Filip Cvetković otvara izložbu “ Provokativna lica” u Beogradu!

U okviru prolećne umetničke scene i kulturnog programa Ustanove kulture gradske opštine Stari Grad “Parobrod” u srpskoj prestonici, predstaviće se istaknuti mladi umetnik Filip Cvetković na autorskoj izložbi “Provokativna lica”. Njegova inspiracija, koja predstavlja neophodni I najpoželjniji lajtmotiv stvaranja, usavršiće, doteraće I upotpuniće početnu ideju vizuelnog izgleda aktera, njihovih maski i kostima.

Tradicionalno obeležje svakog aktera jeste maska. Kao takva, poseduje direktno učešće u samim ritualnim obredima koji imaju za cilj: dozivanje kiše, ozdravljenje određenog člana porodice, poštovanje I negovanje arhaičnih običaja… Plemena svojim ritualnim igrama mole više sile za dobar ulov, blagoslov, napredak. Svaka ritualna tačka se izvodi pod maskama i svaka maska nosi određeno značenje, ali jedna je najbitnija – ples između Baronga i Range, ples između života i smrti, koji je svakodnevno zastupljen i u savremenom životu.

“Nije teško iznedriti masku za određeni lik. Baš naprotiv! Lako je. Svaka linija, tačka, boja na licu, treba da nosi svoje značenje i celokupan rad mora predstavljati priču, baš onu iza koje se krije i lična poruka stvaraoca. Tako sam i ja svoju inspiraciju prepoznao u elementima komada koji obrađujem, kao i u svakodnevnim dešavanjima, koja otvoreno i jasno potvrđuju da je borba u životu neprestana I neumorna” izjavio je Filip na onlajn konferenciji za medije I pozvao svoje poštovaoce da dođu na otvaranje izložbe koja će ispoštovati sve određene epidemiološke mere u cilju suzbijanja korona virusa.

Složićemo se da je ovakva samostalna izložba velika svečanost I isto tako, uzbuđenje. Uprkos aktuelnoj pandemiji korona virusa, Filip Cvetković nastoji da očuva kulturu I njenoj javnosti predstavi ono što najbolje stvara. Iako su prethodne izložbe takođe ostavile vidljivost I značajan trag u njegovoj umetničkoj biografiji, verujemo da će još jednom oduševiti posetioce, prijatelje I sve one koji vole I podržavaju njegovo stvaralaštvo.

Kao istaknuta mlada osoba, prepoznatljivih kvaliteta anagažovan je na Fakultetu primenjenih nauka u Nišu kao saradnik u nastavi, gde nastavlja svoje radno angažovanje u nauci i na polju menadžmenta. Danas živi I radi u Beogradu, a takođe je član diplomatskog Društva prijatelja Alžira i Društva prijatelja Malezije.

Otvaranje izložbe je u ponedeljak, 05. aprila u 19h u UK Parobrod i trajaće do 12. aprila 2021. godine.

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Studio lepote Wizard u novom ruhu!

Studio lepote Wizard u novom ruhu! Renovirani prostor studija...

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima. Dan...

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila – pronađite savršen za vas

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila - pronađite savršen...

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” – Branka Bešević Gajić

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” - Branka...