Da li kada si mama imaš pravo na odmor?

Da li kada si mama imaš pravo na odmor? Od najranijeg detinjstva prva i osnovna igra devojčica jeste sa lutkama, gde su devojčice mame i imaju svoje bebe-lutke. Bajke koje nam čitaju se sve završavaju sa „živeli su dugo, srećno i zajedno sa puno dece…“

Život sa decom svi opisuju kao najveću sreću jedne žene, i zaista jeste tako za svaku osobu koja želi da se ostvari u toj ulozi. Međutim, postoje stvari koje nam niko ne kaže… a to je da, kada si mama nemaš odmora.

da-li-kada-si-mama-imas-pravo-na-odmor
Mama i beba

Kada se rodi beba, rađa se i mama… Nikada pre nismo bili pod tolikim emocijama za neku osobu. Nikada pre nismo preuzimali toliku odgovornost za nekoga. Nikada nismo brinuli i razmišljali da sada mi oblikujemo čoveka i da nam je dužnost da to uradimo najbolje moguće.

Kada si mama, od tebe zavisi puno toga u životu tvog deteta. Kada si mama, tvoj život dobija skroz drugu formu. Bebe i mala deca su vrlo aktivni i zahtevni, što je potpuno normalno jer znaju samo za svoju potrebu u prvim godinama života.

Da li kada si mama imaš pravo na odmor?

Većina mama zaista bude u pravom haosu… Počevši od toga da je neispavana, umorna, samim tim i ne baš najbolje raspoložena. Nered u kući, veš koji čeka na pranje, hrana koju bi trebalo mama da pripremi i još sve potrebe bebe ili malog deteta je sve ono, za šta jedan dan nikako nije dovoljan. Još puno dnevnih aktivnosti ima u životu jedne mame…i pored svega navedenog nikako nema mesta za mamin odmor i lične potrebe.

Pored prevelike želje da sve postigne, žena postaje frustrirana jer sve svoje želje i potrebe mora da skloni u neki „peti plan“ i da radi ostale obaveze kojima na izgled nema kraja.

I upravo zato je jako važno da kada se nađemo u ovakvom vrtlogu životnog haosa, nezadovoljne sobom, na trenutak zastanemo i razmislimo. Sve obaveze mogu ponekad i da pričekaju, hranu možemo naručiti ili zamoliti bake, tetke da nam pomognu ili skuvaju… Pa i decu znaju i drugi da pričuvaju na dva sata. Dobra majka nije ona koja o sebi ne misli i za svoje želje ne mari, već baš naprotiv. Kada smo nervozne, nezadovoljne i ljute ne možemo biti dobre ni za svoje dete. Upravo u interakciji sa detetom pažnju nam odvlači sve što nam fali. Svaka nezadovoljena potreba i svaka frustracija. Energija koju šaljemo je više negativna, a opšte je poznato da mališani upijaju majčinu energiju.

da-li-kada-si-mama-imas-pravo-na-odmor
Mama uživa u kafi i odmoru

Da li kada si mama imaš pravo na odmor?

I zato, mama, da… ne samo da imaš pravo, već jedna od tvojih obaveza jeste da se odmoriš i brineš o sebi. Sada kada si mama i dalje si vrlo bitna, još bitnija jer sada trebaš da budeš dobro ne samo zbog sebe nego i za svoje malo dete. Organizuj se i traži pomoć. Bake, tetke, kume, muž ili pak pouzdana dadilja biće pravo rešenje da obaviš ponešto za sebe. Odvoji vreme u toku dana u kome ćeš raditi ono što ti prija. Izađi na kafu, uživaj u toploj kupki, pogledaj film ili pročitaj knjigu. Odvoji vreme u toku nedelje kada ćeš prošetati, otići u šoping, jogu ili na trčanje. Vrati svoj duh i telo u formu. Još jedna jako važna stvar jeste da ne zapostavimo ni svoj ljubavni život. Jednom u toku nedelje odvoji vreme i sa svojim voljenim partnerom izađi na piće, večeru, u šetnju ili jednostavno prošetajte do omiljene klupice iz mlađih dana i ćaskajte uz kokice.

da-li-kada-si-mama-imas-pravo-na-odmor
Žena uživa u polju suncokreta

Da li kada si mama imaš pravo na odmor?

I ne, nemoj imati grižu savesti što si „ukrala“ dva sata za sebe. Pomisli samo koliko ćeš tako zadovoljna biti bolja i efikasnija u svojim kućnim ulogama domaćice, majke i supruge. Bićeš raspoloženija i sa više ideja za zabavu sa svojim malcem. Ornija za kućne poslove. Imaćeš više tema za razgovor sa svojom jačom polovinom i… još dosta benefita ti donosi to malo tvog lufta. I zapamti, i da ne odradiš baš sve danas, i da nisi uvek glavni i odgovorni urednik porodičnog života, neće stati svet i sve će i dalje biti ok.

Zato ispobaj da se konkretno pozabaviš sobom, oslušni svoje želje i potrebe i počni da ih zadovoljavaš. Cela porodica i svi odnosi će biti bolji.

Autor: Ines Gece

 

 

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Lip Pill: Revolucionarni plumper za usne u obliku pilule

Lip Pill: Revolucionarni plumper za usne u obliku pilule....

Sve što vas je zanimalo u vezi oldtajmera

Sve što vas je zanimalo u vezi oldtajmera. “Getting...

Beskrajna lepota: Moć plemenitosti u oblikovanju istinskog sjaja

Beskrajna lepota: Moć plemenitosti u oblikovanju istinskog sjaja. Inspiraciju...

Piće koje daje snagu i leči – orahovača

Piće koje daje snagu i leči - orahovača. Liker...