DVORSKI KOMPLEKS – DEDINJE

Otkad sam se preselila u Beograd po drugi put, odlučila sam da ću istražiti što više novih mesta u gradu i u zemlji. Napravila sam spisak i evo već sedam godina precrtvam iz tog spiska svoje beleške. Današnji post će biti posvećen Dvorskom kompleksu na Dedinjama, koji se prostire na 134 hektara,  na najvišoj tački Dedinjskog brega. Obilazi se Kraljevski dvor, Dvorska kapela i Beli dvor. Traje sat i po vremena. Otvoren je za javnost od aprila pa do kraja oktobra.

Posetioci Kraljevskog dvora  imaju priliku da vide: glavni ulazni hol sa detaljima i predmetima iz srpske srednjevekovne umetnosti, Dvorsku biblioteku,  Plavi salon, posvećen francuskoj umetnosti 18.veka, kancelariju Kralja Aleksandra, salon svadbenih poklona kraljice Marije i Kralja Aleksandra,  posvećen italijanskoj renesansnoj  umetnosti, Dvorsku trpezariju i Dvorski podrum. U svakoj prostoriji se čuva svoja priča, svoja istorija i svoj stil. Tako Plavi salon nosi naziv zbog velikog plavog tepiha koji zauzima prostor skoro cele sobe, a Dvorski podrum predstavlja „Rusku Bajku“. Nikolaj Krasnov  i Viktor Lukomski su se trudili nad dekoracijama. Ja sam najviše uživala baš ovde,  jer sam odrasla na ruskim bajkama, pa sam mogla kroz šetnju da ispratim sve što su autori hteli da nam prenesu. Naravno, osim što je podrum prelep, imao je i drugu ulogu. Tu postoji prostor, kao mala soba koja ima malu fontanu. Kad bi se ona uključila -voda, što je tekla niz celu fontanu služila je kao prirodna izolacija,  pa se nije moglo čuti o čemu se priča u ovaj sobici.

Dvorska kapela je posvećena Svetom Andreju Prvoznanom, svecu i zaštitniku kraljevske porodice Karađorđević. Kapela je povezana sa Kraljevskim dvorom hodnikom sa kolonadom, koja pruža neverovatan pogled na Beograd.  Kapela je sagrađena po uzoru na manastir Studenica i crkvu Sv. Andreja na reci Treska u Makedoniji. Oslikali su nju ruski ikonopisci koji su putovali po Srbiji i preslikali neke od najupečatljivijih i najlepših fresaka.

Beli dvor se nalazi u južnom delu kompleksa. Kralj Aleksandar je sagradio kao rezidenciju za svoja 3 sina (Petar, Tomislav, Andrej).  Unutar Belog dvora se nalazi fantastična kolekcija remek dela likovne evropske umetnosti. Može se videti: Hol, Centralna sala, Dvorska trpezarija, Zlatni salon, Mali salon, Biblioteka. Nameštaj i drugi enterijer su u stilu Luja XV i Luja XVI, kristalne lustere, francuske vaze i druge umetnine.

Važna napomena: unutar Kraljevskog Dvora i Belog Dvora nije dozvoljeno slikanje. Pri dvoru postoji fotograf, koji nudi svoje usluge. Vi možete da ga zamolite da Vas slika u bilo kojoj prostoriji (ili u svakoj). Fotografije Vam štampa istog dana. i preuzimate kod njega. Rezervaciju posete Kraljevskog kompleksa možete ižvršiti u Turističkoj organizaciji Beograda.

Autor: Kristina Jovičić

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Studio lepote Wizard u novom ruhu!

Studio lepote Wizard u novom ruhu! Renovirani prostor studija...

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima. Dan...

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila – pronađite savršen za vas

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila - pronađite savršen...

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” – Branka Bešević Gajić

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” - Branka...