DREVNA SIMBOLIKA MAGIČNOG FENIKSA

Simbolika feniksa je baš poput same ptice, umire i ponovo se rađa kroz različite kulture tokom različitih vremenskih epoha. Legenda iz davnina oslikava pojam mistične ptice. Ona je sjajna i svetlucava i živi nekoliko stotina godina pre nego što umre tako što je plamen obuzme. Kada se to desi, ona se ponovo rodi iz pepela, kako bi započela novi i duži život. Ta simbolika je toliko moćna da je ovaj motiv i danas prisutan kroz folklor mnogih kultura.

 

Život posle smrti

Legendarni feniks moćna je, velika ptica. Njena snaga je poput snage orla i lepota poput paunove. Brilijantno je oslikan crvenom, purpurnom i žutom bojom jer se ova ptica povezuje sa izlazećim suncem, kao i sa vatrom. Ponekad ga okružuje aura svetlosti, koja je vidljiva na nebu. Oči su mu plave i sjajne poput safira. On gradi sebi gnezdo ili sopstvenu pogrebnu vatru i to je sve u stanju da zapali samo sa jednim pokretom svojih krila. Nakon svoje smrti, slavno se penje iz pepela i odlazi u novo jutro.

 

Feniks kao simbol mnogih tema

Ova ptica simboliše regeneraciju i obnavljanje tako da se lako može poistovetiti sa mnogim temama. Neke od najčešće spominjanih su svakako: vreme, imperija, sunce, posvećenost, vaskrsnuće, život na nebu u raju, izuzetnost, kao i mnoge druge.

U egipatskoj, grčkoj i arapskoj mitologiji o feniksu se piše kao o izuzetno dugovečnoj ptici. Kada oseti da joj se kraj približava, pravi gnezdo od drveta iz najfinijih, aromatičnih šuma, zatim se zapali i pušta da ga taj palmen obuzme. Iz gomile pepela javlja se novi feniks, mlad i snažan. Pepeo svog prethodnika balzamuje u mirisnoj smoli, a nakon toga odleti u grad Sunca, Heliopolis. Tamo polaže jaja na oltaru Boga Sunca.

Zbog tema o smrti i vaskrsnuću, usvojen je simbol u ranom hrišćanstvu, kao analogija smrti Hrista i njegovog, tri dana kasnijeg vaskrsnuća. Ova slika postala je popularan simbol u ranim hrišćanskim nadgrobnim spomenicima. Ovo je takođe i simbolika kosmičke vatre za koju se veruje da je stvorila svet i koja će se potom stopiti u jedno sa tim istim svetom.

Prema ovim legendarnim pričama, feniks inspiriše ljude da izađu snažniji nakon najvećih izazova u njihovom životu jer je ova ptica ipak najvažniji simbol ponovnog rođenja nakon velike vatre.

 

Autor: Ivana Živanić

2 COMMENTS

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...