Dar Bogom dan! Umetnost i književnost u modnoj rapsodiji! Dar Bogom dan! Umetnost i književnost u modnoj rapsodiji!
Odevanje srpske građanske klase tokom 19. veka prolazi kroz proces transformacije od orijentalne nošnje ka savremenom evropskom modnom kostimu. U Srbiji se do početka... Dar Bogom dan! Umetnost i književnost u modnoj rapsodiji!

Odevanje srpske građanske klase tokom 19. veka prolazi kroz proces transformacije od orijentalne nošnje ka savremenom evropskom modnom kostimu. U Srbiji se do početka prošlog veka na venčanjima nosila tradicionalna gradska nošnja, dok je status neveste određivan nevestinjskim vencem i velom koji bi simbolizovao njenu nevinost i štitio od zlih sila, a simbolično je izražavao i želju za plodnošću. Danas se na venčanicama podrazumeva bela ili bež boja koja je najpre postala uobičajena u zapadnoj kulturi, nakon venčanja britanske kraljice Viktorije i princa Alberta 1840. godine.

Imajući u vidu da se ovih dana mnogi parovi uzimaju i planiraju venčanja, razgovarali smo sa srpskom istaknutom književnicom i novinarkom Božicom Velousis koju smo zatekli u beogradskom salonu venčanica „Dar“ sa takođe poznatom dizajnerkom Tijanom Cvetković koja se dugi niz godina bavi pripremanjem mlada za taj njihov, kraljevski, nesvakidašnji dan.

„Oduševljena sam saradnjom sa gospođom Cvetković, s obzirom na to da njene haljine nosim na ekskluzivnim gradskim događajima i crvenim tepisima. Ljubazne devojke koje me svojim osmehom uvek rado dočekaju, zaista se potrude da mi u nekoliko minuta pronađu baš onu haljinu koja odgovara mojoj ličnosti i mom senzibilitetu. Tako, s pogledom na Kosančićev venac u srcu najstarijeg dela prestonice Srbije, koji odiše nekadašnjom kulturom i arhitekturom, pažljivo isprobavam haljine koje ću skladno poneti shodno svečanim prilikama. Mnogo puta sam nosila venčanice na nedeljama mode i sajmovima venčanica! Bila primećen model. Odevni komad kom se uvek vraćam isključivo na medijskim događajima. Savim dovoljno, zar ne?  “ radosno i duhovito se prisetila književnica koja je dodala da voli sve te prirodne materijale, swarovske kristale, umetke za kosu… verujući da svaka žena ima potrebu da se bar’ jednom u životu oseti princezom na tom, posebnom životnom događaju.

 • Cvetkovic Tijana

  July 25, 2020 #1 Author

  Predivno napisan tekst ♥️

  Reply

  • ShineM

   July 25, 2020 #2 Author

   Hvala Vam na divnim rečima. Pratite nas i nećemo izneveriti Vaša očekivanja.

   Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *