Empatija na poslu – 10 Načina da svom timu pružite empatiju

Danas svaki menadžer može čuti reči: „Empatije, empatija, treba biti empatičan“, ali vrlo često to je jedino usmerenje koje će dobiti.

Bezbroj pitanja može ostati nerešeno, pa ćemo pokušati da približimo empatiju u radu sa ljudima i vođenju timova, kao i dati kratke smernice kako možemo pokazati empatiju članovima našeg tima.

Prvo, u moru izveštaja, kalkulacija i projekcija, možemo se zapitati šta je zapravo empatija?

Empatija doslovno znači proživljavanje, doživljavanje nekog događaja, tj. sposobnost da razumemo šta naš sagovornik proživljava, mogućnost da se „stavimo u njegove cipele“ i svet sagledamo iz njegovog ugla.

Evo par koraka koji su deo empatičnog ponašanja i mogu nam pomoći u svakodnevnoj komunikaciji i rešavanju konflikata u timu:

1. Aktivno slušanje – Aktivno slušanje podrazumeva da se obrati pažnja na reakcije sagovornika, govor tela, ton, način disanja, skrivene emocije koje se mogu naći iza reči. Takođe, dajte sagovorniku prostora da kaže sve što želi, ne prekidajte ga. Isključite obaveštenja, alarme i razne druge podsetnike i budite tu za svog kolegu – samo slušajte.

2. Vreme – Ukoliko vas neko nije pitao za savet, nemojte ga dati, možda samo želi da ga saslušate. Uvažite brige i nedoumice sagovornika. Dajte sagovorniku vremena da opiše izazove sa kojima se susreće i zadatke koji ga muče. Verujem da ćete ga razumeti, setite se kako je vama bilo, pre nego što ste postali menadžer.

3. Osećanja – Važno je da sagledate i razumete sopstvena osećanja, kako biste mogli da razumete druge. Možda ćete prepoznati neku njihovu reakciju sličnu vašoj.

4. Oslovljavajte ljude imenom – Zapamtite ime svog sagovornika. Ukoliko radite u multinacionalnom timu, pokušajte da pravilno izgovorite ime kolege, onako kako se izvorno izgovara. U tome vam mogu pomoći razni dostupni, besplatni online programi za čitanje stranih imena. Tako osobi šaljete poruku da je bitna i da je uvažavate i poštujete.

5. Pažnja i fokus – Zaboravite na multitasking onog trenutka kada vam se neko obrati sa željom da razgovara sa vama. Ukoliko je odabrao vas kao osobu sa kojom želi da podeli neku svoju nedoumicu, brigu, znači da ceni vaše mišljenje. Uzvratite istom merom, usmerite svoju pažnju na sagovornika, bez ometača.

6. Pohvala – Pohvalite zaposlene kada urade nešto dobro. Vrlo često pohvala u timovima može da izostane za nešto što je urađeno dobro – jer se to podrazumeva.

E, pa, zapamtite – Ništa se ne podrazumeva.

Feedback koristi svima, a ukoliko istaknete osobi šta je uradila dobro, dajete joj primer podrške i poruku da nastavi to da radi baš na taj način. Zar nije i to bitan segment?

7. Podsticaj – Podstaknite zaposlene da aktivno učestvuju na sastancima i budu proaktivni. Na taj način oni će se osećati slobodnije i ovo će imati pozitivan uticaj na njihovo samopouzdanje, a vi ćete imati samostalnijeg, samopouzdanijeg zaposlenog.

8. Trenutne brige i interesovanja – Ne zaboravite da smo svi prvenstveno ljduska bića, pitajte ih jednostavno kako su, pitajte ih o njihovim interesivanjima, stvarima koje su njima bitne i trenutno aktuelne. Šta biste voleli da neko pita vas? Ukoliko ste upoznati sa time sa čime se vaše kolege susreću i nakon posla, možda vam to pomogne da sa njima izgradite odnos pun poverenja i veću otvorenost, što je svakako pozitivna klima za napredak jednog tima, a vi možete zaključiti i šta su mogući eksterni potencijalni „ometači“ u vašem timu trenutno, pa ćete lakše razumeti celokupnu sliku.

9. Ne osuđujte – Svi smo nekada bili u za nas teškoj situaciji. Setite se situacija u kojima ste se osećali slično. Sa kim ste tada razgovarali i kakav ste odgovor dobili? Šta vam je bilo žnačajno u tom trenutku.

10. Pokažite – Vodite tim ličnim primerom, poštujte dogovore u timu, podelite neko vaše iskustvo.

Svaki lider ima svoje sledbenike, a zašto bi drugi ljudi poštovali nešto i ponašali se na određeni način, ako njihov menadžer, osoba koja je vođa njihovog tima, to ne čini?

Pokušajte i videćete da nije teško, a svakako će doprineti prijatnoj i podržavajućoj atmosferi u vašem timu.

Autor: Teodora Stanković

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Studio lepote Wizard u novom ruhu!

Studio lepote Wizard u novom ruhu! Renovirani prostor studija...

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima. Dan...

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila – pronađite savršen za vas

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila - pronađite savršen...

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” – Branka Bešević Gajić

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” - Branka...