Domaći ajvar je niskokaloričan, samo ne treba preterivati

Domaći ajvar je niskokaloričan, samo ne treba preterivati. Prošle su dve godine otkako su pisani mediji prenosili čuvenu reportažu njenog „crvenog zlata“ u rodnom kraju! Setili ste se priče domaće književnice i domaćice Božice Velousis koja svakodnevno priprema brojne domaće specijalitete u rodnom selu i deleći sa publikom, promoviše mirise svog kraja. Naravno, prethodna reportaža se odnosila na omiljenu zimnicu svih Srba, ajvar.

Ipak, kako se ovih dana stalno priča o ajvaru. O kilogramima paprika i spremljenih tegli, poželeli smo da skoknemo da poznatog imanja u šumadijskoj Pinosavi i pozdravimo našu književnicu! Podrazumeva se, Božica je skroz bila posvećena svom radu i u startu nas je poslužila slatkom od kajsija, a kako kaže, paprike su ove godine baš rodile…

Bilo kako bilo, u poslednje vreme se stalno piše leskovačkom ajvaru, ali praktično se ajvar svuda sprema isto. Pesnikinja je kako priprema nalaže, paprike oprala, ispekla na šporetu ispod vatre, ocedila, očistila i konačno, skuvala!

domaci-ajvar-niskokalorican

Posao nije bio nimalo lak, ali kada se pogleda krajni rezultat, vredelo je!

Osim što književnica privodi nova dela kraju i svakog trena treba da objavi, ona dodaje da je domaći ajvar niskokaloričan iako svi misle da nije. Svakako da jeste u odnosu na kupovni, kom se dodaju zaslađivači, a domaći… u granicama normale treba konzumirati.

Domaći ajvar je niskokaloričan, samo ne treba preterivati

„Uz nešto manje kalorija, domaći ajvar ima malo i vitamina i minerala. Vitamini A, B i C koji se nalaze u paprici, gube se termičkom obradom koju zahteva cela priprema ajvara. U nešto manjoj meri je prisutan vitamin C, pa se ne može reći da je potpuno bez vitamina. Iako nema mnogo kalorija, bar’ tako kažu oni koji promovišu zdravu ishranu, ne znači da treba da ga jedemo neograničeno, naročito ne ako ga mažemo na hleb.“ Izjavila je Božica Velousis koja je od 10 kg paprika i 3kg paradajza danas završila prvi deo pripremanja ovog ajvara!

 

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...