Džozef Pulicer Džozef Pulicer
Džozef Pulicer (1847-1911) bio je sevrnoamerički novinar, mađarskog porekla. Bio je vlasnik listova Post-Dispeč iz Sent Luisa, zatim listova World i Evening World iz... Džozef Pulicer

Džozef Pulicer (1847-1911) bio je sevrnoamerički novinar, mađarskog porekla. Bio je vlasnik listova Post-Dispeč iz Sent Luisa, zatim listova World i Evening World iz Njujorka i vrlo brzo je postao jedan od najmoćnijih ljudi na tom području. Hrabro je iznosio upečatljive primere društvene i ekonomske nejednakosti tadašnjeg vremena. Težio je reformama i otklanjanju zloupotreba.

Na univerzitetu Kolumbija, 1903. godine osnovao je prvu školu novinarstva. U to vreme univerzitet u Misuriju je već imao školu novinarstva, međutim ona na Kolumbija univerzitetu postala je jedna od najcenjenijih novinarskih škola u svetu. Važio je, a i sada važi za jednu od najvažnijih ličnosti novinarstva u svetu.

Džozef Pulicer je osnivač Pulicerove nagrade. Osnovao je fond iz kog se dodeljuju nagrade u 21 kategoriji za dela iz različitih oblasti kao što su: američka istorija, poezija, drama, romani, karikatura, muzika i novinarstvo. Pulicerova nagrada se dodeljuje svake godine, a mogu je dobiti samo američki državljani. Prva Pulicerova nagrada dodeljena je za novinarstvo, 4. juna 1917. godine.

Svoje obrazovanje stekao je u privatnoj školi u Budimpešti. Nakon što su ga 1864. godine austrijska vojska i francuska Legija stranaca odbile zbog slabovidosti, kao 17-ogodišnjak potpuno bez novca, emigrira iz Mađarske u SAD. Tokom prvih godina boravka u SAD-u, Pulicer je prihvatao razne poslove da bi se izdržavao, stoga je radio kao utovarivač brodova u Sent Luisu, kao konobar, a čak je jedno vreme i sahranjivao žrtve kolere na ostrvu Arsenal.

Njegov prvi posao kao reportera bio je za publikaciju koja se izdavala na nemačkom jeziku, Vestlih Post, što mu je odgovaralo jer je uporedo sa mađarskim i francuskim jezikom tečno govorio i nemački jezik. Savladavši engleski jezik, 1874. godine seli se u Vašington, gde započinje karijeru kao dopisnik za njujoršku publikaciju Njujork San.

Takođe, njegovu pažnju privuklo je obrađivanje tematike koja se ticala skandala i senzacija, nakon što je uvideo da ta tematika privlači interesovanje javnosti i uvećava tiraž, pa je time stekao naziv “osnivač senzacionalističke štampe u SAD.”

“Bio je rođeni reporter”, rekao je kasnije za njega jedan od njegovih kolega.

Pred odlazak u penziju izjavio je:

“Ubeđen sam da moj odlazak u penziju neće uticati na moje ili temeljne principe mojih redakcija: Uvek se boriti za napredak i reforme, ne podnositi nepravdu ili korupciju. Uvek se boriti protiv demagoga na svim stranama, ne pripadati nijednoj političkoj stranci. Uvek se protiviti privilegovanoj kasti i pljačkašima javnosti, ostati posvećen javnim interesima i uvek biti drastično nezavisan!”

Autor: Male Velike Stvari

Foto: Google

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *