EFEKTNA, A JEDNOSTAVNA DEKORACIJA PRAZNIČNE TRPEZE

Sa kićenjem ste završili. Ili završavate ovih dana. Jelka je na mestu, sijalice svetle, pokloni u pripremi. Ali naredni period osim ukrašavanja i darovanja, poznat je i po prazničnim trpezama. Popriličnim brojem.

Da li je u pitanju novogodišnja večera, božićni ručak, prvi, drugi ili koji već januar. Ili Badnje veče i proslava „Srpske“. Svakako ćete biti u prilici da se sa porodicom i prijateljima okupite oko stola. Pa je divno da pored jela na sto dodate malo „začina“ u vidu ukrasa. I zato evo nekoliko saveta kako da brzo i lako dekorišete sto.

STOLNJAK

Počnite od onog jednostavnog i preko potrebnog- stolnjaka. Sigurno da imate bar jedan svečani koji služi samo za specijalne prilike. Nabavite takav i sa novogodišnjim motivima. Ako niste našli neki koji vam je zapao za oko, potražite u radnjama sa materijalima pamučna platna sa novogodišnjim motivima pa po meri napravite.

Ili nađite lep praznični nadstolnjak. Da li će biti  sa pahuljama ili jelkama ili će biti jednostavan i u boji ostale dekoracije ili pak šljašteći, na vama je. Nadstoljnjaci su super jer mogu da ukrase i običan ili onaj svečani stolnjak koji već imate. A možete i samo nadstolnjak postaviti po sredini stola.

SALVETE

Sledeće na redu su salvete. Kupite vesele, lepe i šarene novogodišnje i već ste ukrasili sto. Ili jednobojne u tonu sa stolnjakom i nadstolnjakom. Kombinujte dve nijanse ili boje. Možete jednu jednobojnu i jednu sa šarom ili slikom.

Salvete su super jer od njih možete da napravite male aranžmane. U obliku jelke recimo.

Možete i da se igrate sa samim postavljanjem salveta. Sa strane tanjira, na vrhu tanjira ili da postavite u svaki tanjir i tanjirić po salvetu. Pa da za svako jelo imate novu.

Nabavite lepo prstenje za salvete pa na taj način dekorišite. A možete ih sami napraviti. Ili koristite trakice i mašnice, umesto prstena. Vežite salvete, dodajte u to borovu grančicu i štapić cimeta i eto vam remek dela.

Nabavite ili napravite „džepove“ za pribor. U obliku jelke, kape ili čizme. Spakujete kašiku, viljušku i nož u njih, smestite pored ili u tanjir i imate dekoraciju na stolu bez da uklapate i mozgate.

PODMETAČI

Podmetači za tanjire isto mogu da posluže u dekoraciji prazničnog ručka ili večere. Igrajte se sa bojama i oblicima u skladu sa ostalom dekoracijom. Mogu se naći podmetači koji na sebi imaju i „džep“ za pribor. A uvek možete da sašijete po želji.

Podmetači su i lepi, ali i korisni ako ne stavljate stolnjak na sto.

UKRASI

Ako vam lep stolnjak, salvete i podmetači nisu dovoljni stavite ukrase na sto. Bukvalno ukrase za jelku. Par kugli ovde ili tamo, uz sve što se nalazi na stolu i eto vam brze dekoracije.

Možete da ih ubacite u neki dekorativni tanjir ili vazu i činiju. A možete i da ih vežete za čaše za vino ili čak pribor za ručavanje.

Ne zaboravite i sveće. Možete ih dodatno ukrasiti grančicama i trakama ili birati boje u skladu sa ostalom dekoracijom. Dodajte ih uz ukrase u dekorativni tanjir.

A lep gest biće i poklončić u tanjiru za svakog gosta za stolom. A i obradovaće ih. Na vama je da odlučite šta ćete u njih da stavite. Predlog je da poklončić budu upravo ukrasi za jelku ili svećice. Tako imate dekoraciju i razlog da dodatno obradujete najmilije.

Ako zbog pripreme gozbe nemate vremena da pravite velelepne aranžmane, sto ćete morati da postavite.  Kad već postavljate dodajte poneku od nabrojanih stvari i sitnica i ulepšajte praznični ručak ili večeru. Neka na stolu budu i ukusna hrana i fina dekoracija koja vam nije oduzela puno vremena. Ali vam je izmamila osmeh na lice i poneku fotografiju da se pohvalite.

 

Autor: Ana Glišić

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Najčešći problemi sa stopalima leti: Kako ih sprečiti i rešiti

Najčešći problemi sa stopalima leti: Kako ih sprečiti i...

Čovek bez obaveza – Miroslav Ćurčić

Čovek bez obaveza - Miroslav Ćurčić. Miroslav Ćurčić nas...

Dobijate ono o čemu razmišljate

Dobijate ono o čemu razmišljate. Misli i načini razmišljanja...

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu. I...