Da li si muškarac ako nosiš roze boju?

Da li si muškarac ako nosiš roze boju? Često se postavlja pitanje da li je muškarac koji nosi roze boju pravi muškarac? Kada dečaka obučete u roze boju, pomisliće se da nije dečak, već devojčica. Mislite li da je oduvek bila tvrdnja da roze nose devojčice, a plavu dečaci? Hajde da zavirimo u istoriju.

U 19. veku je važilo pravilo da sva deca nose belu boju. Međutim, u Francuskoj su došli na ideju da plavo nose dečaci, a roze devojčice, dok su u Americi dečaci nosili roze, a devojčice plavo. Roze je bila srodna crvenoj boji i išla je uz muškarce jer je bila simbol odlučnosti i ratobornosti. Plava je bila boja koju su vezivali za Bogorodicu.

Iako je nekada važilo pravilo da muškarci nose roze boju, danas je muškarcima potrebno dosta samopouzdanja da bi je nosili.

da-li-si-muskarac-ako-nosis-roze

Smatra se da muškarci koji nose roze košulje, majice i odela imaju više samopouzdanja i odlučniji su od muškaraca koji ne preferiraju roze boju. Međutim, zapitajmo se da li je reč samo o samopouzdanju ili o čuvenoj tabu temi koja se tiče seksualne orijentacije?

Da li si muškarac ako nosiš roze boju?

Kada beba dođe na svet, odmah se po bojama zna ko je dečak, a ko devojčica. Od malih nogu se deci nameće da devojčice nose roze boju, igraju se sa lutkama, nikako sa autićima i za njih ne postoji mogućnost da dodirnu vojnike. Dečaci moraju da nose plavo, nikako roze i crveno, ne smeju da priđu ženskim igračkama, ni da gledaju crtaće za devojčice. Ako to rade onda ih nazivaju „Ženski Petko“. Devojčicama ne sme da se dogodi da pogledaju Nindža kornjače, a dečacima Jagodica Bobica.

da-li-si-muskarac-ako-nosis-roze-boju

Ratovi koji se vode između muškaraca i žena su nepotrebni, jer svako treba da nosi ono što mu prija i što mu se sviđa. Nismo ni mi sami krivi što je tako, taj roze – plavi rat se vodi s kolena na koleno, ali došlo je vreme da se to promeni.

Zbog dve boje, dolazi do vršnjačkog nasilja u školi i van nje.

Dečaci kada vide svog druga u roze dukserici, smeju mu se, maltretiraju ga i vrše teror nad njim. Devojčicama se, uglavnom oprašta nošenje plave boje i nemaju problema kao dečaci. To ne sme da se dešava. Nikada. Nije dopustivo da se vrši nasilje.

Roze boju su nosili muškarci kako bi dokazali ratobornost i odlučnost, a danas je, da kažemo, slična situacija. Muškarac koji ponese roze sigurno ima samopouzdanja, jer u današnjem svetu nije normalno da muškarci nose „ženske boje“. Zapamtite, ženske boje ne postoje.

Autor: Darija Petrović

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Dobijate ono o čemu razmišljate

Dobijate ono o čemu razmišljate. Misli i načini razmišljanja...

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu. I...

Huawei proslavio ukidanje carina na svoje nosive uređaje – satovi i slušalice od sada drastično povoljniji

Huawei proslavio ukidanje carina na svoje nosive uređaje –...

Odrastanje osobe sa invaliditetom u maloj sredini

Odrastanje osobe sa invaliditetom u maloj sredini. Život u...