DREVNA SIMBOLIKA MAGIČNOG FENIKSA

Simbolika feniksa je baš poput same ptice, umire i ponovo se rađa kroz različite kulture tokom različitih vremenskih epoha. Legenda iz davnina oslikava pojam mistične ptice. Ona je sjajna i svetlucava i živi nekoliko stotina godina pre nego što umre tako što je plamen obuzme. Kada se to desi, ona se ponovo rodi iz pepela, kako bi započela novi i duži život. Ta simbolika je toliko moćna da je ovaj motiv i danas prisutan kroz folklor mnogih kultura.

 

Život posle smrti

Legendarni feniks moćna je, velika ptica. Njena snaga je poput snage orla i lepota poput paunove. Brilijantno je oslikan crvenom, purpurnom i žutom bojom jer se ova ptica povezuje sa izlazećim suncem, kao i sa vatrom. Ponekad ga okružuje aura svetlosti, koja je vidljiva na nebu. Oči su mu plave i sjajne poput safira. On gradi sebi gnezdo ili sopstvenu pogrebnu vatru i to je sve u stanju da zapali samo sa jednim pokretom svojih krila. Nakon svoje smrti, slavno se penje iz pepela i odlazi u novo jutro.

 

Feniks kao simbol mnogih tema

Ova ptica simboliše regeneraciju i obnavljanje tako da se lako može poistovetiti sa mnogim temama. Neke od najčešće spominjanih su svakako: vreme, imperija, sunce, posvećenost, vaskrsnuće, život na nebu u raju, izuzetnost, kao i mnoge druge.

U egipatskoj, grčkoj i arapskoj mitologiji o feniksu se piše kao o izuzetno dugovečnoj ptici. Kada oseti da joj se kraj približava, pravi gnezdo od drveta iz najfinijih, aromatičnih šuma, zatim se zapali i pušta da ga taj palmen obuzme. Iz gomile pepela javlja se novi feniks, mlad i snažan. Pepeo svog prethodnika balzamuje u mirisnoj smoli, a nakon toga odleti u grad Sunca, Heliopolis. Tamo polaže jaja na oltaru Boga Sunca.

Zbog tema o smrti i vaskrsnuću, usvojen je simbol u ranom hrišćanstvu, kao analogija smrti Hrista i njegovog, tri dana kasnijeg vaskrsnuća. Ova slika postala je popularan simbol u ranim hrišćanskim nadgrobnim spomenicima. Ovo je takođe i simbolika kosmičke vatre za koju se veruje da je stvorila svet i koja će se potom stopiti u jedno sa tim istim svetom.

Prema ovim legendarnim pričama, feniks inspiriše ljude da izađu snažniji nakon najvećih izazova u njihovom životu jer je ova ptica ipak najvažniji simbol ponovnog rođenja nakon velike vatre.

 

Autor: Ivana Živanić

2 COMMENTS

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Najčešći problemi sa stopalima leti: Kako ih sprečiti i rešiti

Najčešći problemi sa stopalima leti: Kako ih sprečiti i...

Čovek bez obaveza – Miroslav Ćurčić

Čovek bez obaveza - Miroslav Ćurčić. Miroslav Ćurčić nas...

Dobijate ono o čemu razmišljate

Dobijate ono o čemu razmišljate. Misli i načini razmišljanja...

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu. I...