FESTIVAL SVETLA

Na Kalemegdanu, na ulazu sa Knez Mihailove ulice,  ovih dana  postavljen je  „Festival svetla“ , koji simbilizuje Kinesku Novu Godinu. Ovakav dogadjaj organizovan je po prvi put kod nas, zato i privlači dosta posetioca. Ceo festival je podeljen na razne instalacije, koji prikazuje različite delove slavlja. Pored svake instalacije stoji opis, šta prikazuje ili predstavlja ta instalacije.  Opis je preuzet sa tih tabla, a mi vam ostavljamo prostor da posetite tu postavku i da sami razmislite na šta vas podsečaju te postavke.

Četiri godišnja doba:  Visoko peščani satovi različitih boja simbolizuju protok vremena u toku jedne godinje. Pokazani su zivotnost proleća, toplina leta, otmenost jeseni,  hladnoća zime, kao i sklad sva četiri godišnja doba.

Pingvinov šapat: instalacije smešta pingvine u svoje prirodno okruženje, carstvo snega i leda. Oni su ljupki, nespretni i taj prizor topi srca posmatrača.

Papagajev šapat: predivni kavezi sa živopisnim pricama, na veličanstven način predstavljaju njihov povratak domu, svom gnezdu.  Ptice simbolizuju sreću i dobrobit, mir i harmoniju u društvu.

Čarobni jeleni: Elegantni prizor u kojem staze prolaze između Davidovih jelena i čudesnih biljaka, pozivaju prolaznike da obrate pažnju na svoje duhovno biće. Ova elegantna životinja uči nas da budemo nežni, milosrdni, ali i nezavisni.

Koncert insekata: Svako detinjstvo obeležile su bubamare, ccvrčci, leptiri i ostali insekti bilo u prirodi ili u pričama. Postavka prikazuje upravo svet insekata iz detinstva i čini se kao da odzvanja dečiji smeh.  (na prvi pogled se čini kao da se nalaziti zajedno sa „Alisom“ u „Zemlji čuda“)

Panda:  predstavlja linesko nacionalno blago. Ove neodoljive životinje skriveni su iza zelenih stabljika bambusa, stvarajući predivnu sliku kojoj je prva asocijacija upravo Kina.

Festival svetla če trajati do 24 februara. Instalacije se pale u 17 sati, zato ne propustite priliku da  prošetate se uveče do Kalemegdana i uživate u bojama.

Autora: Kristina Jovičić

 

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kupaći & leto sa Liscom

Kupaći & leto sa Liscom. Lisca i ove godine...

Pripremite pileća krilca kao u najboljim KFC restoranima

Pripremite pileća krilca kao u najboljim KFC restoranima. Od...

Poverenje kao ključna karika između međuljudskih odnosa i komunikacije

Poverenje kao ključna karika između međuljudskih odnosa i komunikacije....

Queen Sensation na drugom izdanju Wine & Music Festivala

Queen Sensation na drugom izdanju Wine & Music Festivala....