F.A. SVETI ĐORĐE NA FESTIVALU „NORBENSIS“ U ITALIJI

Klinci koji zaslužuju naslovnicu

Ma i više od toga, zaslužuju dvobroj. Omladinci F.A. (folklornog ansambla) Sveti Đorđe iz Beograda učestvovali su na festivalu „Norbensis“ koji se od 1995. održava u romantičnom gradiću Norma na zapadu Italije. Festival se održao od 22. do 26. avgusta pod sloganom „Il folklore nel  lazio, il lazio nel folklore“, per la pace dei popoli.

Omladinci su imali tu čast da predstavljaju našu zemlju na toj folklornoj smotri gde su učestvovale i Mađarska, Rumunija, Slovačka i Gruzija. Još veća privilegija omladinskog sastava Svetog Đorđa je ta što je festival zapravo predodređen za prve ansamble, ali su ta deca u rasponu od 10 do 16 godina, zajedno sa kolegama iz Gruzije, koja je takođe došla u podmlađenom sastavu, dobili šansu da vide kako izgleda velika organizacija, da stiču iskustvo, da se kale i dokazuju u tako jednom lepom ambijentu.

 

Pre izlaska igrača pred okupljen narod, na balkonu osnovne škole (Scuola elementare) Rosa Maltoni Mussolini, zapaljen je olimpijski plamen kako bi označila početak smotre. Ispod balkona nalazila se velika i ukrašena bina po kojoj su dobovali koraci vekovnih tradicija različitih kultura. Ono što je najvažnije četa predsednika ansambla Luke Tešanovića ostavila je više nego dobar utisak i pobrala je simpatije gotovo svih lokalnih meštana, pa i samih organizatora. Prezentovali su Srbiju na najbolji mogući način i delovali kao ubedljivo najprofesionalniji ansambl koji je učestvovao na festivalu.

Gradić Norma, kao što smo rekli nalazi se na krajnjem zapadu zemlje, u regiji Lazio, okrugu Latina, na brdu sa kog puca predivan pogled i jedna nestvarna panorama. Nalazi se na nadmorskoj visini od 440m, a mestašce broji oko 4.000 stanovnika. U njegovom srcu, blizu lokalne crkvice isprepletale su se kulture. Mađari su bili prepoznatljivi po crnim šeširima i prslucima i solo tačkama sa skakanjem i udaranjem u pete, Rumuni po podvriskivanju i jednostavnim koracima, Gruzijci po kozačkim uniformama i akrobacijama, a Slovaci po dosta prateće pesme u nastupima. Naši predstavnici izdvojili su se kao kolektiv, sa jasnim zvukom orkestra koji prati unisone korake pažljivo razrađenih koreografija za igre Gnjilane, Srbija, Niš, Vlaško.

Sve u svemu izvrstan festival, dragoceno iskustvo za mlade igrače, koji će tek proneti slavu našega folklora na nekim predstojećim turnejama, smotrama i festivalima širom sveta.

Autor: Aleksa Ćelap

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti. Danas...

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled....

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom. Da...

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh. Uspešna...