Da li ste ovo znali o Brajevoj azbuci?

Da li ste ovo znali o Brajevoj azbuci? Brajeva azbuka ili pismo je specijalno pismo koje je namenjeno slepim osobama. Postavlja se pitanje koliko je javnost informisana kada je reč o Brajevom pismu? Da li su upoznati koliko karaktera ima? Kada i kako je nastalo? Kada ga slepa deca uče i koliko se zapravo koristi?

Brajevo pismo je nastalo 1825. godine. Poteklo je od noćnog pisma tajnih službi koje su ga koristile u noćnim ratnim dejstvima. Luj Braj je usavršio pismo i tehniku i nastojao da se što više koristi. UNESCO je 1955. godine proglasio Brajevo pismo za univerzalno pismo slepih i slabovidih.

Pismo se sastoji od šest tačaka koje su raspoređene u dve kolone po tri tačke. Kombinacijom ispupčenih tačaka, 63 ih je ukupno, dobijaju se pojedina slova. Znaci interpunkcije su raspoređeni u dve kolone po dve tačke.

citanje-knjiga-brajeva-azbuka

Slepi dodirom, jabučicom desnog kažiprsta, čitaju sleva nadesno, pišu zdesna nalevo. Jagodica prsta može osetiti celu jednu ćeliju, jedno slovo odjednom.

Slabovida i slepa deca Brajevo pismo počinju da uče od trećeg razreda osnovne škole. U zvaničnim dokumentima Republike Srbije ne možemo videti ovo pismo, ne koristi se, ali ga slepe i slabovide osobe svakodnevno koriste.

Da li ste ovo znali o Brajevoj azbuci?

S obzirom na eru interneta, život slepih i slabovidih osoba je dosta lakši, jer postoje zvučne poruke pomoću kojih oni mogu imati lakšu komunikaciju. Međutim, veliki je problem kada slepa osoba poželi da čita. Biblioteke nemaju knjige prilagođene slepim osobama. Neke knjige se mogu naći u udruženjima slepih i slabovidih osoba, ali s obzirom na obimnost samog pisma štampaju se knjige sa oskudnim sadržajem.

slepa-osoba-ruka-brajeva-azbuka

Danas se slepe osobe lakše snalaze i bolje funkcionišu jer postoje razne aplikacije koje im pomažu u komunikaciji, kao i Dejzi plejer. Dejzi plejer pomaže slepim i slabovidim osobama prilikom čitanja knjiga. Dejzi plejer je korisniji i lakše se koristi u odnosu na Brajevo pismo, ali Brajevo pismo je bilo njihovo prvo pomagalo u komunikaciji.

Svetski dan Brajevog pisma se obeležava 4. januara, a svetski dan slepih i slabovidih je 15. oktobra. U Srbiji ima 12000 slepih i slabovidih ljudi. Procenjuje se da 80% zna i koristi Brajevo pismo.

Kompanije su našle način da svoje uređaje prilagode slepim osobama, te neretko možete videti daljinski upravljač koji sa strane ima Brajevo pismo. Pored televizora postoje i mobilni telefoni sa zvučnim efektima, kao i računari. U današnje vreme se slepe i slabovide osobe bolje snalaze i to je veliki uspeh. Nadam se da će im se još više olakšati, jer su oni to zaslužili.

Autor: Darija Petrović

 

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Čovek bez obaveza – Miroslav Ćurčić

Čovek bez obaveza - Miroslav Ćurčić. Miroslav Ćurčić nas...

Dobijate ono o čemu razmišljate

Dobijate ono o čemu razmišljate. Misli i načini razmišljanja...

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu. I...

Huawei proslavio ukidanje carina na svoje nosive uređaje – satovi i slušalice od sada drastično povoljniji

Huawei proslavio ukidanje carina na svoje nosive uređaje –...