Dar Bogom dan! Umetnost i književnost u modnoj rapsodiji!

Odevanje srpske građanske klase tokom 19. veka prolazi kroz proces transformacije od orijentalne nošnje ka savremenom evropskom modnom kostimu. U Srbiji se do početka prošlog veka na venčanjima nosila tradicionalna gradska nošnja, dok je status neveste određivan nevestinjskim vencem i velom koji bi simbolizovao njenu nevinost i štitio od zlih sila, a simbolično je izražavao i želju za plodnošću. Danas se na venčanicama podrazumeva bela ili bež boja koja je najpre postala uobičajena u zapadnoj kulturi, nakon venčanja britanske kraljice Viktorije i princa Alberta 1840. godine.

Imajući u vidu da se ovih dana mnogi parovi uzimaju i planiraju venčanja, razgovarali smo sa srpskom istaknutom književnicom i novinarkom Božicom Velousis koju smo zatekli u beogradskom salonu venčanica „Dar“ sa takođe poznatom dizajnerkom Tijanom Cvetković koja se dugi niz godina bavi pripremanjem mlada za taj njihov, kraljevski, nesvakidašnji dan.

„Oduševljena sam saradnjom sa gospođom Cvetković, s obzirom na to da njene haljine nosim na ekskluzivnim gradskim događajima i crvenim tepisima. Ljubazne devojke koje me svojim osmehom uvek rado dočekaju, zaista se potrude da mi u nekoliko minuta pronađu baš onu haljinu koja odgovara mojoj ličnosti i mom senzibilitetu. Tako, s pogledom na Kosančićev venac u srcu najstarijeg dela prestonice Srbije, koji odiše nekadašnjom kulturom i arhitekturom, pažljivo isprobavam haljine koje ću skladno poneti shodno svečanim prilikama. Mnogo puta sam nosila venčanice na nedeljama mode i sajmovima venčanica! Bila primećen model. Odevni komad kom se uvek vraćam isključivo na medijskim događajima. Savim dovoljno, zar ne?  “ radosno i duhovito se prisetila književnica koja je dodala da voli sve te prirodne materijale, swarovske kristale, umetke za kosu… verujući da svaka žena ima potrebu da se bar’ jednom u životu oseti princezom na tom, posebnom životnom događaju.

2 COMMENTS

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Zašto nam tuđi uspesi služe kao motivacioni podsticaj?

Zašto nam tuđi uspesi služe kao motivacioni podsticaj? Tuđi...

Ljubav je igra bez granica

Ljubav je igra bez granica. Upravo naiđoh na neke...

Voće koje podiže raspoloženje: Prirodni izvor sreće

Voće koje podiže raspoloženje: Prirodni izvor sreće. Kada se...

Zašto je seksualnost devojaka/žena sa invaliditetom tabu tema u 21. veku?

Zašto je seksualnost devojaka/žena sa invaliditetom tabu tema u...