DVORCI VOJVODINE

Ukoliko volite da posećujete interesantna mesta i želite da provedete dan van grada onda ovaj jednodnevni izlet po “Dvorcima Vojvodine”  biće zanimljiv. Imačete mogućnost da zavirite u istoriju porodice Dunđerskih, da vidite gde je živela Lenka Dunđerski i gde je napisana “Santa Marija della Salute”. Da vidite poznatu englesku punokrvnu rasu konja i da jašete u ergeli pored dvorca “Fantast” i na kraju da posetite “Kaštel Ečka”, gde je mladi Franc Lis svirao u svojoj osmoj godini.

Prvi zamak koji obilazimo je zamak Kulpin. Lazar Dunđerski ga je otkupio od porodice Stratimirović. Jedan od najčuvenijih među 80 kaštela, letnjikovca i tvrđava u Vojvodini, u kome je snimana serija „Sva ta ravnica“, a koji je od 1993.godine Poljoprivredni muzej. Ovde se može videti sav nameštaj iz druge polovne 19.veka. Osim samog dvorca takođe se posećuje i muzej poljoprivrede sa tehnikom, i restoran, koji je bio počet sa gradnjom ispod zemlje, ali nije bio završen, nažalost.

(zamak Kulpin)

Nakon Kulpina putovanje se nastavlja prema dvorcu Fantast, koji je predstavljao moć i bogatstvo Bogdana Dunđerskog, koji se nikada nije ženio i imao je tri ljubavi: žene, konje i vino. (Dvorac je dobio ime po čuvenom pastuvu trkaču Fantast, prvom osvojaču triple krune 1932.godine u bivsoj Jugoslaviji). Bogdan Dunđerski  je imao san da sagradi ogroman dvorac i da ima ergelu konja, što je i ostvario. Danas ergela broji oko 80 grla engleske punokrvne rase smeštenih u štale autentičnog izgleda iz doba Bogdana Dunđerskog. Posetioci mogu da istraže zamak koji je takođe i hotel (možete da rezervišete sobu, apartaman i da uživate u celokupnom ambijentu), da posete ergelu i da jašu konje, a takođe da posete i kapelu, koja je sagrađena na teritoriji dvorca i oslikana Urošem Predićem, koji je bio dobar prijatelj sa Bogdanom Dunđerskim.

(dvorac Fantast)

Sokolac je treći zamak koji se posećuje. Izgradio ga je Lazar Dunđerski u poslednjim decenijama XIX veka. Dvorac je dobila u miraz Emilija Ivanović, kćerka Lazara Dunđerskog, kao i čitavo imanje koje se zvalo „Veliki Salaš“ u kome je poslednje dane života provela Lenka Dunđerski. Nažalost od nameštaja ostalo malo originalnih stvari, a fasada polako otpada. U sobi se čuva portret Lenke Dunđerski u prirodnoj veličini, pored koje smo imali priliku da slušamo pesmu “Santa Marija della Salute”. Ovaj dvorac je uglavnom zatvoren za javnost, ali postoje agencije preko kojih možete da ga posetite (isto kao i ostale zamkove). Postoji legenda o dvorcu Sokolac:

Vlasnik dvorca Lazar Dunđerski je bio dobar kockar, ali jednog dana je na kartama izgubio i dvorac i imanje oko njega. Protivnik Lazara Dunđerskog je ponudio da bi ako naravno želi, Lazar mogao da povrati celo imanje samo jednim pucnjem iz pištolja. Naravno da to i nije bio tako lak zadatak jer je morao da pogodi jabuku na glavi svoje supruge. Pored svog rizika da izgubi i ženu i imanje Lazar je prihvatio ponudu. Nanišanio je, zadržao dah i opalio. Lazaru definitivno nije bio dan za kartanje, ali zato za lov itekakav. Nije mu zadrhtala ruka i pogodio je jabuku na glavi svoje supruge i povratio i imanje i dvorac.

(Kaštel Ečka)

Put nastavljamo do kaštela Ečka. Pustaru Ečku je na licitaciji komorskih dobara kupio Luka Lazar 1781. godine. Imanje i dvorac je 1870. godine otkupio grof Feliks Ornonkur, a nakon toga je dvorac dograđen i izmenjen 1898-99.godine. Na svečanom otvaranju dvorca 29. avgusta 1820. svirao je čuveni Franc List. Danas je to hotel koji je potpuno renoviran sa restoranom. Moguće su rezervacije za razna dešavanja, seminare, proslave. Mi smo u Kaštelu imali mogućnost da ručamo posle ove ekskurzije i da uživamo u šetnji kroz park.

Autor: Kristina Jovičić

 

 

 

3 COMMENTS

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti. Danas...

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled....

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom. Da...

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh. Uspešna...