njihove pojave blago istanjena pa odaju utisak ulegnuća. Ove pigmentacije se najčešće lokalizuju na delovima tela koji su uvek otkriveni i izloženi uticaju spoljašnjih faktora. To su najčešće ruke, zatim nadlanice i lice.

Ruke odaju godine

Ruke su naša lična karta, one odaju naše godine, kulturni status i koliko zapravo brinemo o sebi. Da bi nam ruke uvek bile lepe, meke i nežne ne moramo da odlazimo kod manikira. Dovoljno je da im svakodnevno posvetimo nekoliko minuta i one će nas nagraditi lepotom i mekoćom.

Zašto baš ruke odaju naše godine? Razlog se krije u samoj građi kože ruku koja je takva da ne može sama sebe da štiti. Sadrži veoma mali broj lojnih žlezda. Na dlanovima ih nema uopšte. Količina vode u koži ruku je 4-5 puta manja neko kod kože lica. Zato su svi poklonici Sanovita prirodne kozmetike, privilegovani mogućnošću da jednim preparatom spreče i reše sve gore navedene probleme. Sanovita krema za ruke, na primer, predstavlja savršeno potpuno prirodno, bezbedno sredstvo za negu ruku.

Zbog čega je važna redovna upotreba kreme za ruke

Ruke su stalno izložene štetnim spoljnim uticajima: toploti, hladnoći, deterdženti-ma i drugim hemijskim sredstvima. Po svom biljnom sastavu krema za ruke je predodređena da koži obezbedi dovoljno vlažnosti i masnoće. Kao takva jako brzo regeneriše oštećenu kožu. Rukama vraća lep i negovan izgled. Svakodnevno pruža zaštitu i negu. Takođe može uticati da se oslobodite hiperpigmentacija i fleka.

Koji sastav utiče na izbeljivanje tena

Blagotvorni sastav kreme osim susamovog ulja, kakao maslaca, ehinaceae i ylang-ylang čine i mnoge druge lekovite biljke. Tu spadaju koren gaveza i ren. Ren je poznat po tome što uspešno uklanja različite hiperpigmentacije na koži i izbeljuje ten. Ren sadrži veliku količinu vitamina C, sumpora, amino-kiseline, glukozu i eterična ulja. Iskustva klijenata pokazuju da se redovnom upotrebom ove kreme uklanjaju flekena koži. Mogu se ukloniti i drugi poremećaji pigmentacije kože. Krema se nanosi na čistu kožu ruku, više puta u toku dana.

Upotreba i na licu koja dovodi do što vidnijih rezultata

Krema za ruke se može nanositi i na pigmentne promene lokalizovane na licu. U tom slučaju bi trebalo prethodno očistiti lice magnetnom ili hidrogenizovanom vodom, mlekom za čišćenje lica i tonikom. Zatim se nanosi krema za ruke ciljano na pigmentaciju. Završite negu kremom iz vaše redovne nege (najbolje dnevnom kremom). Budite strpljivi i uporni, rezultat će svakako biti vidljiv.

Ako već niste, vreme je da se uverite u moć i snagu prirode upakovane u Sanovita biljnoj riznici.

Fleke na koži: Kako se izboriti sa hiperpigmentacijom

Autor: Ljiljana Bugarin

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...