Emocionalna hladnoća kod emotivno nedostupnog partnera

Ovaj tekst je za tebe ako prepoznaješ da u vezi živiš u “svetu ideje o spasenju”, pa tako trpiš i neka evidentno neprihvatljiva ponašanja od strane partnera, koja sebi opravdavaš, u nadi da će se on ipak popraviti i da se za ljubav treba boriti (kao da smo, zaboga, neki ratnici na bojnom polju). Ako primećuješ da se svakodnevno uživljavaš u misiju spasavanja sopstvene veze, dok sa druge strane nema istog žara.

Posebno, ako romantizuješ ideju da se, pored tebe, emotivno ranjena i nedostupna, hladna stena, pretvara u toplog, divnog, emotivnog dečaka, koji će ostati pored tebe da te zaštiti i da ti pruži svu ljubav sveta (jer si ti ta koja je uspela da mu otopi zaledjeno srce). E, to je siguran znak za uzbunu!

Tužna istina je, na žalost svih nas, koje smo se poistovećivale sa ulogama superheroina – spasilaca, da su to ipak bajke za malu decu, koje se u stvarnosti skoro nikad ne realizuju.

Ukoliko si osetila da se on dodatno distancira kada se radi o snažnim emocijama ili teškim događajima, da te ne oseća dovoljno, da nekada, kao da je potrebno da dubiš na trepavicama, da bi mu objasnila kako se osećaš, istina je da si u vezi sa emocionalno hladnim partnerom. Takav partner u najvećem broju slučajeva zapravo nije sposoban da oseti toplinu koju želiš da probudiš u njemu.

Od njega nikada nećeš dobiti istinsko saosećanje kada prolaziš kroz teške životne situacije, samo ono naučeno, pristojno ponašanje koje se vrlo lako na površini može pomešati sa empatijom. Zato on ljudima koji ga ne poznaju dovoljno dobro može izgledati i kao pravi pravcati emotivac. To je ono što te može zbunjivati. Međutim, ostaneš li dovoljno dugo u vezi sa ovakvim partnerom, budi spremna da će se njegova nesposobnost za duboka, iskrena osećanja, otkrivati u epizodama. Jer je obično zakamuflirana u slojevima.

Najvažnije je da znaš da te emocionalno hladan partner nikada neće voleti onoliko snažno koliko si ti spremna da voliš i da primiš ljubav. Ma koliko se ti trudila da mu “otopiš srce”. Zapamti – rezervisanost u emocionalnom investiranju je, u ovom slučaju, nepopravljiva. Na kraju si ti  ta koja odlučuje da li će prihvatiti šaku ljubavi ili se ipak usuditi da traži ljubav koju zaslužuje, ali na drugom mestu.

Autor: Ana Simić

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...