DOMAĆI HLEB BEZ GLUTENA DOMAĆI HLEB BEZ GLUTENA
Recept: 230 gr pirinčanog brašna 180 gr maïzena (gustina) 100 gr palente 238 gr proso brašna 60 gr heljdinog brašna 80 gr ražanog brašna... DOMAĆI HLEB BEZ GLUTENA

Recept:

230 gr pirinčanog brašna

180 gr maïzena (gustina)

100 gr palente

238 gr proso brašna

60 gr heljdinog brašna

80 gr ražanog brašna

60 gr lanenog brašna

670 ml vode

20 gr suvog kvasca

2 kašičice braon šećera

1 kašičica soli

4 kašika maslinovog ulja

Po želji možete staviti čia semenke, semenke golice, susama, lana, konoplje.

Priprema :

Vodu zagrejati da bude mlaka, dodati šećera, promešajte, zatim didajte kvasca te ostavite da kvasac nadođe. U vanglu staviti sve vrste brašna, napraviti udubljenje, dodajte soli i ulja te rukom zamesite testo. Pokrijte ga krpom i ostavite na sobnoj temperaturi da nadođe. Kada bude nadošlo istresite ga na pobrašnjenom stolu, oblikujte ga u loptu i prebacite u podmazan plek, sačekajte da nadođe 15-tak minuta i pecite ga u već zagrejanoj rerni oko 20-tak minuta.

Napomena:

Hleb bez glutena sačinjavaju brašna koja se razlikuju od pšeničnog u tom smislu što nisu elastična niti su lepljiva. Hleb bez glutena odnosno brašna zahtevaju malo više vode tako da će vam se učiniti da je testo previše retko. Ali ne, tako treba biti.. Kada ga stavite u plek u kome ćete ga peći on zauzima njegov oblik i  ne očekujte da naraste kao običan hleb od pšeničnog brašna. Narašće manje ali će biti mekan i svakako ukusan.

Autor: Sunčica Stanković

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *