Farmerice kroz vreme

Priča počinje jako davno. Kada su ih američki kopači nosili kao radne pantalone, zato što bi se sve što su nosili pre njih brzo pocepale.

Njihovo veličanstvo farmerke, danas su sastavni deo svakog ormara. Njihova magija je najlepša zato sto mogu biti sasvim obične farmerke za posao i dnevne obaveze. A tokom noći mogu biti elegantne za izlazak. Danas se često prave od somota i pamuka, a nekada prve pantalone su bile napravljene od šatorskog platna. Farmerice su prvi put bile proizvedene u Đenovi. Pojavile se kod nas krajem 60-tih godina i postale velika atrakcija. U početku nije mogao svako da ih ima. Uglavnom su to bile osobe koje du imale poznanike u inostranstvu. Jedne od najpoznatijih marki farmerica su bile:

-„Levi Štraus“-po bavarskom trgovcu koji je prodavao farmerice rudarima po Kaliforniji.

-„li“

-„Super Rajfl“-njihovo poreklo je verovatno Italija.

moda

Bile su jedno vreme strogo zabranjene da se nose u školi. Svako ko bi došao u školu u njima bio bi vraćen kući da bi se pristojno obukao. Pre nekih dvadesetak godina farmerice su počele da se proizvode u Novom Pazaru. To su bile kopije poznatih modela. Male privatne krojačke radnje su bile prve koje su ih šile. Vremenom je bio sve bolji kvalitet. Zato je danas Novi Pazar jedan od velikih ili tačnije najvećih proizvođača farmerki u Evropi. Indijsko pamučno platno se bojalo u indigo i tako se prodavalo mornarima u Bombaju. Jednostvano kroz vreme su postale sastavni deo života. Nema ni jednog garderobera koji je bez njih. Nikada u njima ne sijaš istim sjajem. Od zvoncara pantalona došli smo do uskih koje izražavaju obline tela. Često se pojavljuju razni modeli farmerica od pocepanih do bermuda za muškarce.

Želimo da i ti nađeš farmerice pravog modela koje će krasiti tvoj prašnjavi ormar a pre svega da zablistaš u njima. Budi jednostavna a jedinstveno posebna. Zrači i kada sunce ne sija.

Autor: Katarina Radičević

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti. Danas...

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled....

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom. Da...

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh. Uspešna...