Da li ste čitali romane Koluma Mekena?

I dok njegovi romani Igrač, Zoli i Transatlantik s pravom uživaju pozitivne kritike, prva preporuka za upoznavanje sa opusom Koluma Mekena (Colum McCann, 1965) ipak je roman Vrti se, veliki svete (Let the Great World Spin, 2009).

Da sva veličina ljudskog života i ujedno njegova krhkost mogu stati u jednu scenu koja se odigrava na nebu iznad Njujork Sitija, avgusta 1974. godine, pokazuje nesvakidašnja šetnja hodača po žici između vrhova tek sagrađenih Kula bliznakinja. Ova scena, oko koje se „vrti“ čitav roman, zaustavlja užurbane Njujorčane, okuplja ih i prekida njihove jutarnje obaveze poput svojevrsne čarolije. Pogledi se svima jednako prikivaju za ovaj nebeski spektakl premda se njihova srca dele na ona koja nehajno navijaju da umetnik izgubi ravnotežu i padne i na ona druga koja bi želela da on uspešno i bezbedno dovrši hodanje. Ono što, međutim, ni jedni ni drugi posmatrači ne uviđaju, jeste da ovaj hod na ekstremnoj visini nije ništa manje siguran od života koji se odvija na tlu. Svaki umetnikov pokret (on s uživanjem skače, pa i igra), praćen aplauzom ili razočaranjem, zapravo je projekcija života koji je ispunjen stalnim rizikom i neizvesnošću, svakodnevnog hodanja po tankoj „žici“ između uspeha i pada.

Štaviše, da se hodač po žici ispostavlja besmrtnijim od svoje publike na zemlji dokazuje lik Korigana, koji gubi život u saobraćajnoj nesreći. Dokazuje to indirektno i grupa majki čiji su sinovi poginuli u Vijetnamskom ratu. One reaguju na ovaj događaj kao na nešto što ne smeju da odgledaju ili o čemu nemaju hrabrosti da čuju do kraja. Hodač, koji je, kao što jedna od njih pretpostavlja, očigledno odabrao da umre na tako uzvišen način, čini jeftinom smrt njihove dece. On ih podseća na sinove, ali ima i šanse da preživi, za razliku od njih koji se nikada neće vratiti.

U romanu se na specifičan način ukrštaju sudbine i perspektive, te se između ostalog ukazuje na to koliko su porozne granice između neba i zemlje, prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, strahote, tuge i lepote.

Autor: Jelena Pršić, doktor filoloških nauka

Izvori:

  1. McCann, C. (2010). Let the Great World Spin. London: Bloomsbury Publishing.
  2. Pršić, J. (2016). „Beauty as a Reason for Life and an Ingredient of Life“: Colum McCann’s Let the Great World Spin, Komunikacija i kultura online, FOKUS – Forum za interkulturnu komunikaciju, broj 7, str. 64-75.

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...