Dobar stil – Šta je zaista važno

U izvesnoj meri, način na koji izražavaš svoje misli na papiru razvija se prirodno tokom vremena. Stil predstavlja kombinaciju tvoje ličnosti, tvog izbora stvari koje čitaš, kao i odluka koje svesno donosiš za vreme pisanja.

Razmišljanje o sopstvenom načinu na koji pišeš može da rezultira usiljenim ili čak i pompeznim tekstovima koji nisu održivi dugoročno. Nastoj da uvećaš fond reči i obogatiš rečnik i drži se onih reči koje koristiš i u svakodnevnom govoru. Ako koristiš neke izraze samo da bi zvučao impresivno, verovatno ćeš ih nesvesno zloupotrebiti ili će oni zvučati nespretno.

Stilizovan jezik

Pisanje je i umetničko izražavanje, koje je pre svega emocionalno. Emocionalnost je osnovna karakteristika svakog umetničkog dela. Autori često vrše inverziju, odnosno, na ovaj način naglašavaju određenu ili željenu reč. Stilizovano pisanje odlikuje se i figurativnim načinom izražavanja misli i emocija, zatim posebnim obrtima reči i njihovim specifičnim slaganjem i grupisanjem u rečenici. Jezik kojim se služiš dok pišeš trebalo bi da bude jezgrovit i slikovit.

Budi precizan

Jasno, detaljno pisanje učiniće da  tvoji tekstovi i objave ožive. Potrudi se da pronađeš prave reči za ono što želiš da poručiš čitaocima. Ukoliko je potrebno, uradi neko istraživanje povodom toga. Veliko je zadovoljstvo kada znaš kako da imenuješ stvari i koristiš to imenovanje u tekstovima. Međutim, trebalo bi i da imaš na umu da preciznost ne znači da ćeš rečenicu ispuniti stilskim figurama čija značenja moraju da se tumače. Stvar je u tome da izabereš najbolje glagole i imenice koji ti odgovaraju.

Paradoks

Kada ti se javi misao koja na prvi pogled izgleda protivrečna, a koja je ustvari duboko tačna i istinita, slobodno je iskoristi. U pitanju je paradoks koji zauzima svoje posebno mestu u stilu, samo je potrebno da  ga pametno koristiš. Albert Anštajn ima sjajan primer paradoksa:

„O tom ratu ne bih znao ništa da kažem, ali četvrti svetski rat znam da bi se vodio strelama i kopljima.“

Možeš li da prepoznaš dublji smisao ovog paradoksa ?!

Fokusiraj se na izbor reči

Kao autor, moraćeš takođe da donosiš odluke o upotrebi figurativnog jezika u pisanju. Dok razmišljaš o stilu, pregledaj neke od osnovnih literarnih izraza, poput ironije ili similacije na primer. Dobro poznavanje alata sa kojim raspolažeš pomoćiće ti da razviješ bolji stil.

Koristi reči koje ti prirodno dođu

Iako treba da nastojiš da uvećaš fond reči, tvoj glavni cilj je komunikacija. Uveri se da ti je svaka rečenica direktna i jednostavna. Ti želiš da olakšaš posao svojim čitaocima tako da se oni što lakše povežu sa onim što pišeš. Nespretno pisanje lako može da pokida vezu između tvog teksta, na kom si tako vredno radio i publike. Isplati li se onda tako pisati ?!

Čitaj i ono što drugi pišu

Kako bi bolje razumeo koji detalji najbolje funkcionišu u kreiranju atmosfere u tekstu, počni da čitaš druge autore koji su u tome odlični. Razmisli o tome šta te je najviše podstaklo da veruješ onome što si pročitao, bilo da je u pitanju realan ili izmišljen događaj. Postavi sebi pitanje: „Kako je autor učinio da ovo bude tako stvarno ?“

Cilj ovog teksta je da te podstakne na iznošenje artikulisanog mišljenja, kao i usmene ocene koja takođe ima vrednost prilikom ocenjivanja stilske vrednosti napisanog. Pošalji mail i saznaj kako da izbrusiš svoju autentičnost izražvanja na papiru.

Autor: Ivana Živanić

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Knjižara BIS PLUS: Knjižara koja pruža sve

Knjižara BIS PLUS: Knjižara koja pruža sve . Dobrodošli...

Brzinski voćni kolač – Banana rolat

Brzinski voćni kolač - Banana rolat. Da li volite...

Danas novo, sutra je već normalno

Danas novo, sutra je već normalno. Slušam kako najavljuju...

Pesma Uroša Stefanovića na TOP listi svetske muzike!

Pesma Uroša Stefanovića na TOP listi svetske muzike! Uroš...