DOČEKAJTE SPREMNI PROLEĆE U VAŠEM DOMU DOČEKAJTE SPREMNI PROLEĆE U VAŠEM DOMU
Na korak smo od dolaska proleća. To govore i povremeni kasno februarski sunčani dani. A sa suncem koje izmami osmehe i nas iz kuće,... DOČEKAJTE SPREMNI PROLEĆE U VAŠEM DOMU

Na korak smo od dolaska proleća. To govore i povremeni kasno februarski sunčani dani. A sa suncem koje izmami osmehe i nas iz kuće, izađu na videlo i sve one stvari u kući koje treba srediti i preurediti. A koje su do sad fino ušuškane, spavale zimskim snom.

Pospremanje kuće

Ako i nemate običaj da krajem godine napravite veliko raspremanje i uđete u novu godinu sa sređenom kuću, proleće sigurno ne dočekujete a da niste obavili veliko raspremanje. A ako i niste do sad radili, počnite.

Ovo uključuje ne samo sređivanje ormana i poklanjanja stvari u dobrotvorne svrhe, a to je nešto što je ekstra benefit ove priče, već bukvalno veliko raspremanje. Ne vidim bolji trenutak od početka proleća za to.

Pranje i trešenje tepiha i detaljno usisavanje nameštaja. Neka vam kuća prodiše.

Nek sine sunce

Razgrnite zavese, operite ih zajedno sa prozorima, zavucite krpu i pajalicu tamo gde pri redovnom održavanju kuće inače ne zalazite. Pomerite nameštaj i očistite sve. A ako treba da krečite, okrečite.

Ispraznite i sredite fioke, napravite pregled dečijih igračaka i bacite polomljene, a poklonite one koje su prerasli. Vrtićima je uvek dobro došla koja „nova“.

Pripremite terasu i baštu

O da. Uradite to sad. Ne čekajte leto za to. U radnje već stiže baštenski nameštaj, pa, ako vam je potrebno nešto novo, isplanirajte budžet i kupovinu na vreme. Ili operite i sredite ovaj koji imate. Ako treba farbanje ograde, šta da vam kažem, na posao.

Operite i jastučiće za terasu ili baštu i nabavite još jedan set jastučnica u šarenim i vedrim bojama. Ako imate mesta, obavezno nabavite sanduk za držanje jastuka. A preporuka je i ventilator. Kažu da je najefikasniji u borbi sa komarcima.

Iznesite saksije

Ako imate cveće koje traje duže od sezone, pripremajte ga za vađenje iz podruma. A za ostalo počnite od kupovine saksija ili čišćenja ovih koje imate. A onda planirajte šta ćete i koliko vam cveća treba.

Kad smo kod cveća, ne zaboravite i na sobno. Treba ga istuširati, a operite i vaze. Ništa lepše od buketa svežeg cveća u kući makar jednom nedeljno.

Venčić ili znak dobrodošlice

Ako volite uradi sam eksperimente, probajte da napravite venčić od žice koji možete da ukrasite kanapom ili da dodate cveće na njega. Pa da malo malo imate drugačiji venčić. Ili napravite tablu odnosno znak dobrodošlice za vrata. Što da samo oko Nove godine dekorišemo ulazna vrata.

Unesite prolećnu dekoraciju

Ako ste od onih koji vole da menjaju detalje poput jastučića ili zavesa sezonski, uradite to. Stavite one šarene i veselije boje u prvi plan. A tamne drapere skinite. Ako je sunce prejako, spustite roletne ili venecijanere.

Autor: Ana Glišić

  • Gora Zivadinovic

    February 28, 2019 #1 Author

    pratim, i to uvek radim, svaka cast na tekstu.kuca blista, vi srecni i zadovoljni.

    Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *